Prośba o ocenę zdjęć z 12-40 2.8 PRO i OMD EM10
Witam Was, mam prośbę o ocenę zdjęć, a właściwie zdjęcia z 12-40.
Różne przysłony, wrzucam całość jako zip, prosto z JPG, aby ich nie zmniejszać.
Co sądzicie o ich ostrośc, jakości, oraz na jakiej według Was przesłonie zdjęcie jest najostrzejsze ?
Oglądam je w 100% cropie i nie jestem w stanie stwierdzić, która przysłona ma najlepsze odwzorowanie szczegółów.
Będę wdzięczny za opinię :)
PS. Plik dość sporo waży, ale tak jak mówiłem, nie chcę zdjęć zmniejszać.
http://projekty.jackvision.pl/1240.zip
Odp: Prośba o ocenę zdjęć z 12-40 2.8 PRO i OMD EM10
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
Co sądzicie o ich ostrośc, jakości, oraz na jakiej według Was przesłonie zdjęcie jest najostrzejsze ?
Oglądam je w 100% cropie i nie jestem w stanie stwierdzić, która przysłona ma najlepsze odwzorowanie szczegółów.
Są ok, nie widzę niczego niepokojącego, ostre do momentu dużych przysłon i pojawienia się wyraźnej dyfrakcji, na tych samplach jak na moje oko F13 i wyżej. To jest silnik JPG aparatu na ustawieniach domyślnych? Jak chcesz oceniać ostrość per pixel to przede wszystkim wyłączyłbym odszumianie i wyostrzanie - żeby w możliwie dużym stopniu oceniać obiektyw a nie to co tam miesza silnik JPG.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Są ok, nie widzę niczego niepokojącego, ostre do momentu dużych przysłon i pojawienia się wyraźnej dyfrakcji, na tych samplach jak na moje oko F13 i wyżej. To jest silnik JPG aparatu na ustawieniach domyślnych? Jak chcesz oceniać ostrość per pixel to przede wszystkim wyłączyłbym odszumianie i wyostrzanie - żeby w możliwie dużym stopniu oceniać obiektyw a nie to co tam miesza silnik JPG.
Karol, dziękuję za opinię :)
Zrobię jeszcze serię tych samych zdjęć bez odszumiania i wyostrzania.
Oczywiście to JPG z puszki.
Często zastanawiam się nad tym dlaczego ludziska lubią sobie szukać zmartwień tam gdzie ich nie ma!? (ja tez nie jestem wolny od tego).
Może dlatego, że jest nam fajnie!:wink:
Nie, nie to nie tak :)
To bardziej pytanie: Czy tak ma być jak jest, czy może powinno być inaczej.
Plusem jest fakt, że przy okazji np. można się dowiedzieć, że do takich eksperymentów lepiej wyłączyć odszumianie i wyostrzanie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
Karol, dziękuję za opinię :)
Zrobię jeszcze serię tych samych zdjęć bez odszumiania i wyostrzania.
.
Zrób po prostu serię rawów i wywołaj je na różnych ustawieniach odszumiania/wyostrzania w OV3 - efekt taki jak z aparatu, roboty mniej, przy okazji zobaczysz co Ci się podoba i tak ustawić aparat. "Bez wyostrzania" to nie jest precyzyjne określenie, nawet ustawienie na najniższy możliwy poziom skutkuje jakimś wyostrzaniem w aparacie/OV3.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
Witam Was, mam prośbę o ocenę zdjęć, a właściwie zdjęcia z 12-40.
Różne przysłony, wrzucam całość jako zip, prosto z JPG, aby ich nie zmniejszać.
Będę wdzięczny za opinię :)
PS. Plik dość sporo waży, ale tak jak mówiłem, nie chcę zdjęć zmniejszać.
http://projekty.jackvision.pl/1240.zip
Ja stosuje gora do F8 wtedy nie ma problemu z dyfrakcja.
Czytalem w testach, ze ta wartosc przyslony jest najbardziej optymalna przy tym szkielku.
Foty tylko robie w rawach
Ja też robię w RAWach ale do oceny wolałem w JPG zapisać, niż wywoływać je bo już przy wywołaniu jest zmiana parametrów :)
---------- Post dodany o 11:03 ---------- Poprzedni post był o 09:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Ja stosuje gora do F8 wtedy nie ma problemu z dyfrakcja.
Czytalem w testach, ze ta wartosc przyslony jest najbardziej optymalna przy tym szkielku.
Foty tylko robie w rawach
A czy te Twoje piękne fotki z Wysp Kanaryjskich, to właśnie 12-40 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
Ja też robię w RAWach ale do oceny wolałem w JPG zapisać, niż wywoływać je bo już przy wywołaniu jest zmiana parametrów :)
Jakich parametrów? Moduł wołania rawów w OV3 to ustawienia i efekty takie jak w aparacie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Jakich parametrów? Moduł wołania rawów w OV3 to ustawienia i efekty takie jak w aparacie.
W ustawieniu "Brak".