Laptop dobry do obróbki zdjęć.
Niedługo mam zamiar pozbyć się swojego dotychczasowego laptopa i zakupić coś nowego. Zależy mi jednak, aby nowy komputer miał dobre odwzorowanie kolorów i żeby nadawał się jak najlepiej do obróbki zdjęć. Wiem, że lepszym rozwiązaniem byłoby kupno komputera stacjonarnego z dobrym ekranem, ale istotna jest dla mnie możliwość zabrania go ze sobą, dlatego wolałabym laptopa. Co polecacie tak do mniej więcej 5 000 zł? Czytałam dobre opinie o sprzęcie Dell, ale może jest tutaj ktoś, kto ma coś lepszego :)
Odp: Laptop dobry do obróbki zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
Niedługo mam zamiar pozbyć się swojego dotychczasowego laptopa i zakupić coś nowego. Zależy mi jednak, aby nowy komputer miał dobre odwzorowanie kolorów i żeby nadawał się jak najlepiej do obróbki zdjęć. Wiem, że lepszym rozwiązaniem byłoby kupno komputera stacjonarnego z dobrym ekranem, ale istotna jest dla mnie możliwość zabrania go ze sobą, dlatego wolałabym laptopa. Co polecacie tak do mniej więcej 5 000 zł? Czytałam dobre opinie o sprzęcie Dell, ale może jest tutaj ktoś, kto ma coś lepszego :)
Zerknij tu jest kilka ciekawych i mocnych sprzętowo lapków
Jak znasz niemiecki to poczytasz-Wyselekcjonowane pod katem obrabiania materialu foto i filmu.W niektorych zmiescisz sie w przedziale cenowym.
W kazdym razie ktorys z takich http://www.computerbild.de/kaufberat...lvbjYzLDIsMiwy
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Dość ważny dla pytającej był ekran. W danych tych laptopów nie ma nic o tym jakie to ekrany :|
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Dość ważny dla pytającej był ekran. W danych tych laptopów nie ma nic o tym jakie to ekrany :|
No jak nie ma.Np trzeci czy czwarty z rzedu wybralem http://www.computerbild.de/produkte/...0-details.html
Displaytyp to chyba wlasnie jaki to ekran
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Displaytyp to chyba wlasnie jaki to ekran
Kod:
Displaytyp |
LED-Backlight Display, Widescreen Display, Non-Glare TFT Display (matt) |
Czyli panel NT czy IPS?
Jeśli ma być PC to zainteresuj się Xnote. To firma, która buduje customowe notebooki pod klienta. http://www.bluemobility.pl/
Bardziej "sieciowo" to HP Elitebook i Dell Precision (i chyba bardziej w stronę tych drugich, często są używane jako mobilne render stacje do video).
Jednak jeśli to ma pracowąc 24/7 czasami (i się oczywiście grzać) to kup stacjonarny. Topowe notebooki (typu Dell XPS i pochodne, z dodatkowymi kartami graficznymi) potrafią się sypać po 2-3 latach z powodu przegrzewania i uszkadzania kart graficznych.
Idealnym (do samych zdjęć) rozwiązaniem byłby dobry laptop i do niego monitor chociaż 22" IPS (koszt rzędu ~800zł za ekran, który da się sensownie skalibrować).
A do wideo to, po prostu, stacjornany komputer.
PS. Jakiego na tą chwilę masz laptopa?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Kod:
Displaytyp |
LED-Backlight Display, Widescreen Display, Non-Glare TFT Display (matt) |
Czyli panel NT czy IPS?
Tak po prawdzie to raczej az tak duzego znaczenia nie ma.ekran TFT wystarczajaco jest dobry do obrobki zdjec i az za dobrze oddaje kolory.Ips to raczej moze przy potrzebnej mocy szybkosci pamieci bedzie nie miescil sie w limicie.
TFT szklany matowy z podbitym kontrastem(folia)bedzie az za dobry na poczatek do nauki i pokazywania efektow.
A konktetnie co do pytania to TFT to nie jest IPS.W jednym cos jest prostopadle a drugim rownolegle-tak pamietam
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
PS. Jakiego na tą chwilę masz laptopa?
ACER Extensa 5620Z stary jak świat :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
nuka11
ACER Extensa 5620Z stary jak świat :-)
No dobra, to do wymiany.
Teraz przemyśl tylko czy koniecznie musi być mobilnie.