-
Nieźle się zaczyna - E-520
Witam,
Przywitałem się dzisiaj w odpowiednim do tego celu dziale, a teraz już nie jestem w tak dobrym nastroju. Wczoraj kupiłem E-520 i tak naprawdę dziś dopiero poświęciłem mu chwilę. Zdaję sobie sprawę, że mając wcześniej Pentax'a K100D mogę nie wiele wiedzieć o bardziej zaawansowanych lustrzankach, a już na pewno niewiele wiem o Olympusach. Ale do rzeczy. Mam dziwne przeczucie. Być może niesłusznie. Ciężko mi powiedzieć co dokładnie mnie niepokoi, ale aparat troszkę dziwnie się zachowuje. Nie będę opisywał tego szczegółowo w tym momencie, bo jeszcze muszę dokładnie się temu przyjrzeć. Chciałem zapytać wprost. Czy jest sposób, aby ocenić stan techniczny Olympusa - chodzi mi o podstawowe testy, które powinienem wykonać. Podpowiedzcie coś. Dodam, że przeczytałem u Was (u nas) jak sprawdzić przebieg i się załamałem. Tzn troszkę. Aparat miał być kupiony od kogoś, kto się rozczarował fotografią i mało robił zdjęć, a mnie wychodzi, że migawka została naciśnięta 14000 razy. Moim zdaniem to nie tak mało - to przebieg w którym często myśli się o zmianie aparatu.
Pozdrawiam,
Podłamany Adam.
-
Odp: Nieźle się zaczyna - E-520
W menu serwisowym zapisywane sa chyba usterki,ktore aparat zarejestruje
-
14tys klapnięć lustra to wcale nie jest tak dużo - nie załamywałbym się.
Co do sprawdzenia aparatu - najlepiej by było aby ktoś doświadczony zerknął - może mieszka obok Ciebie jakiś OlyTalib?
Z testów samodzielnych - sprawdziłbym jak szumi matryca na zasłoniętym obiektywie i różnych czułościach. Poza tym sprawdziłbym czy funkcje działają (np. balans bieli czy się przestawia, tryby pomiaru światła, opóźnienie migawki itp.).
A tak w ogóle to zacznij od przywrócenia ustawień fabrycznych. :)
-
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Myślę, że najlepiej jak poszukam kogoś kto może się spotkać ze mną w Warszawie, teraz szykuje się trzy dni i to dobra okazja.
Stawiam dobre piwo.
Adam - koneser i miłośnik dobrego piwa :)
---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post był o 19:52 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
14tys klapnięć lustra to wcale nie jest tak dużo - nie załamywałbym się.
Co do sprawdzenia aparatu - najlepiej by było aby ktoś doświadczony zerknął - może mieszka obok Ciebie jakiś OlyTalib?
Z testów samodzielnych - sprawdziłbym jak szumi matryca na zasłoniętym obiektywie i różnych czułościach. Poza tym sprawdziłbym czy funkcje działają (np. balans bieli czy się przestawia, tryby pomiaru światła, opóźnienie migawki itp.).
A tak w ogóle to zacznij od przywrócenia ustawień fabrycznych. :)
A tak w ogóle to mówił Ci już ktoś - "jesteś wielki" ? :) Już samo przywrócenie ustawień fabrycznych (klapka karty i menu+ok) pozbawiła korpus kilku niepokojących dźwięków. Jest coraz lepiej. Dzięki jeszcze raz.
-
Nie ma się co załamywać 14 tsięcy to nie jest dużo, jeszcze wiele powinien wytrzymać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
specta
A tak w ogóle to mówił Ci już ktoś - "jesteś wielki" ? :) Już samo przywrócenie ustawień fabrycznych (klapka karty i menu+ok) pozbawiła korpus kilku niepokojących dźwięków. Jest coraz lepiej. Dzięki jeszcze raz.
Bardzo proszę. A tak - mam prawie 2m, więc czasami coś słyszę :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Nie ma się co załamywać 14 tsięcy to nie jest dużo, jeszcze wiele powinien wytrzymać.
Zgadza się, to nie jest wielki problem. Wiesz chodzi o to, że byłem przekonany, że zrobiłem super interes, a tutaj może się okazać, że do końca nie można ufać nikomu.
-
14tys to malutko, miałem kiedyś E-520 i szybko sprzedałem bo miał problem z AF, ale to ponoć wada fabryczna. Fajny aparacik, lecz brał bym E-510 jeśli ma być z matrycą Live MOS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
specta
Witam,
.....że migawka została naciśnięta 14000 razy. Moim zdaniem to nie tak mało - to przebieg w którym często myśli się o zmianie aparatu.
Pozdrawiam,
Podłamany Adam.
Mam podobny przebieg w swoim E510 i nie mysle o zmianie,ze wzgledu na przebieg.Namietnie pstrykam nadal.Nie jestem handlowcem co jak "dotrze" sprzet to sprzedaje bo nowe cos wyszlo.
Nie podlamuj sie.Te dzwieki to moze czyszczalka sie odzywala przy wylanczaniu.Tfu przy wlaczaniu
-
Mirek54, ale czyszczałka się włącza wg ustawień fabycznych, o ile się nie mylę???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
Mirek54, ale czyszczałka się włącza wg ustawień fabycznych, o ile się nie mylę???
W moim nie.Ale ja mam chyba dziwadlo jakies.No bo jedne z pierwszych.Ciemne kity w ciemnych miejscach szybko lapia ostrosc,trafiaja w punkt nie ma przed i nie ma po jest dokladnie w celu i nawet szybko i do tego ostro.Slysze tylko bzzyyk i jade z koksem.Nawet spawarka nie jest aktywna na fabrycznych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Mam podobny przebieg w swoim E510 i nie mysle o zmianie,ze wzgledu na przebieg.Namietnie pstrykam nadal.Nie jestem handlowcem co jak "dotrze" sprzet to sprzedaje bo nowe cos wyszlo.
Nie podlamuj sie.Te dzwieki to moze czyszczalka sie odzywala przy wylanczaniu.
Wyglądało właśnie na to, że czyszczałka się włączała przy wyłączaniu. Po przywróceniu ustawień fabrycznych aparat wyłącza się po cichutku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
specta
Wyglądało właśnie na to, że czyszczałka się włączała przy wyłączaniu. Po przywróceniu ustawień fabrycznych aparat wyłącza się po cichutku.
Ale to chyba nie jest ok?.
-
To terkotanie przy wyłączaniu to stabilizacja. Czyszczałka mryga niebieską diodą przy włączaniu. Tak jest przynajmniej w E-510.
Moje E-510 ma już ponad 34 tys przebiegu i nie widzę najmniejszego powodu aby się tym przejmować. Pewnie da radę jeszcze drugie tyle zrobić :)
-
Ten bzyk przy wyłączaniu to na 99% opcja resetu obiektywu. Można to włączyć/ wyłączyć w ustawieniach. Mialem ZD14-54 i opcja była zbędna. Nawet nie wiedziałem do czego to służy dopóki nie kupiłem ZD35 który zmienia rozmiar przy ostrzeniu i nagle się nie składał przy wyłączaniu aparatu ;-)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Ten bzyk przy wyłączaniu to na 99% opcja resetu obiektywu.
To włącz stabilizację i powtórz ćwiczenie na samym body, bez obiektywu :) A póżniej to samo, przy wyłączonej stabilizacji.
-
Włączanie aparatu -> mruga niebieska dioda SSWF - odbywa się czyszczenie matrycy z pyłków -> instrukcja strona 14.
Wyłączanie aparatu -> aparat terkocze - sytuacja ma miejsce tylko przy włączonej stabilizacji IS.1, IS.2, IS.3 -> instrukcja strona 59 opisuje to jako inicjalizację stabilizatora, uznajmy że chodzi o reset.
-
witaj,
najpierw jak radzą przedmówcy - reset do ustawień fabrycznych, potem poczytaj instrukcje i dostosuj wg. swoich potrzeb... dodatkowo zwróciłbym uwagę na większe pyłki na matrycy i lustrze - i delikatnie przedmuchał gruchą, oraz na tylnej soczewce obiektywu - i przetarł...
z dodatkowych niuansów - sprawdź czy po włączeniu aparatu masz taki program jak ustawiony na pokrętle - nie spotkałem się z tym wcześniej, ale u mnie czasem nie łapie A (głównie ten mam ustawiony) tylko wskakuje na P albo Auto - jak przestawię pokrętło programu i wrócę na A to jest ok.
Poza tym, nie napisałeś nic co by mogło wzbudzić jakieś podejrzenia usterki, więc życzę dobrego światła i udanych fot.
pzdr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
via
To włącz stabilizację i powtórz ćwiczenie na samym body, bez obiektywu :) A póżniej to samo, przy wyłączonej stabilizacji.
Nie da rady, już nie mam tego sprzętu.
I jedno i drugie to potencjalne źródło drgań i hałasu przy wyłączaniu, jedno w body, drugie w obiektywie.
Podsumowując dla specta, to nie ma się o co martwić. A taki przebieg migawki to żaden problem. Jak mój ponad 4 letni sprzedawałem to miał 15600 klapnięć a stan aparatu był bardzo dobry, nie miałem w zasadzie żadnych zastrzeżeń co do jego pracy.
Wejdź do menu serwisowego (link masz podany w #16), bez obaw tam jest tylko podgląd, nic sobie nie poprzestawiasz, i zobacz pozycję C = ilość podniesień lustra do czyszczenia. To jest ewentualne info które może niepokoić / uspokoić.
U mnie C było ZERO w dniu sprzedaży, bo funkcja SSWF u Olka jest genialna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Włączanie aparatu -> mruga niebieska dioda SSWF - odbywa się czyszczenie matrycy z pyłków ->
instrukcja strona 14.
Wyłączanie aparatu -> aparat terkocze - sytuacja ma miejsce tylko przy włączonej stabilizacji IS.1, IS.2, IS.3 ->
instrukcja strona 59 opisuje to jako inicjalizację stabilizatora, uznajmy że chodzi o reset.
Wiesz jak koledzy wcześniej wspomnieli o tym to ja sobie doczytałem. Generalnie w przeciągu tych ostatnich kilku godzin nieco się sytuacja zmieniła. Porozglądałem się po aparacie (największą radość przyniosło mi ujrzenie w menu funkcji AUTO PODNOSZENIE i wyłączenie jej :) Nie mogłem pojąć jak to jest, że wyłączam lampę w jej opcjach, a ona mi się i tak podnosi :) Wiedziałem, że gdzieś to jest i wystarczyło chwilkę poświęcić temu korpusowi, aby zauważyć, że tutaj wszystko jest zrobione tak, aby cieszyć tego co trzyma go w ręce. ISO z guzika :) Super. W Pentaxie przebijałem się przez menu. Chwilkę pozastanawiałem się nad LiveView, które również mnie na początku bardzo przestraszyło. No i pobawiłem się manualnym focusem na tych nietypowych ogniskowych :) No tak, dla mnie ten KIT z tym swoim 14-42mm, to nietypowy zakres ogniskowej. I generalnie ten obiektyw mógłbym porównać z gitarą - takie stwarza wrażenie - z gitarą się łaziło, leżało się na niej, pod nią, obok, ciągało się ją po pociągach, po plażach. W trawie potrafiła przeleżeć tyle razy. No i zagrała zawsze, gdy to było potrzebne. Ten obiektyw sprawia takie wrażenie właśnie - wszystko nie będzie już ostrzyć, a on da radę. Jest jeszcze dużo do odkrycia. Cieszę się, że jako pierwszą lustrzankę kupiłem Pentax'a K100D, a nie bo E-510 (chyba nawet te same lata premiery). To co teraz motywuje do kreatywnego myślenia, wtedy raczej by odstraszało. Jedno co zauważyłem to raczej skąpy wybór szkieł. Ja rozumiem, że szkła są lepsze i poważniejsze nieco, ale np nie ma takiej konkretnej portretowej stałki 50-tki. Ktoś coś może się wypowiedzieć ? A ceny nowych - kosmiczne :)
Ale generalnie podsumuje - jest ładne, wygodne, solidne body, kawał sprzętu, nie plastykowa zabawka. Dostałem do tego solidne szkło - intrygujący mnie zakres ogniskowej. ISO w body :) Generalnie dużo przycisków bezpośredniego dostępu plus aktywne nastawy na wyświetlaczu. Mnóstwo możliwości np. nie widziałem chyba tylu ustawień błyskotki. Do zestawu filtr UV i piękną torbę Olympusa. I wydaje mi się, że z aparatem jest wszystko ok. Dlatego nie chciałem robić z siebie durnia zanim choć troszkę nie pobawię się tym aparatem. Oczywiście moje zaproszenie na piwo dla kogoś z Warszawy jest nadal aktualne :)
-
Tu się durnia nie robi. Każdy ma prawo zadać nawet najbardziej banalne pytanie, a zdarza się, że nawet starzy wyjadacze coś nowego odkryją.
Cieszy, że zaprzyjaźniasz się z aparatem :)
-
Ahutta wiesz o co mi chodziło. Zadawałbym pytania, a nawet nie spróbowałem uruchomić na chwilę aparatu. Np bardzo zdziwiło mnie to, że pstykam zdjęcia naciskając klawisz menu. Nie wiem czy to normalne, ale w trybie LiveView mam wrażenie, że każdym przyciskiem robię zdjęcie, ale... Nie wiem, może się mylę, ale tryb LiveView nie jest przyjemnym rozwiązaniem i nie będę z niego często korzystał. Przyzwyczaiłem się już wcześniej, że lustrzanka to potęga wizjera. Tak jak w moim zawodzie potęga konsoli :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
specta
Nie wiem, może się mylę, ale tryb LiveView nie jest przyjemnym rozwiązaniem i nie będę z niego często korzystał. Przyzwyczaiłem się już wcześniej, że lustrzanka to potęga wizjera.
Też lubię lustrzankę za wizjer. Patrzenie w wyświetlacz w lustrzance, wydaje mi się obciachowe, jednak robię to zawsze, kiedy aparat jest na statywie. Przytulanie się do wizjera może spowodować poruszenie aparatu a tak- ostrzę i wyzwalam migawkę kabelkiem, nie dotykając aparatu.
-
Prawda - szczera prawda. A mam takie pytanie - wcześniej narzekałem na szkła, na ich ceny i niewielki wybór, oczywiście co do wyboru już troszkę to zweryfikowałem, ale można znaleźć wiele niedrogich klasycznych szkiełek np. http://www.ebay.com/itm/OLYMPUS-OM-5...item5d46ee2b6e. Chciałem zapytać czy coś potrzebuję do e-520, aby z takich szkieł korzystać ? We wspomnianym wcześniej Pentaxie przy jego bagnecie K można było zakładać i 60 letnie szkła. Bez zbędnych ceregieli.
Tu znalazłem coś fajnego, ale cenowo odpada póki co: http://www.idealo.pl/ceny/2863270/ol...45mm-f1-8.html
---------- Post dodany o 09:58 ---------- Poprzedni post był o 09:46 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Nie da rady, już nie mam tego sprzętu.
I jedno i drugie to potencjalne źródło drgań i hałasu przy wyłączaniu, jedno w body, drugie w obiektywie.
Podsumowując dla specta, to nie ma się o co martwić. A taki przebieg migawki to żaden problem. Jak mój ponad 4 letni sprzedawałem to miał 15600 klapnięć a stan aparatu był bardzo dobry, nie miałem w zasadzie żadnych zastrzeżeń co do jego pracy.
Wejdź do menu serwisowego (link masz podany w #16), bez obaw tam jest tylko podgląd, nic sobie nie poprzestawiasz, i zobacz pozycję C = ilość podniesień lustra do czyszczenia. To jest ewentualne info które może niepokoić / uspokoić.
U mnie C było ZERO w dniu sprzedaży, bo funkcja SSWF u Olka jest genialna.
U mnie jest 1, ale to chyba moja zasługa i mojej zabawy. Oczywiście podniosłem lustro, ale go nie czyściłem. Sprawdziłem tylko funkcję.
-
Odróżniaj obiektywy 4/3 od mikro 4/3 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Odróżniaj obiektywy 4/3 od mikro 4/3 :)
Też prawda :)
-
Co do obiektywów to zanim coś kupisz to najpierw poczytaj nasze forumowe 2 działy : KOMPENDIUM i E-SYSTEM. Tam są w zasadzie odpowiedzi na wszystkie możliwe pytania z testami i opiniami włącznie.
Są 2 rodzaje bagnetów 4/3 (np Olympus Zuiko Digital - skrót ZD) i system mikro 4/3 (Micro Zuiko Digital - mZD).
Do E520 podepniesz tylko te pierwsze, czyli ZD.
A podany przez ciebie wyżej link to do obiektywu systemu mZD.
Edit: no i pamiętaj o różnych przelicznikach ogniskowych na małoobrazkową klatkę między tym co miałeś a 4/3
-
jarek_gd już mi to wyjaśnił :), ale oczywiście biorę się do lektury. Na razie nic pewnie nie kupię - to dopiero wstępny rekonesans. Ale bardzo jestem wdzięczny za każdy wpis - to ogromne źródło wiedzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
specta
jarek_gd już mi to wyjaśnił :), ale oczywiście biorę się do lektury. Na razie nic pewnie nie kupię - to dopiero wstępny rekonesans. Ale bardzo jestem wdzięczny za każdy wpis - to ogromne źródło wiedzy.
Witam.
520-tkę używam już 5 i 1/2 roku. Ilość klapnięć lustrem>= 20 000. Raz tylko musiałem użyć gruchy. I wszystko działa. Jeśli chodzi o obiektywy to zainteresuj się znakomitymi ZD 14-54 lub droższym, ale bardziej uniwersalnym ZD 12-60. I przeczyść styki spirytusem lub czymś podobnym w korpusie i obiektywie. Nie będziesz miał problemów z łapaniem ostrości.
Gratuluję zakupu.
Pozdrawiam. romeq
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Tu się durnia nie robi. Każdy ma prawo zadać nawet najbardziej banalne pytanie, a zdarza się, że nawet starzy wyjadacze coś nowego odkryją.
Cieszy, że zaprzyjaźniasz się z aparatem :)
W tej kwestii bym podyskutował. Z autopsji wiem że zadając banalne pytanie można nałapać jak biedny w torbę. Prawda panie Mirku?
-
Dzięki romeq. Strasznie drogie szkła :) Mówię o wszystkich do Olympusa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
specta
Dzięki romeq. Strasznie drogie szkła :) Mówię o wszystkich do Olympusa.
Oj ostatnio zeszły z ceny i to moooocno :)
-
Zapewne masz rację, być może zeszły, ale dla mnie to i tak obecnie cokolwiek poza zasięgiem :) No jak się chciało ... to się ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krisder
W tej kwestii bym podyskutował. Z autopsji wiem że zadając banalne pytanie można nałapać jak biedny w torbę. Prawda panie Mirku?
Cos konkretniejszego moze masz?? bo nie lapie.Fakt zlosliwym bardzo,ale nie uwlaczam.:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Cos konkretniejszego moze masz?? bo nie lapie.Fakt zlosliwym bardzo,ale nie uwlaczam.:-P
Dlatego jestem dosyć ostrożny z zadawaniem głupich pytań - najważniejsze, że jest dyskusja, a ja się co nie co dowiaduje. A Pan Mirek54 nałapał ? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
specta
A Pan Mirek54 nałapał ? :)
Raczej nałapali od Pana Mirka :mrgreen:
-
Fakt 14-54 i 12-60 to niestety dosyć drogie szkła :(
Z tańszych do takiego body jak E-520 myślę że warto byłoby na początek zakupić dwa które nie nadwyrężą tak mocno budżetu:
OLYMPUS ZD 14-45mm 1:3.5-5.6
OLYMPUS ZD 40-150mm 1:3.5-4.5 (starsza jaśniejsza wersja)
Obiektywy te cieszą się raczej dobrymi opiniami jak na swój poziom cenowy a używane można w tej chwili trafić w dobrym stanie za ok. 700 zł za obydwa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rlada
Fakt 14-54 i 12-60 to niestety dosyć drogie szkła :(
Z tańszych do takiego body jak E-520 myślę że warto byłoby na początek zakupić dwa które nie nadwyrężą tak mocno budżetu:
OLYMPUS ZD 14-45mm 1:3.5-5.6
OLYMPUS ZD 40-150mm 1:3.5-4.5 (starsza jaśniejsza wersja)
Obiektywy te cieszą się raczej dobrymi opiniami jak na swój poziom cenowy a używane można w tej chwili trafić w dobrym stanie za ok. 700 zł za obydwa.
Dziękuję za konkretną odpowiedź. Mam tylko jedno pytanie czy ten 14-45mm przy zbliżonym f do tego mojego kitowego 14-42mm to jest rzeczywiście jakiś przełom ? Zapewne to pytanie z koszyka durnowatych :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
specta
Dziękuję za konkretną odpowiedź. Mam tylko jedno pytanie czy ten 14-45mm przy zbliżonym f do tego mojego kitowego 14-42mm to jest rzeczywiście jakiś przełom ? Zapewne to pytanie z koszyka durnowatych :)
Musisz uwierzyć na słowo. Choć fajnie byłoby, gdybyś mógł osobiście "pomacać" i porównać :)
Ja ze swojej strony poleciłbym jeszcze obiektyw do portretu i makro 35mm [Olympus Zuiko 35mm 3.5 macro do 4/3], który już można poniżej 400PLN zakupić. Najlepiej byłoby oczywiście 50mm, ale to już wyższa półka cenowa :)