proszę o komentarz
Wersja do druku
proszę o komentarz
hmmm... Ty Marian (geo) Ty jakis idiota jesteś....
Prosze o odpowiedz czy cos złego zrobiłem że nikt nic ani ciupka nie napisał
pierwsze zdęcia po canonie A70 może dlatego? :P
PS. Jakby co to tez jestem zielony i wogóle...
Nie przejmuj się, wszyscy tu żyją nowym Olkiem i nowymi szkłami ;)
Wygodniej byłoby, gdybyś numerował zdjęcia albo nadawał im tytuly.
Pierwsze jest słabe, wcale mnie nie przekonuje, ot zabawa z psem. Gdyby było więcej ruchu w tym zdjęciu i jakieś sensowne kadrowanie to może...
Drugie to całkiem udany kadr, ładnie skontrastowany kwiat na ciemnym i rozmytym tle.
Kadrowałbym tylko ciasniej i niecentralnie.
Trzeciechyba najsłabsze, nieciekawe i bez pomysłu, nawet troche za ciemne mi sie wydaje ale pisze z notebooka a tu mam kiepski ekran.
Robiąc zdjęcia zastanów się najpierw, co chcesz pokazać a potem, jak to zrobić najlepiej.
to może ja ogólnie napiszę jakiś komentarz
zdjęcia są nieciekawe
1. bałagan w kadrze, !!! kadrowanie !!!
2. znowu słabe kadrowanie i bałagan, kwiat zajmuje 1/15 zdjęcia a reszta to liście i tło
3. nie podoba mi się taka perspektywa, ale to zdecydowanie najlepsze zdjęcie z tej trójki
próbuj dalej, pozdrawiam
Cześć
Żadne nie powala :)
Proponuję oglądać zdjęcia innych - lepszych - najlepszych i podpatrywać
zadawać sobie pytania co mi się podoba w ty6m zdjęciu a co nie.
Drugie zdjęcie - to najprostrza z możliwych kompozycja - czyli kompozycja centralna.
Każdy kto nowy bierze do ręki aparat CYK - i wkłada obiekt na środek kadru.
Oczywiście są momenty kiedy warto tak robić, ale w 80 % każdy inny kadr będzie lepszy i ciekawszy.
Pierwsze - obcięte z lewej obcięte z prawej,
Myśl robiąc zdjęcia. myśl co chcesz pokazać i dlaczego, może warto podejść bliżej może warto odejść dalej.
Masz syfraka - więc próbuj, ale myśl co chcesz osiągnąć. Ja bym zaczął od jakiejś lektury na temat kompozycji książka , internet, poczytaj o "złotym podziale" "mocnym punkcie"
popatrz czy w fotografiach mistrzów - to występuje, czy ktoś z tego korzysta i czy rzeczywiście takie zabiegi poprawiają odbiór zdjęcia.
to tyle na początku
Witamy na Forum. Nie zrażaj się nie bój się pytać na pewno ktoś Ci coś zawsze powie :)
może rzeczywiście wszyscy są napaleni na nowe obiektywy i nowe aparaty....
pozdrawiam
dobas
co do pierwszego: hmmm, chyba zgodzę się z Olerykiem...
drugie: niepotrzebnie centralnie, dużo niepotrzebnej przestrzeni i tło zbyt pstrokate, odciąga oko od głównego obiektu przez "zamieszanie" jakie wprowadza... nie eksponuje, a przeszkadza...
trzecie: tematyka, która mnie najbardziej interesuje... wiem, że ratusz w tym zacnym mieście obfotografowano na tysiące sposobów, ale nie zawsze oryginalnie znaczy lepiej... osobiście lubię tego typu perspektywy, ale w tym wydaniu zupełnie mnie nie przekonuje... może kadr po skosie? z wieżą wychodzącą z PDR? ale najpierw trzeba zrobić, tak dla siebie, sporo solidnych zdjęć, poprawnych i dobrych technicznie, a potem przejść do oryginalnych rozwiązań...
zgadzam się z poprzednikiem, czytać, oglądać, czytać, oglądać...
pozdrawiam i wielu udanych zdjęć...
W porównaniu z większością osób, które wstawiały tu pierwsze swoje zdjęcia to nie jest źle jak na początek. Próbuj dalej i wstawiaj tu fotki. Numeruj każde zdjecię i wstawiaj je małymi porcjami po 1-4 bo jak za duzo wstawisz to nie wiadomo na czym sie skupić i w efekcie komentować nikomu sie nie chce.
dzieki, o to mi właśnie chodziło kilka prostych rad i komentarzy.
Proszę o wypowiedź
Mam nadzieje że ta seria troche lepsza :))
Ciekawe jest zdjęcie z psem, bo jest w nim jakaś historia, można sie zastanawiac dlaczego pies zaglada do budynku na którym pisze "uwaga gaz", nawet mi krzywa sciana nie przeszkadza. Natomiast ta gałązka i drzewo to nie sa ciekawe obiekty, na zdjęcie rzeźby jest jej zamało, a za duzo gałęzi, a chłopczyk mam mało ciekawe tło. Ale próbuj dalej, gdzieś czytałem, że dopiero po 10 tys. zdjęć zaczyna się łąpać o co w fotografii chodzi :-)
IMO: pierwsza seria jednak lepsza. W drugiej serii fotki jakie blade, mało wyraźne, i słabiutki kontrast.
Mnie również pierwsza seria podoba się zdecydowanie bardziej. Druga mało ciekawa:
5. Po dłuższym przypatrzeniu się wymazałem komentarz który napisałem i zmieniam nieco zdanie. Zdjęcie faktycznie ma w sobie trochę tajemniczości. Jak już ktoś wspomniał zastanawiające jest co ujrzał tam pies. Być może jakieś nieszczęście. Napis na ścianie dodaje niepewności.
4. Nie podoba mi się, przydałaby się mniejsza głębia ostrości i inny kadr.
3. Ot gałązka, zdjęcie ciemne i nieinteresujące. "o pstryknąłem fotkę"
2. Za duże kontrasty, nic nie widać
1. Zdecydowanie mogłeś szukać innego kadru
EDIT: Skomentuje jeszcze zdjęcie z pierwszej serii które spodobało mi się najbardziej. Jest to zdjęcie "Zabawa". Niby nic szczególnego, ale fotka jest taka "reklamowa". Gdzieś właśnie w sferze marketingu by mi pasowała.
takie fiku miku bawię się softem i natrafiłem na stare zdjęcie z włoch wydawało mi sie za spokojne :)
A mnie się wydaje, że prosto byłoby lepiej.
Lubie Wenecję, w tym roku znów się wybieram :)
trochę jak godło - teraz Polska. Nie mam nic do obróbki, wręcz ją pochwalam. Tutaj jednak brakuje mi pomysłu. Pracuj dalej ;)
Normalnie jestem przeciwny tego typu akcjom. Ale w tym wypadku bardzo mi się podoba: wygląda jakby szła fala na rzece od prawej i unosiła te zabudowania.
no właśnie rodia, to mi sie w tym zdjęciu podoba można by się pokusić o tytuł:
Kolejne zalanie starej Wenecji :)
... a ja nie... za duzo w niej turystów i nic nie mozna spokojnie zobaczyć :(Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Sorki za OT, chcialem odpowiedziec. Otóż planuje w tym roku wejśc do Wenecji bardzo wcześnie rano, najlepiej o świcie. Biorąc pod uwagę, ze zawsze zatrzymuje się w Rimini i trzeba zrobic dwieście kilometrów autostradą, to musze wyjechac w nocy.Cytat:
Zamieszczone przez kisi
Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Geo, gdybyś dał był tej fotce tytuł "Kolejne zalanie starej Wenecji" to odebrałbym to zupełnie inaczej. Faktycznie, jak napisał Rdia, to wyląda jak fala unosząca budynki.
jak już kiedys piasałem, dobry tytuł to znacząca część pracy.
Nowe fotki, Chcalupka fajna, tylko tzreba ją wyprostowac.
Musze pokusić się o jakiś poradnik fotografowania amatorskiego architektury. sam nie za wiele umien ale moze uda mi się wyjaśnić potrzebę prostowania ścian. Przynajmniej w większości przypadkow.
Quad pod chatką troche psuje wrażenie ;)
Kiciek fajny tylko ciut przyciemny jak na moj gust.
No i balanś sie rozjechal, sierść na piersi kota przybrała zielonkawy odcień ;)
Zdjęcie z falą bardzo fajne, faktycznie unosi budynki. Kiciak przede wszystkim za ciemny.
stodołę szerzej bym kadrował, brakuje przestrzeni naokoło, fajny klimat
kiciek - płasko wyszedł - pewnie przez lampę
witam ponownie dzieki za rady :)
poniżej zdjęcia ze gdańskiej starówki pod hasłem "gruchu gruchu..."
Świetna seria. Ostatnie najlepsze jak dla mnie. Na 10 zdjęciu nieźle tych "gruchaczy" złapałeś.
Barrdzo fajna seria ale...dlaczego nie wyprostowałes tych kadrów 9 i 11 które są ewidentnie krzywe?
Nie chce się?
bo ja bo ja, jeszcze nie umiałem prostować ale jak mi zwróciłeś uwagę, ale się już nauczyłem (prostota). :)
no no coraz lepiej.
9 - nie prosoał bym . IMHO przekrzywienie podkreśla dynamikę. Rozjaśnił bym nieco
10 - w kolorze ogólne wrażenie było lepsze, choć tło poprzepalane. W BW gołębie tracą wyrazistość
12 - kadrował bym szerzej
seria- podoba się
dzieki za rady teraz 2 zdjęcia jedno stare z A70(13) drugie z 410(14)
Piesek bomba ! :) , może trochę ciaśniej.
pzdr
to był 40-150 ciemniejszy ten obiektyw jest super w słoneczne dni :)
13 piękne miejsce
14 dobrze to wygląda ale uciął bym trochę z prawej ;)
fajna psina, ale z ramą to przesadziłeś
Zgadzam się. Zdjęcie nr 13 bardzo ładny widoczek, fajne kolorki. Szkoda, że w dolinie była mgiełka.Cytat:
Zamieszczone przez kasprzyk
radlakos uczę sie ramki robić :)
no myślę :razz:
kolejne 3 proszę o wypowiedź
stawiam litra kto policzy cegiełki w nr 17 :)
kolejne 3 jakoś tak mnie naszło :)
19. to sonnar 180 f2.8 i nie mi ktos powie że musowo trzeba mieć zd 50-200 (oczywiście zbieram). Aha to z ręki i siedziałem w octavi i strzeliłem przez otwarte okno pasażera :)
20. to Kair dziwne miasto :)
18. alpy Austria
Sonnar jest super szkłem. :D Trochę kobylastym, ale co tam! PS zdjęcie z Alpami zmasakrowała kompresja :?
18, to jest ładnie przeostrzona
20, też, na drzewach po lewej się rzuca w oczy
z wyostrzaniem po zmniejszeniu musisz kombinowac z kazdym zdjeciem oddzielnie. nie da rady 'z klucza" :) musisz dopasowac do kazdej foty oddzielnie. innymi slowy przyloz sie bracie bardziej -jakosc, nie ilosc :) chetnie bym zobaczyl poprawione alpy. nr 10-dla mnie bomba !:) wyciac tylko przechodzaca pania i bedzie sysunia-jak bedzie w galeri spodoba sie bardzo-gwarantuje :)
dziękuje faktycznie przy zmniejszaniu mała masakra była, teraz inaczej to robie, dzieki za uwagi na swoja obrone to tylko powiem, ze to były i tak wyjściowo kiepskiej jakosci technicznej zdjecia. Kolejna fota wiosenna i trochę zabawa suwakami
lens Oreston f1.8 ogródek 13 00 dzisiaj