Re: c-7070 czy coś nowszego?
Cytat:
Zamieszczone przez milo1977
Witam,
mam C-770 UZ i chciałbym przesiąść się na aparat z większymi możliwościami. Mam możliwość zakupu używanego C-7070 oraz przyglądam się SP-560. Który wybrać? Plusem C-7070 jest większa matryca 1/1.8". SP-560 ma większy zakres ISO, stabilizację obrazu, funkcję detekcji twarzy i jest ponad 2 lata młodszy, czyli ma nowszy, szybszy procesor. Wiem że ciężko porównać aparaty z różnych klas, ale proszę o pomoc. Chciałbym nauczyć się sztuki fotografowania zanim zdecyduję się na zakup cyfrowej lustrzanki.
z góry dziękuję
milo
Sztuki fotografowania tak samo nauczysz sie kupując od zaraz lustrzanke, tym bardziej, że niekiedy stopień skomplikowania obsługi lepszej klasy kompaktów o których wspominasz jest wiekszy niż w lustrzankach. Jak obsługiwałes już całkiem niezłego C-770Uz to z E500 lub E410/ ma podgląd na LCD/ nie możesz mieć większych problemów. Stwierdzisz tylko iż lustro jest szybciutkie, daje sie nim zrobić zdecydowanie lepsze jakościowo zdjecia i tyle. Zasady fotografowania lustrzanką czy dobrą hybrydą są takie same....różnice dot szczegółów np. w lustrzankach masz większy dobór przysłon, bo każde dopięte szkło dysponuje jej większym zakresem z reguły do F22, to samo dotyczyć może i innych parametrów np. sposobów pomiaru EV, AF itd. A z wymienionej dwójki wybrałbym SP-560- nowsza konstrukcja ze stabilizacja i potężnym zakresem zooma, co czyni ja wielce uniwersalną zaś jakość zdjęć niewiele niższa niż C7070, ale niższa!!! Pozdrawiam i udanego zakupu, a szczerze życzę lustrzanki-nie ma czego sie bać, a jaka satysfakcja!