-
OM system
To musiało się stać...
od momentu gdy pojawiłem się na tym forum było wiadomo, że prędzej, czy później powstanie taki temat (Bernie pozdrawiam ;)).
Czy jest tutaj ktoś kto fotografował OMkami?
Czy jest ktoś kto robi to nadal?
Czy jest ktoś kto fotografuje E systemem z analogowymi obiektywami OM systemu?
Czy jest ktoś kto pracował, lub nadal pracuje w ciemni?
No to się uzewnętrzniłem ;)
-
O ile wiem, to na wszystkie pytanie jest odpowiedź twierdząca.
Są tacy.
-
Super.
Przekopałem forum i tylko chyba w dwóch wątkach pojawiły się wzmianki o analogach. Gdzieś w Ocenie Zdjęć (2006 rok) i w poradach dot. kupna.
-
Mam OM-1n, OM-2n, OM-4, do tego, niech policzę, sześć obiektywów i wizjer kątowy. Plus aparat dalmierzowy oraz średni format (oba analogowe).
Nie fotografuję cyfrakiem od, no, od dawna. Ciemni nie mam, bo mam za małe mieszkanko, ale przymierzam się do koreksu i namiotu ciemniowego.
Do E-1 podpinałem obiektywy z gwintem M42. Fajne efekty.
EDIT: i sporo osób z tego forum też tak ma (to znaczy robi na filmie). Przynajmniej trzy mają OM-y.
-
Od razu mi lepiej ;)
Kolekcjonujesz OMki? Ja za każdym razem jak widzę jakąś na allegro to szybko muszę uciekać ;)
A marzeniem... OM 4Ti ;)
-
Nie kolekcjonuję. Odwaliło mi :-)
A zamiast OM-4 wolę mojego OM-2n - więcej mechaniki, mniej elektroniki, lżejszy i tak jakoś sympatyczniej mi się go używa.
3Ti kosztuje więcej :-)
-
chociaz nie w systemie OM ale w MD (mam minolte xd-7) to i ja chodze i naswietlam błony ;) korzystam z miejskiej ciemni (tak, jest taka w radomsku:)
-
Minolta ;) Kiedyś bawiłem się trochę Maxxum (czy jakoś tak).
Mnie ciągnie nie tyle sam korpus co Ti. Mam OM-2000, produkowany przez Cosinę, ale bardzo fajny aluminiowy korpusik z tytanową (aluminiową?) migawką. Nigdy nie doszedłem do tego z czego tak właściwie jest zrobiony, bo różne źródła podawały mi różną informację.
-
Ja mam w tym celu adapter OM - 4/3 ;-)
Planuję zakup Zuiko 50 f1.4 ale ceny "jakby" troszkę podskoczyły na święta.
-
Mam adapter, ale obiektyw na nim lekko się "gibie" (ma minimalny luz, ale nie zupełnie, tylko przeskakuje między ustawieniem - "lekko skrzywiony" i "na wprost").
50/1.4 kupowałem w czasie, gdy jeszcze nikt się w przejściówki nie bawił specjalnie, zapłaciłem za niego 250 zł, ostatnio widziałem za 430... nieźle... Po kilku latach jednak guma na pierścieniu się odkleiła ;)
Bardzo dobry jest 50/1.8 i teraz na allegro jest chyba aukcja z ceną "kup teraz" w okolicach 130-150 zł. Warto.
Jeżeli chodzi o ciemnię to będąc w wieku lekko pomłodzieżowym korzystam z Ośrodka Pracy Pozaszkolnej. Może się zabiorę za prowadzenie zajęć co by zapewnić sobie stały dostęp do ciemni.