Olympus XZ-10 - krótka ocena
Witam,
nabyłem takie cudeńko, ponieważ potrzebowałem niedużego aparatu kompaktowego z w miarę jasnym szkiełkiem, trybem manualnym i Rawami. Olek jako jedyny chyba spełniał te warunki, na dodatek był zaskakując tani (790zł).
W tej chwili wywołałem już fotki (Rawy) z koncertów na których byłem i muszę Wam powiedzieć, że aparacik spisał się w 100% ! Większość zdjęć robiłem przy ISO 800-1600. AF ustawiał ostrość bardzo szybko.
Jedyny minusik, którego nie rozgryzłem był taki, że gdy trzymałem jedną ręką aparat i przypadkowo dotykałem kciukiem do LCD to aparat nie chciał ustawiać AF. Filmy też kręci super, pomimo, że niestety pełen automat w trybie filmowym to nie było nic prześwietlone, ani dźwięk nie był zbytnio zniekształcony.
Moja galeria z koncertów, w całości robiona XZ-10:
http://www.kubacichocki.pl/moj-blog/...rlinie-i-lodzi
Mam nadzieję, że moja opinia się komuś przyda :)
Odp: Olympus XZ-10 - krótka ocena
Nie wiem jak to jest u Ciebie ale chyba podobnie jak u mnie w E-M10. Są trzy opcje - zablokowany ekran, sam AF lub AF razem z fotą. Może jak przypadkowo dotykałeś do ekranu to ustawiał Tobie ostrość na to konkretne miejsce a nie na to na które chciałeś.
Nie nie, są 3 tryby dotykowe. Ja mówię o trybie, gdy dotyk jest wyłączony. Wtedy też dotykanie ekranu powoduje, że nie ma
reakcji na spust migawki. Być może jakiś bug do poprawki w firmware.
No to nie wiem, może bardziej wtajemniczeni XZ-10 Ci pomogą :)
Dzięki Cichy, znajoma właśnia pyta o budżetowy, fajny kompakt. Przypomniałeś mi o "gówniarzu" (XZ-2 za drogi).
Cytat:
Zamieszczone przez
aerofan
O w mordę...
I jeszcze jedno, na JEDNYM ładowaniu akumulatora zrobiłem uwaga: 1115 RAWÓW (tysiąc sto piętnaście) + 3 filmiki 3 minutowe i aparat nadal działa i nie woła o naładowanie !!!!!!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
O w mordę...
Co w mordę? Ja tam wolałbym nie widzieć tych żył u chłopaków, których Pociąg (tu od 4:45) rządzi
http://www.youtube.com/watch?v=n9VPw2ujnvM
Obróbka dla zbyt dziwna, mało Olkowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Co w mordę?
Podejrzewam, że koledze się po prostu podobało...
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Obróbki tu nie ma, tylko balans bieli przy wołaniu Rawów.
No chodziło o to, że nadspodziewanie dobrze to wyszło :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Acha...