Widzieliście już co Ricoh zrobił?
http://43rumors.com/ft5-the-ricoh-gxr-is-here/
Strasznie to dziwne. Moim zdaniem miałoby sens, gdyby składało się z trzech części - body/sensor/lens, a nie dwóch.
Wersja do druku
Widzieliście już co Ricoh zrobił?
http://43rumors.com/ft5-the-ricoh-gxr-is-here/
Strasznie to dziwne. Moim zdaniem miałoby sens, gdyby składało się z trzech części - body/sensor/lens, a nie dwóch.
Tak, od 720 do 1020 GBP na poczatek.
A mowia, ze u43 drogie ;-)
Technologia matryc sie zmienia. Powli, ale zmienia. A tu - matryca zwiazana ze szklem? Zmieniasz jedno, musisz i drugie?
Innowacyjnosc na maxa, pomyslowosc moze po wielu sake? ;-)
Moze to wieksza konkurencja dla SIGM DP1, DP2?
Jak narazie wygląda na przekombinowane choć znając tą markę chyba wiedzą co robią. Poczekajmy aż się ten temat nieco rozwinie i dopiero ponarzekamy ;)
Teoretycznie mogą w przyszłości zrobić skrzynkę z sensorem bez obiektywu, zamiast tego z jakimś bagnetem. Co więcej mogą zrobić więcej niż jedną taką skrzynkę z różnymi bagnetami. Ale nie wiem na ile to by miało sens.
aparat z wymienną matrycą?
http://www.youtube.com/watch?v=spbMQ...layer_embedded
Mniejszy niż u4/3. Obiektyw na stałe połączony z sensorem. Taki duet podłącza się do kadłubka.
To dopiero będą drogie szkła ;)
Załącznik 25652
Szkoda tylko ze matryca jest zespolona z... obiektywem.
świetny pomysł > antydebilny.
Dobiorę sobie matrycę do tematu -jeden wydatek, jeden aparat, jeden system.
Niech dają taką 6x4,5 i będzie wesoło.
i "0" obcej optyki - nie ma mocowania -nie ma adaptera.
Ciekawe czy się kupujący przekonają...
Najśmieszniejesze będzie zamieszanie z przeliczaniem ogniskowych :D
Chyba podają wyłącznie dla MO
http://www.ricoh.co.jp/dc/gxr/
Chłopaki z Ricoha prawdopodobnie nawąchali się butaprenu.
RC ale pomysł jest genialny, zawsze możesz wymienić na nowszą matrycę jak ta aktualna szumi czy ma kiepski DR, matryca się nie brudzi. Możesz mieć mniejszą z większą GO do makro lub szerokokątnym obiektywem do widoczków, za chwilę zakładasz większą do portretu i GO masz na dwóch rzęsach. :twisted:
A do tego (przynajmniej teoretycznie) możesz mieć kilka body....większe z gripem lub mniejsze do kieszeni :)Cytat:
Zamieszczone przez C+
pzdr
via
Matryca CMOS jest wielkosci APS-C, CCD jak w kompakcie 1/1.7"
Do macro daja ta wieksza z mniejsza GO.
Ale rozwiązanie mocno ciekawe.
Myślę, że z czasem - coś ciekawego z TEGO może się wykluć.
Pozdrówka.
To chyba zależy od producenta, jak kupią matrycę po $15 i nie narzucą marży 800% to cena może być przyjazna - szczególnie przy mniejszych matrycach. Najtańszych kompakt z matrycą 1/1.7 kosztuje mniej niż 500 zł, lustrzanka z APS mniej niż 1300, od tej ceny odlicz całą resztę, którą producent nie dołącza i wyjdzie, że obiektyw z małą matrycą będzie mógł kosztować 200 zł, a z APS 400 + cena szkła.
To może miałoby sens ale jak wymianie podlegałaby tylko matryca i obiektywy oczywiście. Ja chciałbym aparatę, w której zamiast matrycy Bayera, trójkolorowej byłaby matryca monochrom i dużo słabszy filtr AA.
Pomarzyć można, e do bani :roll:
Obserwuję Ricoha od wielu lat. To jest dość "potężna" firma, jeno nie z z pola foto. Tak się mnie wydaje, że im mniej zależy na sprzedaży a bardziej na prezentowaniu możliwości... Nie wiem, ale to, co tu widać nie rokuje powodzenia... :|
za electricpig.co.uk ;-)Cytat:
There’s shake correction built-in too, and an optional optical viewfinder, although it’ll set you back an extra £219, on top of £419 for the body and at least £300 for a lens. It’s clever, but the Ricoh GXR is also pricey.
Chyba wole wymieniać kartę CF pomiędzy aparatami, nie jakąś matryce z doklejonym obiektywem.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Niektóre FF maja przełącznik na APS-C
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Przy mono filtr AA jest całkowicie zbędny.
Ten ricoh to dobry krok. Zmienia nieco myślenie o budowie aparatów (w okolicach magicznej "pełnej klaty"). Może któryś z Wielkich zdecyduje się z tego duetu zrobić tercet - wymienny korpus/matryca/szkło? Było by zacnie! Ba!, pięknie byłoby ożywić kiedyś takiego OM-1, wciskając mu na tylną ściankę matryce zamiast filmu. Nawet bez LCD, nowych przycisków i innych bzdetów...
...tylko patrząc na to z poziomu tzw. marketingu będę już wtedy w domu spokojnej starości, z kroplówą w żyle i pieluchą na d... :D
Pozdrawiam
http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-aliasing_filter
In a monochrome or three-CCD or Foveon X3 camera, the fill factor alone, if near 100% effective with microlenses, can provide a significant anti-aliasing effect
Nie ma pojęcia, czy Ricoh'owi coś wyjdzie z tego systemu, ale trzymam kciuki.
Przynajmniej jest ciekawie :-)
Mam wrażenie, że pojawienie się u4/3 (i w sumie spory sukces ) zmusił producentów (zwłaszcza tych z 2 ligi ;-) ) do zastanowienia się czy aby w "cyfrowych czasach" nie da się przypadkiem aparatu fotograficznego wymyślić na nowo ( a i przy tej okazji trochę zarobić )
To nic nie zmienia. Co najwyżej pozwala dać słabszy AA (bo nie trzeba nadrabiać za przestrzenie między pikselami), ale w ogóle nie można się go pozbywać (bez skutków ubocznych).
Nie zmienia faktu, że filtr AA jest konieczny do prawidłowego zsamplowania sygnału źródłowego. Mogą jego rolę pełnić mikrosoczewki (zapewne bardzo niedoskonale, bo nie obejmują krawędzi między pikselami), ale być musi w jakiejś postaci.
Tyle, to sobie możesz zrobić i dzisiaj, wymieniając puszkę. I pewnie wyjdzie Cię to taniej. Po co płacić po raz kolejny za obiektyw, kiedy chcesz mieć tylko nową puszkę z lepszą elektroniką?
Matryce się brudzą nawet w kompaktach. Jak masz gołą matrycę, to ją sobie przynajmniej przedmuchasz (a z filtrem SSWF może nawet nigdy nie będzie takiej potrzeby). A co zrobisz z paprochami, które dostały się do środka takiego rachitycznego, plastikowego obiektywu zespolonego z matrycą? Tylko serwis...
Połączenie najstabilniejszego elementu systemów optycznych z najszybciej ewoluującym (obiektyw i matryca) to niezwykle głupi pomysł. Najgłupszy jaki ostatnio widziałem. Nie wiem, czym się jaracie. To jest złe rozwiązanie dla konsumenta.
RED ma osobny moduł matrycy i osobne szkiełko.
Pozdrawiam