jak czyścicie matryce w EM-5?
No własnie, przez częste zmienianie obiektywów w terenie jednak coś tam się przylepiło, próbowałem wacikiem, jak to w innym systemie bywało i nic...
Do tego instrukcja wręcz zabrania czyszczenia....
macie jakieś patenty?
Odp: jak czyścicie matryce w EM-5?
Cytat:
Zamieszczone przez
Makromaniak
Do tego instrukcja wręcz zabrania czyszczenia....
Żeby nie odbierać pracy serwisowi :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Makromaniak
macie jakieś patenty?
No pewnie ów serwis :wink:
Ja czyściłem typowymi szpatułkami do czyszczenia matryc (swab) nasączonymi oryginalnie, bądź alkoholem metylowym. Operacja udana, pacjent przeżył. Ze względu na to, że matryca się rusza robiłem to delikatniej niż wcześniej w Canonie.
No i wykrakałem. Nawet system czyszczenia matrycy w mikro jest schrzaniony.
Podsumowując - af, uszczelnienia, czyszczenie matrycy, wady obiektywów - co by tu jeszcze spieprzyć panowie ...
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Podsumowując - af, uszczelnienia, czyszczenie matrycy, wady obiektywów - co by tu jeszcze spieprzyć panowie ...
Jeszcze niech tylko serwis pogorszy się i będzie tak samo źle jak w z Nikonie ;-(
Do czyszczenia też używam szpatułek nasączonych alkoholem swab.
To że aparat sam nie wyczyści wszystkich zabrudzeń, to żaden dramat.
@Makromaniak - używałeś nasączonego wacika?
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Proste, nie kupuj m43 nie będziesz miał problemów.
Jak jesteś słaby psychicznie i obcujesz z m43 to możesz się stoczyć jak niejaki qubic, więc radzę uważać ... m43 jest tylko dla twardzieli :wink: nie dla płaczliwych panienek (nie obrażając panienek).
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Proste, nie kupuj m43 nie będziesz miał problemów.
Jak jesteś słaby psychicznie i obcujesz z m43 to możesz się stoczyć jak niejaki qubic, więc radzę uważać ... m43 jest tylko dla twardzieli :wink: nie dla płaczliwych panienek (nie obrażając panienek).
Odważna lecz nierozważna teza. Bo jeśli slogan się przyjmie to zostaniesz poddany próbie podczas sprzedaży za bezcen swoich obiektywów ( patrz 4/3). Słabi psychicznie nie będą mogli na to patrzeć ale reszta z rechotem twardziela powie - "dobrze mu tak". :)
Cytat:
Zamieszczone przez
szamaniec
Odważna lecz nierozważna teza. Bo jeśli slogan się przyjmie to zostaniesz poddany próbie podczas sprzedaży za bezcen swoich obiektywów ( patrz 4/3).
A niby dlaczego mam sprzedawać obiektywy 4/3? A jeśli już to dlaczego akurat za bezcen?
Generalnie "kulą w płot" kolego strzeliliście ...
PS
Nie widzę jakiejś szaleńczej wyprzedaży za bezcen dobrych systemowych szkieł 4/3
http://allegro.pl/obiektywy-system-4...-0718&order=pd
dmuchałem gruszką i czyściłem wacikiem na sucho, ale jednak stabilizowana matryca strasznie się rusza na wszystkie strony razem z wacikiem.... Może to trzeba robic z wyłączonym IS na włączonym aparacie??