9 załącznik(ów)
Roztocze Lubelskie i okolice
"Ciągnące się od Kraśnika do Lwowa pasmo (20 km szerokości i 180 kilometrów długości) niewysokich, lesistych wzgórz, zbudowanych z piaskowców i wapieni. Najcenniejsze gatunki roślin i zwierząt objęte zostały ochroną w Roztoczańskim Parku Narodowym i kilku parkach krajobrazowych. Roztocze Zachodnie, lessowe, pokryte jest gęstą siecią malowniczych, stromościennych wąwozów. Roztocze Środkowe to kraina wapiennych, porośniętych lasem wzgórz. Jest najlepiej zagospodarowane turystycznie. Roztocze Wschodnie, zwane też Południowym, to najdziksza część pasma po polskiej stronie."
To tak dla encyklopedycznej wiadomości.
Ja byłem na Roztoczu środkowym i ...okolicach.
Na początek kilka zdjęć rzek i rzeczułek przebijających się przez wapienie i leśne ostępy: Jedna z większych to Tanew, oraz Sopot, Jeleń i inne mniejsze, których nazw nie znam, zwłaszcza tych płynących przez Puszczą Solską
1.
Załącznik 126621
2.
Załącznik 126620
3.
Załącznik 126622
4.
Załącznik 126623
5.
Załącznik 126624
6.
Załącznik 126625
7.
Załącznik 126626
8.
Załącznik 126627
9.
Załącznik 126628
Większość z tych rzek jest pierwszej klasy czystości i płynie na piaskach. Więc brodzenie po nich jest tylko przyjemnością... Choć niektóre mniejsze są lodowate...
Jak będzie zainteresowanie, to zdjęć z różnych innych pięknych miejsc jest jeszcze sporo.....
Odp: Roztocze Lubelskie i okolice
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Jak będzie zainteresowanie, to zdjęć z różnych innych pięknych miejsc jest jeszcze sporo.....
to czekam, bo ładnie zacząłeś :grin:
Przez Roztocze dane mi było przejeżdżać tego roku kilka razy, ale chyba warto następnym razem zatrzymać się na dłużej.
No to wrzucaj, Waść, wrzucaj. Tam mnie jeszcze nie było, więc chętnie pooglądam :)
Melduję się w wątku. Na Roztoczu nigdy nie byłem (wstyd), więc pokazuj Waść.
Ładnie zaczynasz:)
Prawda, że "u nas" piknie jest - też.
Pozdrawiam.
Się melduję, i z będę zaglądał, też nie byłem na Roztoczu. ładnie się zaczęło niecierpliwie na ciąg dalszy czekam :)
8 załącznik(ów)
Kilka pionów. Lasy Puszczy Solskiej ale i nie tylko.
10.
Załącznik 126677
11.
Załącznik 126678
12.
Załącznik 126679
13. Drzewko wyglądało na jakieś 400 lat
Załącznik 126682
14.
Załącznik 126676
15.
Załącznik 126675
Ruiny starej papierni Zamoyskich (okolice "Czartowego Pola")
16.
Załącznik 126681
Zdjęcie nr 12 - jakbyśmy na Rotundę wchodzili :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To dobrze, że tam nie polazłem..
Tutaj to jest wyjście z wąwozu w Puszczy Solskiej . W wąwozie, na dole, zupełnie inny klimat.":shock:
Zahacza" się o puszczę idąc niebieskim szlakiem tzw. Szlakiem "Szumy na Tanwi"
Szumy będą następnym razem....
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Racja :D