Odwieczne pytanie - jaki obiektyw ?
Witam, mam takie pytanie, bo przeglądam flickr, przeglądam forum i jednego dnia bym chciał kupić coś, a drugiego zupełnie coś innego.
Puszka to OMD-EM10.
Na początku kupiłem go wraz z kitowym obiektywem 14-42 II, nie z tym naleśnikiem nowym.
Porobiłem trochę zdjęć i owszem ok, ale jakość zdjęć nie powala ogólnie.
Po przewertowaniu wielu stron kupiłem 45mm 1.8, poużywałem i... to jest super obiektyw. Jestem zachwycony. Zdjęcia są ostre, przy 100% crop-ie, widać każdy szczegół, zupełnie inaczej niż przy kit-cie, no ale coś za coś. Jest wąsko, jak na taką ogniskową przystało.
Przymierzam się do zakupu czegoś szerokiego.
Wpadły mi w oko:
1. M.ZUIKO 12mm 2.0 - fajny, ale drogi, bo dokładając parę stówek, można kupić 12-40 2.8 PRO, który załatwi mi cały przedział :)
2. M.ZUIKO 12-40 2.8 PRO - Tak jak napisałem, fajny obiektyw, ale nie wiem, czy to nie jest tak, że przy zoomie, jaki jest 12-40 to jednak zdjęcia są gorszej jakości przy 100% crop-ie ?
3. M.ZUIKO 9-18 4.0 - 5.6 - ciemno wszędzie, głucho wszędzie :) - czytałem i opinie są różne. Dużo osób pisze, że jakość zdjęcia nie powala, a na niej mi bardzo zależy. Za to jest szeroko.
4. Samyang 7.5mm - wiem, że to rybie oko, ale niektórzy piszą że to jeden z najostrzejszych obiektywów w m43. Wadą jak dla mnie, czyli amatora, jest brak AF. Fajna zabawa z rybim okiem, ale tu też pytanie do was, jak to jest, że czasami zdjęcia z tego obiektywu nie są zaokrąglone, a czasami są? Czytałem, że są programy, które takie zdjęcie "prostują", ale to też pogarsza jakość finalnego zdjęcia. Czy to może są po prostu crop-y ? Zaleta to kąt widzenia :)
Obiektyw, którego szukam, to obiektyw szerokokątny, do panoram, widoków itp.
Oczywiście świetnie by było gdyby można było nim robić normalne zdjęcia na ulicy.
Myślałem, żeby wejść tylko w stałki, ale ile można wymieniać te obiektywy :) zwłaszcza, że jestem amatorem i fotografię traktuję jako hobby, a kupowanie 10 obiektywów, skończy się tym, że używać będę 3 :)
Pomożecie? :)
Odp: Odwieczne pytanie - jaki obiektyw ?
12mm 2.0 ma przewagę, bo ma 2.0 i mniejszą winietę na 2.8. Tutaj się przewaga nad zoomami PRO (olek 12-40 i panas 12-35) kończy.
Oba zoomy są na 12 ostrzejsze w centrum i na brzegu.
9-18 to faktycznie nie ta liga. Ale za to tańszy. No i ciężko porównywać przeliczeniowe 18mm i 24mm. Inny kadr, inne zachowanie.
Samyang. Ciekawe uzupełnienie 12-40. Jako jedyny UWA nie polecam. To jest obiektyw do zadań specjalnych. Miałem 1.5 roku. Zostało mi z 10 zdjęć, które chciałem zostawić sobie na dysku. Widocznie nie bardzo umiem tak szeroko myśleć.
A swoją drogą dwa pytania:
1) czym dotychczas (głównie chodzi o przeliczeniową ogniskową) robiłeś do tej pory.
2) czego ci brakowało.
Mój kolega z pracy czasami robi fajne panoramy (raczej takie wypady rodzinne) z obiektywem 50mm pod nexem. Całkiem dobrze się to składa.
Obiektywy, które wymieniłeś, różnią się zakresem ogniskowych - dobrze by było na początek określić, czego potrzebujesz. Ale jeśli jest tak, że sam nie możesz się zdecydować, to faktycznie zoom byłby najlepszym wyjściem, tyle że 12-40 jest dość kosztowną zabawką. Ważne jest, czy potrzebujesz jasnego szkła, bo za to trzeba sporo zapłacić, a za jasne i szerokie to już w ogóle, szczególnie w m4/3. Osobiście mogę polecić rybkę, bo to bardzo fajne szkiełko, robię nim sporo zdjęć. Do "prostowania" jest wtyczka za 30 dolców, z tym że ona zmienia fotki ze sfery na walec. O brak af się nie martw, przy takiej ogniskowej wszystko od 40 cm jest ostre. Jeśli nie potrzebujesz aż tak szeroko, to można się zastanowić nad Olkiem 17/1.8 albo Panasem 20/1.7 - oba bardzo fajne i dające świetną jakość.
Jeżeli robisz odbitki zdecydowanie większe niż 40x30cm to różnicę w stosunku do kita pewnie będzie widać.
Spróbuj zrobić odbitki tego samego kadru z kita i 45/1.8 przy tej samej przysłonie. Jak różnicę będzie widać to warto myśleć o lepszym obiektywie. Jeżeli nie będzie widać, to lepiej przeznaczyć kasę na jakiś fotograficzny wyjazd ;)
Jak nie robisz odbitek większych niż 40x30cm i nie potrzebujesz tej działki, dwóch światła to daj sobie spokój, chyba że robisz zdjęcia po to aby oglądać cropy 100%.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
(...) nie potrzebujesz tej działki, dwóch światła to daj sobie spokój, chyba że robisz zdjęcia po to aby oglądać cropy 100%.
Właśnie!
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Właśnie!
Bierz 12-40 i zobacz czy potrzebujesz czegoś jeszcze szerszego.
A 14-42 będziesz mógł wtedy oddać na allegro.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
1. M.ZUIKO 12mm 2.0 - fajny, ale drogi, bo dokładając parę stówek, można kupić 12-40 2.8 PRO, który załatwi mi cały przedział :)
Ja bym wolał kupić (jeśli budżetowo) 14/2.5 Panasa.
Cytat:
2. M.ZUIKO 12-40 2.8 PRO - Tak jak napisałem, fajny obiektyw, ale nie wiem, czy to nie jest tak, że przy zoomie, jaki jest 12-40 to jednak zdjęcia są gorszej jakości przy 100% crop-ie ?
Wszystko zależy od obiektywu. Głównym minusem zooma jest jego wielkość.
Cytat:
3. M.ZUIKO 9-18 4.0 - 5.6 - ciemno wszędzie, głucho wszędzie :) - czytałem i opinie są różne. Dużo osób pisze, że jakość zdjęcia nie powala, a na niej mi bardzo zależy. Za to jest szeroko.
Ja drukowałem z G5+9-18 (ogniskowa 9mm na przysłonie ~5.6) 160x80 (kadrowane centralnie) i klienci nie narzekali.
Cytat:
4. Samyang 7.5mm - wiem, że to rybie oko, ale niektórzy piszą że to jeden z najostrzejszych obiektywów w m43. Wadą jak dla mnie, czyli amatora, jest brak AF. Fajna zabawa z rybim okiem, ale tu też pytanie do was, jak to jest, że czasami zdjęcia z tego obiektywu nie są zaokrąglone, a czasami są? Czytałem, że są programy, które takie zdjęcie "prostują", ale to też pogarsza jakość finalnego zdjęcia. Czy to może są po prostu crop-y ? Zaleta to kąt widzenia :)
Można prostować, ale wtedy same rogi robią się słabe.
Cytat:
Obiektyw, którego szukam, to obiektyw szerokokątny, do panoram, widoków itp.
Oczywiście świetnie by było gdyby można było nim robić normalne zdjęcia na ulicy.
Myślałem, żeby wejść tylko w stałki, ale ile można wymieniać te obiektywy :) zwłaszcza, że jestem amatorem i fotografię traktuję jako hobby, a kupowanie 10 obiektywów, skończy się tym, że używać będę 3 :)
U mnie główne szkła w użyciu do 9-18, 20, 75 (czasem 45). Inne w zależności od potrzeb, ale 20 bardzo rzadko zdejmuję. Chociaż jak wyjmę 14 z torby to mogę już jej nie zdejmować.
Wg mnie kup 14, na Allegro są po ~700zł. Małe, lekkie, z E-M10 będą wyglądały jak naleśnik EZ.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
zależy też jak go pochylisz czy podniesiesz to bardziej zaokrągla
1. Zgoda
2. Z testów optycznych wynika, że 12-40 nie ustępuje Olympusowym stałkom.
3. Pooglądaj zdjęcia w galerii zrobione tym obiektywem, np. Dobasa. Do tego E-M10 ma jednak dobrą jakość na wyższych czułościach + świetną stabilizację. f/4-5.6 nie jest tu wielkim problemem.
4. Brak AF w tak szerokim obiektywie raczej nie będzie doskwierał. Prostowanie rybiego oczka jak dla mnie mija się z celem, lepiej już wtedy 9-18 kupić.
5. Kolega nic nie pisze o cenie i gabarytach.
podsumowując - sprzedaj 14-42 i kup 12-40. Będziesz miał ultra szeroki kąt (12mm), szeroki kąt (17mm), standard (25mm) i tele (40mm). 45/1.8 do portretu bym zachował.
Puściłem posta i odszedłem od komputera na parę godzin :)
Panowie, dziękuję bardzo za tyle porad w jednym miejscu.
Posprawdzałem zdjęcia i powiem szczerze, że rzadko kiedy robię je z ogniskową 14mm.
Może dlatego, że nie mam czegoś poniżej 14mm, kto wie :)
Podobają mi się zdjęcia tego typu:
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/...93271084_o.jpg
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/...99489017_o.jpg
Wiem że to nie m43, ale szeroki kąt raczej.
EXIF usunięte, więc ciężko się dowiedzieć, ale fajne fotki.
Kupując m43 zwracam uwagę, żeby to wszystko było lekkie, poręczne, kompaktowe i żeby dawało zdjęcia jak najlepszej jakości.
Dlatego to może jakaś mania, z tym sprawdzaniem ostrości przy 100% crop-ie, ale to dobry sposób aby ocenić czy zdjęcie jest ok, czy obiektyw jest ok, czy nie jest ok. 45mm 1.8 to coś z czego jestem bardzo zadowolony. Spełnia moje oczekiwania w 100%, gdyby nie to że to 45mm , czyli ekwiwalent 90mm, czyli właśnie portret.
Kit nie spełnia moich oczekiwań, stąd też zastanawiam się co wybrać.
No i w sumie ten 12mm 2.0 jest ok, ale cena jest porównywalna do 12-40 2.8, ale znów 12-40 jest duży i ciężki.
14mm 2.5 Panasonica, jakoś mnie nie urzekł, patrzyłem na http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13349 , no i ok, ale jak to się mówi d..y nie urywa. Bardziej bym się skłaniał ku http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?l...max=none&res=3
bo to 1.4 światło, więc fajny bokeh można zapewne osiągnąć, ale to już nie szeroki kąt.
Co do Samyang, no to już rozumiem, że nie będzie problemu z AF.