Witam, dopiero zaczynam poruszac sie w tym tenmacie, czy ktos moze mi powiedziec z jakiej maksymalnej odleglosci ten obiektyw przybliza fotografowany obiekt? czy olympus e 410 z double zoom kitem jest dobrym pomyslem na pierwsza lustrzanke?
Wersja do druku
Witam, dopiero zaczynam poruszac sie w tym tenmacie, czy ktos moze mi powiedziec z jakiej maksymalnej odleglosci ten obiektyw przybliza fotografowany obiekt? czy olympus e 410 z double zoom kitem jest dobrym pomyslem na pierwsza lustrzanke?
idź na targowisko lub halę targową, chwyć lornetkę 10xcoś tam (10x to zoom, coś tam to średnica soczewek) i będziesz miał odpowiedź odnośnie "przybliżania".
taki obiektyw jest dobry do obiektów w odległości max 20 metrów, potem obiekt ginie w kadrze.
Tak, dobry wybór :) Mysle, ze na poczatek bedzie okej, jak troche pouzywasz, to zobaczysz, czego jeszcze potrzebujesz / co chcesz zmienic.
Dluzej od 40-150 masz 70-300, ale jest ciemne... Na sloneczne dni glownie.
czyli np. taką kaczuchę ;) chcemy złapać i na 20m zapełni nam kadr? czy ten obiekt o którym piszesz to budynek ? :)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
pzdr
Ja z tym szkłem strzelałem do samolotów np. na Brno Air Show - fakt, crop duży, ale jak się ma farta...
Kasprzyk:
coby mieć kaczuchę na cały kadr, to musisz mieć ją 3-4m od siebie... to bardzo krótkie tele, ale ratunkiem jest 70-300 + IS w aparacie.
oki :)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Z okazji Świąt tylko przypomnę o opcji "Szukaj" :) którą to oferuje nasze forum i uprasza się, by korzystać z niej przed zadaniem pytania. Szczególnie, że niektóre rzeczy były wałkowane na forum już miliard razy i jeszcze jeden raz, a poza tym, warto też zajrzeć do specyfikacji danego produktu, dostępnej na stronach www.olympus.pl :)
Wesołych Świąt
Mi 40 - 150mm sprawdza sie przy fotografowaniu ludzi (portrety)i jak dla mnie jako początkującego lustrzankowca to szkiełko jest w sam raz. Pewnie za jakiś czas zeche mi się czegoś dłuższego;) bo jak próbowałem sfotografować dzięcioła siedzącego na 20 metrowej sośnie to już fotki są nie specjalnie atrakcyjne.:)
Wczuwasz się w swoją rolę. :mrgreen: ;) (ale masz rację ;) ).Cytat:
Zamieszczone przez suchar
40-150 mm - czy krótkie? To zależy co się chce uchwycić. Kaczuchy - jeśli oswojone lub czekasz na nie odpowiednio długo to można. Generalnie jednak do ptaków niestety za krótkie. :(