Olympus e-pl1 Problem....
Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale pisze, jak nie to przepraszam.... Mam problem z aparatem który jest wymieniony w tytule post a. Gdy krecilem film nacisnalem przycisk do robienia zdjęć i aparat się zawiesił... Od tamtej pory gdy próbuję zrobić zdjęcie na jakimkolwiek trybie to aparat się wyłącza.... Jeżeli ktoś ma pomysł czego to może być wina to bardzo proszę o pomoc. Dziękuję :)
Odp: Olympus e-pl1 Problem....
Witaj na forum.
Spróbuj wyjąć baterię na noc. Potem sprawdź czy masz wgrany najnowszy firmware.
Jeśli tak spróbuj wymusić wgranie go raz jeszcze.
Odłącz obiektyw i bez obiektywu sprawdź czy sytuacja się powtarza.
Jeśli masz drugi/inny obiektyw spróbuj z innym.
Powodzenia
Zrobiłem wszystko z wyjątkiem próby z innym obiektywem i wgraniem firmware...zamówiłem już kabel USB i spróbuję to wgrać...Ale byłem dziś w serwisie aparatów i koleś powiedział,że to nic nie da bo aparat po prostu zwariował i muszę go Dac do serwisu Olympusa gdzie wgraja odpowiednio oprogramowanie... A oni mają ryczałtowana cenę i wynosi 540 zł... Nie wiem co mam robić :(
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
aparat po prostu zwariował i muszę go Dac do serwisu Olympusa gdzie mają ryczałtowana cenę i wynosi 540 zł... Nie wiem co mam robić :(
Kupić używany (najlepiej na gwarancji) inny egzemplarz/model w cenie, którą jesteś w stanie zaakceptować traktując taki zakup jako "naprawę".
Podobno pojawiały się tu, na forum Oly ogłoszenia o sprzedaży PM2 (o wiele lepsza matryca od PL1) w cenie ~ 600 zł.
Odpada...problem w tym ,że to nie mój aparat...pozyczylem ho na wakacje i pech chciał ,że mi się tak porobiło i właściciel chce właśnie ten aparat ....lub taki sam
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
Odpada...problem w tym ,że to nie mój aparat...pozyczylem ho na wakacje i pech chciał ,że mi się tak porobiło i właściciel chce właśnie ten aparat ....lub taki sam
Zadzwoń do serwisu Olympusa. Może pomogą i nie policzą dużo...
Ewentualnie, tak jak napisał gietrzy - poszukaj body E-PL1. Czasami można je kupić za naprawdę nieduże pieniądze.
Chyba wiem o co biega.
Prawie, identyczne objawy. Kręciłem film, w trakcie filmu nacisnąłem spust aparatu i faktycznie zrobił zdjęcie, ale później naciśnięcie jakiegokolwiek przycisku powodowało włączenie trybu filmowania.
Nie pomogło wyciąganie baterii. Pomogło włożenie nowej karty. Aparat "odżył" :D
Potem włożyłem starą kartę i aparat już ją bez problemu odczytał. A ten film to mi pociachało na 3 części - widocznie bufor się opróżniał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Pomogło włożenie nowej karty. Aparat "odżył" :D
Potem włożyłem starą kartę i aparat już ją bez problemu odczytał. A ten film to mi pociachało na 3 części - widocznie bufor się opróżniał.
To tyle w kwestii jaką kartę kupić do mojego... Jako użytkownik PL1 wielkie dzięki, bardzo cenna uwaga.
Czy możecie za mnie strzelić Bodzipowi z plusa? Ja nie mogę ;)
---------- Post dodany o 07:45 ---------- Poprzedni post był o 07:42 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
Napisz mi na PW mam jeszcze PL1, trzymam go z sentymentu (rewelacyjne dziarno na iso 3200 plus ta ostrość plików!, fotki Domka w koszulce Van Piersiego), ale odkąd mam PM2 nie używam PL'a.
Ps. Nie zedrę z ciebie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Czy możecie za mnie strzelić Bodzipowi z plusa? Ja nie mogę ;)
Jako, że mamy taką samą siłę rep. to strzeliłem:), plusa ma się rozumieć:)