Odp: Drukarka foto A3 lub A3+
Nie będzie tańszy sprawdzony fotolab?
Cytat:
Zamieszczone przez
voovoo2
Nie będzie tańszy sprawdzony fotolab?
Tego nie analizowałem i w ogóle nie brałem pod uwagę. Prawdopodobnie przy tym formacie wszystko zależy od ilości wydruków. Czytałem, że w wielu przypadkach nie będzie jakościowo lepszy i co ważniejsze raczej nie zagwarantuje mi samodzielności, samowystarczalności/niezależności, dowolności czasu, zabawy, przyjemności z eksperymentowania itd. itp. oraz nie zaspokoi mojej maleńkiej egoistycznej chęci posiadania tego co chcę :mrgreen: hehehe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yozq
Tego nie analizowałem i w ogóle nie brałem pod uwagę. Prawdopodobnie przy tym formacie wszystko zależy od ilości wydruków. Czytałem, że w wielu przypadkach nie będzie jakościowo lepszy i co ważniejsze raczej nie zagwarantuje mi samodzielności, samowystarczalności/niezależności, dowolności czasu, zabawy, przyjemności z eksperymentowania itd. itp. oraz nie zaspokoi mojej maleńkiej egoistycznej chęci posiadania tego co chcę :mrgreen: hehehe.
Bierz to co chcesz.
Sam napisales,ze jestes taki sobie egoista.Dostales bardzo logiczne i ekonomiczne rozwiazanie w poscie.
MZ.sprawdzonego labu nie przeskoczycz ani jakosciowo ani ekonomiczne.No chyba,ze misszkasz na zadupiu i poczte masz raz na miesiac,Ale tez nieraz lepiej oplaca sie miesiac poczekac.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Bierz to co chcesz.
Sam napisales,ze jestes taki sobie egoista.Dostales bardzo logiczne i ekonomiczne rozwiazanie w poscie.
MZ.sprawdzonego labu nie przeskoczycz ani jakosciowo ani ekonomiczne.No chyba,ze misszkasz na zadupiu i poczte masz raz na miesiac,Ale tez nieraz lepiej oplaca sie miesiac poczekac.
Czy może w którymkolwiek miejscu mojego postu zauważyłeś dylemat - kupno drukarki/wydruk w fotolabie? Zadałem konkretne, dość precyzyjne pytanie dotyczące drukarek - trzech konkretnych plus innej dowolnej mieszczącej się w zadanych ramach.
Odpowiedź "bierz co chcesz" nie rozwiązuje żadnego z moich pytań. Nie zamierzam "przeskakiwać" żadnego fotolabu lecz jednocześnie nie chcę zasuwać do fotolabu za każdym razem gdy zapragnę coś wydrukować. Po prostu sam chcę się bawić w wydruki. Czy to takie trudne do zrozumienia choć być może nieekonomiczne?
Przepraszam, mnie się wydaje, że rozwiązuje wszystkie :-) Ale ja na starej logice jestem "chowany" :-)
Z ekonomią wydruku najpierw powalcz. Oczywiscie im więcej tuszy tym lepiej, a jeszcze lepiej jak ma oryginalny CISS. Nie wiem jak wychodzi to przy A3, natomiast A4 można sensownie zejść z kosztów nie tracąc praktycznie nic na jakości. Miałem kiedyś podobny dylemat, i wybrałem epsona l8oo z oryginalnym CISSem. Po doborze dobrych zamienników (oryginał ponad 40zł za 70 ml, zamiennik 12zł za 70ml) problemem jeśli chodzi o koszt był papier. Rozwiązałem to kupując papier foto w rolce i tnę go na A4 ręcznie. Kosztu pojedynczego wydruku już nie liczę , po prostu drukuję kiedy chcę.
W A3 myślę, że podobnie można zejść z kosztów, jedynie kwestia jakości wydruku , która musisz sam porównać, ocenić konkretnej drukarki. Na pewno nie polecam 4-ro kolorowych do zdjęć.
ps, zapomniałem, a propos fotolabu, nie muszę już się bujać ze zdjęciami, czekać. Mam zachciankę , mam zdjęcie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Yozq
Czy może
Czy moze punkt czwarty z Twojego pierwszego postu ktos Ci po cichu dopisal?????
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Czy moze punkt czwarty z Twojego pierwszego postu ktos Ci po cichu dopisal?????
inne propozycje/sugestie dotyczyły innych urządzeń co później wyjaśniłem. Czy kolejny raz tym razem wielkimi literami mam napisać, że nie ekscytuje mnie bieganie po fotolabach i nie biorę ich pod uwagę? Już w drugim poście to wyjaśniłem
Napiszę więc wyraźnie:
Pragnę i postanowiłem mieć własną prywatną drukarkę fotograficzną A3 w cenie do 2000 zł.
Jeśli ktoś potrafi jakąś konkretną doradzić to będę wdzięczny.
Sepi19 dzięki za podzielenie się doświadczeniem. Z początku brałem L800 pod uwagę ale bardzo mnie jednak kusi A3.