mozesz w skrocie wytlumaczyc mechanizm tej poprawy ?
Wersja do druku
Ta funkcja to ściema, polega jedynie na wzmocnionym wyostrzaniu. Efekty takie, że bolą nie tylko oczy, ale i zęby.
Jak będą zdjęcia testowe to się przekonamy jak to z tym jest.
Ja nie mam żadnych wątpliwości :-) Detale, których nie zarejestrowała matryca, nie wezmą się z kosmosu.
To akurat znaczna przesada. Funkcja działa dość subtelnie bym powiedział.
Przykładowy JPG prosto z aparatu z ustawioną I.rozdzielcz. - poziom Low (klikamy do oporu):
Załącznik 193316
Krop z powyższego 1:1 (również klikamy do powiększenia):
Załącznik 193317
W pierwszym zdjęciu jedyne co zrobiłem to odchudziłem wagę pliku. Oryginalny z aparatu JPG ma powyżej 8 MB. , a to przekracza wymogi na forum i nastąpiłaby automatyczna kompresja i wycięcie EXIF.
PS. Ostrość w aparacie dla JPG ustawiona była na +1
Wstawię za chwilę porównanie JPG z włączoną I.rozdzielcz. na poziom High, oraz z wyłączoną całkowicie. Znalazłem takie porównanie, które kiedyś robiłem.
Z tym się oczywiście zgadzam:). Chodzi o poprawienie detali, które znalazły się na zdjęciu:) Czy ta funkcja w aparacie zrobi to lepiej od nas w obróbce to inna kwestia. Nie każdy jednak lubi bawić się w obróbkę (ma na to czas, czy umiejętności)
Jednak nie wstawię dziś tego porównania z I.rozdzielcz. z poziomem High i Off. Nie wiedzieć czemu zachowały mi się tylko RAW-y, a na nie ta funkcja nie działa. Przy okazji zrobię.
Zrób zdjęcie, na którym widać linię wysokiego napięcia, jakieś gałęzie drzew w oddali. Białych obwódek spowodowanych nadmiernym wyostrzeniem nawet nie będziesz musiał się specjalnie doszukiwać.
Kierunek nie jest właściwy, bo i-Resolution nie dodaje szumu. Robi to samo, co i-Enhance w Olkach, czyli podkręca wyostrzanie. Jedyne, co w tych opcjach jest "inteligentne", to że aparat próbuje rozpoznać rodzaj sceny i fotografii, aplikując taki poziom wyostrzania, jaki producent uznał za najlepszy dla danego przypadku.