Program do katalogowania zdjęć
Szukam programu umożliwiającego katalogowanie zdjęć. Co od niego chcę:
1) możliwości dodania krótkiego opisu do zdjęcia, w tym słów kluczowych
2) możliwości przeszukiwania ww. opisów i wyselekcjonowania zdjęć z wpisanym konkretnym słowem kluczowym - np. wyświetlenia miniaturek i po kliknięciu przejścia do zdjęcia
3) jak by jeszcze darmowy był...
Problem wynika z tego że czasami szukam długo zdjęć np. danego sprzętu wojskowego - wiem że robiłem ich sporo, na kilku różnych imprezach militarnych. Przegrzebanie zdjęć z ostatnich powiedzmy 10 lat i wygrzebanie wszystkich na których jest np. T-55 to męka, a tak po zgraniu zdjęć dorzucę do nich słowa kluczowe i jak będę potrzebował to szybko znajdę.
Zna ktoś takowy program?
Odp: Program do katalogowania zdjęć
Adobe Lightroom - bardzo wygodne opcje katalogowania, ale niestety płatny program.
Ashampoo Photo Commander - starsze wersje dostępne często za darmo, tzn trzeba się tylko zarejestrować.
A ja polecam:
- coś prostego - Shotwell
- coś bardziej rozbudowanego - digiKam
Oba darmowe, oba mają to co potrzebujesz.
Chyba, że to pod windowsa potrzebujesz to może ktoś inny doradzi, bo ja nie korzystam i nie wiem co tam warto polecić.
Ashampoo Commander 11 za darmo: http://sharewareonsale.com/s/free-as...10-39-99-value
Oferta ograniczona czasowo.
Lightroom załatwia sprawę, przy okazji masz świetne narzędzie do wołania rawów.
Katalogowanie w LR ma ten plus, że oprócz tagów, opisów, itp. rzeczy można dodać flagi, kolory, gwiazdki i w ten sposób selekcjonować zdjęcia do galerii, portfolio czy albumów. Od wersji 5 można też utrzymywać archiwum offline, czyli przechowywać w LR wyłącznie miniaturki, a podłączony do nich folder z RAW-ami cz innymi JPEG i TIFF przechowywać na dysku backupu.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Katalogowanie w LR ma ten plus, że oprócz tagów, opisów, itp. rzeczy można dodać flagi, kolory, gwiazdki i w ten sposób selekcjonować zdjęcia do galerii, portfolio czy albumów.
To jest akurat norma w praktycznie każdym programie, który potrafi katalogować zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Od wersji 5 można też utrzymywać archiwum offline, czyli przechowywać w LR wyłącznie miniaturki, a podłączony do nich folder z RAW-ami cz innymi JPEG i TIFF przechowywać na dysku backupu.
Ale ta funkcja jest dla mnie nowością. Nie wiedziałem o tym i muszę przyznać, że mnie zaintrygowałeś. Tylko szkoda, że LR w tej chwili dostępny jest w ramach usługi w chmurze :|
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
.....................Tylko szkoda, że LR w tej chwili dostępny jest w ramach usługi w chmurze :|
Choćby tu nie musisz bujać w chmurach;
http://graficzne.pl/index.php?p2793,...-6-eng-win-mac
Niekoniecznie w chmurze. Trzeba się przeklikać do https://www.adobe.com/pl/products/ca...opular_pl.html i wybrać "pełna wersja" zamiast "uaktualnienie". Wtedy pojawi się cena za program "bezchmurny".
Ta funkcja o której mówimy to nawet nie funkcja. To był już wcześniej, tyle że w wersji 5 LR zamiast krzyczeć, że nie może znaleźć źródła napisze teraz, że folder/dysk ze zdjęciami jest niedostępny i pokaże miniaturki i podglądy, które zapamiętał i ma w bazie na dysku lokalnym. Nawet umożliwi edycje w ograniczonym zakresie (nie pamiętam szczegółowo czego nie można robić, ale na pewno nie uda się eksport bez pliku źródłowego). Baza to ten wielki folder, w którym składowany jest cache LR i ustawienia do plików. Trzeba pamiętać by ten folder dodać do skryptu backupu, jeśli zawartość LR jest dla nas ważna. W ustawieniach LR jest ścieżka do niego.
Jesli umożliwia edycję (jakąkolwiek), to strach pomyśleć ile zajmują te miniaturki.