Jak w temacie po wpisaniu dzisiaj w allegro hasła lightroom wyskoczyly mi aukcje za 99zł??
Możliwe??
Pozdrawiam
Wersja do druku
Jak w temacie po wpisaniu dzisiaj w allegro hasła lightroom wyskoczyly mi aukcje za 99zł??
Możliwe??
Pozdrawiam
Osobiście bym nie ryzykował kupna. Wolałbym mieć wersję pudełkową - BOX i z fakturą vat. Tu już ceny w okolicach 380 zł.
Wysłałem zapytanie o fv:)
Same pozytywne komentarze więc kurde aż mnie skręca żeby sprawdzić:)
Program zapewne działa to i negatywów brak:wink::), a czy jest w pełni legalny... nie mnie o tym przesądzać
oemy, wiec illeglal :)
pozdro
oem to wersja przypisana do danego sprzętu...
Czyli rozumiem ze tak jak w przypadku adobe elements _ lightroom 5 który można otrzymać przy zakupie aparatu instalowanie tego na innym kompie jest nielegalne?
Co jeśli mam taki zestaw a wymieniam sprzęt, komputer, aparat po 6 miesiącach....wiadomo sprzedaję i kupuję nowy siłą rzeczy w 99% przypadków instaluję na nowym sprzęcie czy dzięki temu jest on nielegalny>>??
Przecież zakupiłem licencje ukrytą w kosztach aparatu.
W takim przypadku kto mi to udowodni że zakupiona wersja z allledrogo nie była z moim aparatem którego już nie mam. Faktury nie brałem a na paragonie nie ma danych.
Sprzedający potwierdza że to wersja oem.
Licencja wedruje ze sprzetem do ktorego obowiazuje. Kazde inne rozwiazanie jest nielegalne.
pozdro
Powiedzmy dyskusyjne:)
Cyt. z powyższego linku:
Sędziowie uznali, że „jeśli dana wersja programu została wprowadzona do obrotu przez producenta lub za jego zgodą, to dalszy obrót tą wersją, niezależnie od wewnętrznego zawężenia praw objętych umową, jest swobodnie dopuszczalny”.
Należy dodać, że sędziowie w Niemczech:)
i cyt. dalej:
O ile polska regulacja umów autorskich i treści prawa autorskiego różni się zasadniczo od niemieckiej, o tyle sama zasada wyczerpania prawa wprowadzenia do obrotu egzemplarza utworu jest taka sama jak w prawie niemieckim. Wprowadzenie do obrotu polega w polskim prawie autorskim na „publicznym udostępnieniu egzemplarzy drogą przeniesienia ich własności dokonanego przez uprawnionego lub za jego zgodą” i ma charakter jednorazowy.
Jeśli już bym się decydował na taki zakup zasięgnąłbym wcześniej informacji od Adobe, z podaniem linku do aukcji, czy program w tej wersji OEM można legalnie używać.