A co to komu przeszkadza, a jak potrzeba można sprawdzić ostrzenie w tri miga....
Wersja do druku
Chodzi chyba raczej o to aby zrobić ostre zdjęcie pasa biegnącego (będącego w ruchu). Przydaje sie wówczas to + MF ? Jak już przystanie (przebiegł powiedzmy tylko 100 metrów) to będzie w całkiem w innym miejscu, nie tam gdzie zostało zrobione zdjęcie. No chyba, że nadanżasz z ręcznym sprawdzeniem (i jeszcze skorygowaniem) ostrości obiektu w ruchu bo ja sobie tego nie wyobrażam.
Edit.
Tak jak Ty tłumaczysz, podczas biegu psa (powiedzmy tego 100 metrowego) zrobiłeś zdjęcie na np. 30 metrze (tu był akurat najlepszy moment aby nacisnąć spust migawki) i jak przystanął po jeszcze 70 metrach sprawdzasz ręcznie ostrość ? gdzie ? w jakim punkcie ? Możesz jeszcze wtedy jakieś ręczne korekty ostrości wprowadzić ? Po co to MF ?
Zgadza się, nie rozumiem. Poddaję w wątpliwość używania trybu S-AF +MF dla zdjęć obiektów będących w ruchu. Wydaje mi się, że autor wątka, zadając pytanie jaki tryb AF wybrać, miał na myśli psa będącego w ruchu. Moim zdaniem ten tryb AF-u, czyli: S-AF +MF nadaje się tylko do statycznych zdjęć. Przykładowo robimy portret i zależy nam aby ostrość była dokładnie na oku wtedy jak najbardziej taki tryb S-AF +MF będzie /może być/ użyteczny. Mimo, że ramkę AF ustawimy na oko warto ręcznie sprawdzić czy faktycznie AF się nie pomylił i ewentualnie ręcznie dostroić ostrość. Nie wyobrażam sobie natomiast (o czym już pisałem), aby taką operację przeprowadzić na obiekcie będącym w ruchu.
Panasonic G5 ma też tryb S-AF +MF. Sprawdziłem dawno temu, działa:), a w praktyce dla zdjęć jakie robię (z dużą głębią ostrości najczęściej) ten tryb jest mi zbędny i go nie używam.
Jaka jest różnica w użyciu trybów S-AF+MF i S-AF w przypadku obiektu będącego w ruchu, gdy nie umiem/nie planuję/nie chce mi się ostrzyć ręcznie? Wg mnie AF zadziała tak samo. Pierścienia ostrości nie używasz, więc różnicy nie będzie.
Zgadza się. Więc po co polecane przez APZ-ta to +MF dla obiektu będącego w ruchu ? Tu już nawet nie chodzi o to: "gdy nie umiem/nie planuję/nie chce mi się ostrzyć ręcznie" bo tego sie po prostu nie da zrobić na obiekcie będącym w ruchu. Jak ktoś potrafi sprawdzić ostrość (jaką ustawił AF) i ją ewentualnie ręcznie skorygować (to +MF) w przypadku poruszających się obiektów to chylę czoła, kłaniam się nisko do stóp, z podziwu.
PS.
Pierścienia ostrości powiedzmy wtedy nie używam, ale zawsze zachodzi niebezpieczeństwo jego nieumyślnego ruszenia. Więc teoretycznie może przynieść wiecej szkody niż pożytku (pożytku na pewno żadnego) w dynamicznych ujęciach.
Może mi to ktoś wyjaśni z tym +MF w tego typu zdjęciach (obiekty w ruchu), nie wykluczam iż jestem w mylnym błędzie.
Powiem tak, 99% zdjęć zrobiłem mając ustawiony S-AF+MF. Z lenistwa nie chce mi się tego zmieniać, jak potrzebuję skorygować/sprawdzić AF, to mam już włączone "+MF", a jak chcę sam MF, to mam zaprogramowany pod klawiszem funkcyjnym przełącznik AF/MF.