8 załącznik(ów)
[Oly Test] Oly m. ZD 75/1.8 - portretowo i nie tylko;)
Dzięki uprzejmości firmy Olympus Polska miałam możliwość potrzymać w swych dłoniach obiektyw 75/1.8. Podpięłam go do swojego EM 10.
Sam obiektyw sprawia wrażenie bardzo solidnie zbudowanego, z dużą soczewką niczym z większego systemu, w pierwszym momencie wydał mi się ciężki, no, ale w swojej stajni mam maluszki [14-42 oraz 25/1.8]. Prawdę mówiąc do końca testowania pozostało we mnie wrażenie, że to jest tak naprawdę górna granica rozmiaru i wagi obiektywu, który powinien być podpięty do EM10, tak, aby nie zaburzać ergonomii całego zestawu. Wiem, że wielu twierdzi przeciwnie, ja natomiast nie potrafię się przekonać, że duży i ciężki obiektyw dobrze się trzyma z tym małym ciałkiem:wink:
Nie mam zastrzeżeń do szybkości ostrzenia, najczęściej jest po prostu szybko, na tyle szybko, żeby móc mówić o pełnym komforcie pracy z tym szkiełkiem. Jednak zdarzają się sytuacje, kiedy obiektyw myszkuje, szuka, błądzi – dotyczy to drobnych motywów w kadrze, blisko tła – np. gałązki z owocami dzikiej róży, migocące w słońcu pośród listowia, na tle jakiejś ściany. Inna uwaga jest taka, że chwile mi zajęło, aby się na dobre przyzwyczaić do minimalnej odległości ostrzenia – producent podaje 84cm, mnie zaś czasem wydawało się, że jest ta odległość jeszcze większa..:wink: Trzeba się wdrożyć i przyzwyczaić – tyle.
Jak już się do specyfiki tego obiektywu przyzwyczaimy, to … żal odpinać. Bardzo fajne szkło portretowe, na pewno świetnie sprawdzi się w studio, dobrze grało też na ulicy i w parku. Portretuje wszystko bez grymaszenia:wink: Potrafi wyłowić i przybliżyć elementy architektury, na ślubnym plenerze tez chyba wstydu nie zrobi?:wink:
Zresztą zobaczcie sami:smile:
Po kolei :
1/ portrety ludzi - wszystkie to uliczny sytuacyjny spontan, nie było mowy o ustawianiu modela względem słońca, własnej osi, czy wyboru lepszego profilu:wink:
Dzieci to zawsze wdzięczny obiekt:
Załącznik 132145Załącznik 132148Załącznik 132146Załącznik 132149Załącznik 132152Załącznik 132151Załącznik 132150
cdn:)
Odp: [Oly Test] Oly m. ZD 75/1.8 - portretowo i nie tylko;)
Miałem też na chwilę to szkło i bardzo się mi podobało , czekam niecierpliwie...
Sprawdź jakie fimrware ma ten obiektyw. Jak miałem go na testach to dostał mi się obiektyw z wersją 0.9. Obecny mój prywatny działa jak trzeba, jedynie czasami mieli przesłoną w te i we wte.
---------- Post dodany o 21:52 ---------- Poprzedni post był o 21:50 ----------
A i jeszcze jedna rzecz. Do tego obiektywu ustawowo powinien być nakaz używania tulipanka. Bez niego siada mikrokontrast.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Sprawdź jakie fimrware ma ten obiektyw.
Niestety, nie jestem w stanie tego sprawdzić, bo obiektyw już odesłałam.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A i jeszcze jedna rzecz. Do tego obiektywu ustawowo powinien być nakaz używania tulipanka. Bez niego siada mikrokontrast.
Szkoda, że zestaw handlowy nie zawiera owego tulipana. Dziwna polityka Olympusa.
Jakże zdumiona byłam na plus, kiedy odpakowałam pudełko z 25/1.8 - osłona tam jest w komplecie! Tak powinno być w przypadku wszystkich obiektywów!
Tez mnie szkielko kreci...:-)
mnie też, ale cena już mniej... Zdjęcia testowe zaś jak zwykle u TOKIN - wyśmienite :)
11 załącznik(ów)
2/ Portrety ludzi cd - dorośli i jeszcze bardziej dorośli;) też dawali radę w tym obiektywie. Zarówno ci zrelaksowani, jak i ci.... sztywni;)
Załącznik 132172Załącznik 132175Załącznik 132174Załącznik 132176Załącznik 132177Załącznik 132173
Załącznik 132178
*** Ludzie pracy i przy pracy też dali się podglądnąć;)
Załącznik 132180Załącznik 132179
*** No i dramatyczne sceny - gdy tata fotografuje Nikonem;)
Załącznik 132182Załącznik 132181
Myślę, że do takich ulicznych nieustawianych portretów sytuacyjnych obiektyw nadaje się doskonale, wciąż jest na tyle kompaktowy, że nie zwraca swoimi gabarytami na siebie uwagi, jednocześnie na tyle celny i szybki w takich sytuacjach, aby nie powodować dyskomfortu zarówno u fotografowanych jak i samego fotografa. Do tego dość wyraźneodcięcie motywu głównego od tła (choć nie jest to czczony przez wielu całkowity "budyń"https://forum.olympusclub.pl/images/.../icon_wink.gif) sprawia, że dla takich zdjęć obiektyw pewnie nie ma sobie równych.
Wszystkie powyższe zdjęcia zostały wykonane po czeskiej stronie, w następnym odcinku wracam do Polski i zmieniam .... portretowanych modeli i motywy;)
cdn
Bardzo fajne zdjęcia.
Faktycznie szkoda, że Olympus w tym przypadku nie dołączał osłony przeciwsłonecznej w zestawie.
Nie wspominając o sporej cenie samej osłony.
Miałaś obiektyw srebrny czy czarny? Jak pasował do body? (w estetycznym sensie)
Świetne foto.
Pozdrawiam.