Odp: Program do odrybiania :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Trochę mi się nudziło, więc napisałem prosty programik do prostowania obrazków z rybiego oka. Jeszcze nie zdecydowałem, czy to będzie freeware, shareware, czy jeszcze jakoś inaczej płatny, więc do pobrania jest tylko demo, bez możliwości zapisu. Na razie wybrać można tylko jeden obiektyw (Samyang 7,5) i default, czyli znów ten Samyang, bo tylko taki mam :)
Chciałem oprofilować jeszcze kilka obiektywów, więc mam do Was prośbę:
Może posiadacz jakiegoś rybiego oka, w tym dekielkowego 8mm, mógłby poświęcić chwilę na zrobienie i przesłanie mi jednego zdjęcia? W grę wchodzą oczywiście obiektywy z różnych systemów, nie tylko 43/m43. W zamian mogę zaoferować darmową licencję, jeśli program będzie płatny, lub umieszczenie danych na jakiejś liście podziękowań czy cóś, w przypadku wersji free :)
Jak ktoś byłby zainteresowany, to podam szczegóły, jak zrobić zdjęcie i co ma na nim być.
Proszę też o uwagi i propozycje zmian.
Wersja demo jest tutaj:
www.ajotte.com/anglerfish/anglerfish.exe
Hej,
A jakie zakładasz rzutowanie przy Samyangu ?
I co potrzebujesz.
Miałem też samyanga 8mm dla Fuji/
mam dekielka 9mm f/8. Jeżeli potrzebujesz jakieś konkretne ujęcia to daj znać, zrobię i prześlę ORFy
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Hej,
A jakie zakładasz rzutowanie przy Samyangu ?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale jeśli chodzi o obiektyw, to nie zakładam żadnego :)
Tzn. nawet jeśli gdzieś piszą, że dany obiektyw tworzy obraz wg jakiejś tam funkcji kąta, ja i tak traktuję go jak czarną skrzynkę. Po prostu na podstawie zdjęcia testowego wyznaczam wielomian aproksymujący, który służy do przeliczania obrazu na wersję rektalinearną. W przypadku Samyanga nawet prosto wyszło. Jak ktoś nie chce bardzo rozciągniętych brzegów, a w zamian woli proste linie tylko w jednym kierunku, może wybrać coś w rodzaju odwzorowania walcowego w pionie lub poziomie.
Do szafir51: zaraz napiszę i podeślę instrukcję :)
A moge Ci podeslac fisza od samsunga 10mm?
pozdroofka
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale jeśli chodzi o obiektyw, to nie zakładam żadnego :)
Tzn. nawet jeśli gdzieś piszą, że dany obiektyw tworzy obraz wg jakiejś tam funkcji kąta, ja i tak traktuję go jak czarną skrzynkę. Po prostu na podstawie zdjęcia testowego wyznaczam wielomian aproksymujący, który służy do przeliczania obrazu na wersję rektalinearną. W przypadku Samyanga nawet prosto wyszło. Jak ktoś nie chce bardzo rozciągniętych brzegów, a w zamian woli proste linie tylko w jednym kierunku, może wybrać coś w rodzaju odwzorowania walcowego w pionie lub poziomie.
Do szafir51: zaraz napiszę i podeślę instrukcję :)
Czyli masz swoja tablicę testową ? :)
Jakby to jeszcze był plugin do PSa to moim zdaniem możesz spokojnie za niego kosić tyle ile kosztuje Fisheye-Hemi.
Oczywiście poprosimy wtedy zniżkę dla klubowiczów :D
Tablica testowa to za dużo powiedziane, wystarczy zwykła taśma miernicza (lub coś w tym rodzaju, bo blisko rogów kadru znaczki na taśmie są za blisko siebie i się zlewają). Co do plugina, to najpierw musiałbym mieć PSa, żeby na czymś testować, ale pomyślę nad tym :)
Przy okazji próbka tego co wychodzi:
zdjęcie przed korekcją, potem wersja rektilinarna, z prostymi pionami i poziomami:
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
A moge Ci podeslac fisza od samsunga 10mm?
pozdroofka
Oczywiście.
Interesują mnie wszystkie rybie oczy od wszelkich istniejących systemów :)
Szczegóły na priv.
3 załącznik(ów)
Efekty faktycznie imponujące, nie spodziewałam się, że można całkowicie wyprostować rybkę. Próbki ode mnie, jakby ktoś chciał., zdjęcie po skadrowaniu, porównane z oryginałem i efektem pracy Hemi.
Załącznik 120422
Załącznik 120423
Załącznik 120421
Mogę podesłać fotki z fisza Samyanga 8 mm, ale to wieczorem lub dopiero jutro.
Ciekawa inicjatywa, swoją drogą :)