Odp: Geotagowanie w Linuxie
Dobra robota (+), dodam tylko, że w repo Ubuntu/Mint też jest dostępny. Testowałem go parę lat temu i byłem zadowolony.
Wygląda, baaardzo ciekawie, przetestuję to jutro. mam pytanie, może naiwne, jak "dokładnie" zsynchronizować czasy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Wygląda, baaardzo ciekawie, przetestuję to jutro. mam pytanie, może naiwne, jak "dokładnie" zsynchronizować czasy?
A tu nie ma jakichś wymagań. Po prostu ustawiasz w telefonie i na aparacie tę samą godzinę i minutę. Tyle.
A w razie gdyby ktoś zapomniał zsynchronizować czasy przed zrobieniem zdjęć to można użyć flagi -z, żeby to skorygować:
-z, --timeadd +/-XX[:XX]
time to add to GPS data to make it match photos. GPS data is in UTC;
photos are not likely to be in UTC. Enter the timezone used when
taking the photos: eg, +8 for Perth
Ja mam jakiś wypaśny telefon, że sobie z serwerów NTP czas ustawia :D
Ale to nie jest istotne. Chodzi o to, żeby któryś z pików satelitarnych był mniej więcej zgodny z godziną zrobienia zdjęcia zapisaną w exifie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja mam jakiś wypaśny telefon, że sobie z serwerów NTP czas ustawia :D
synchronizacje zegarka mają i telefony z ubiegłego wieku :P
Używając GPSport 245, fotografuję jego ekran, nie martwiąc się o dokładny czas w aparacie foto.
Różnice między czasem na zdjęciu a czasem w exifie, pozwalają wyliczyć przesunięcie czasowe.
W telefonie z Androidem instaluję zegar pokazujący sekundy np. https://play.google.com/store/apps/d...hamt.HamtClock
i analogicznie fotografuję ekran telefonu.
Może się komuś przyda :). Pozdrawiam.
1 załącznik(ów)
no i popróbowałem :) wrażenia pozytywne. Uwagi następujące:
1) GPScorrelate wykrzacza się przy próbie geotagowania RAWa z Fuji
2) Współrzędne wysokości są od czapy - GPSLogger podawał je z odchyłką +- 60 metrów, ale po wgraniu na zdjęcie jest sajgon zupełny - Ornak ma nieco więcej niż 1200 metrów
3) z bliżej nieznanych przyczyn w połowie trasy "poprzestawiały" się ustawienia zegara w smartfonie. OpenStreetMap sobie z tym poradził, GPScorrelate się poddał (pominął zdjęcia z tego zakresu)
Generalnie - podoba mi się to narzędzie. Nawet bardzo.
Załącznik 120144
podziękowania dla Bodzip'a jak admini naprawią system to dam plusa :)
Dzięki za uzupełnienie :)
W sumie to tylko zabawa. Na pewno użyteczna - ot mam zdjęcia z lasu. Stare i nie wiem skąd. Kataloguję je miejscowościami. Dzięki otagowaniu wiadomo skąd są, choć las wszędzie jednaki :mrgreen: