Odp: [OlyTest] 10 dni z E-M10
cóż, "micro" w nazwie zobowiązuję :)
Epicure,
Co ci taka brzydka zielona winiete daje??? fuji???:mrgreen:
pozdroofka
PS
Czekam na recke
przecież napisane że z komórki, pewnie Istagramem poleciał coby trendy było :) :) :)
Jakim Instagramem? Wujek Google dał mi swoje zabawki w przeglądarce zdjęć :-)
Bardzo chętnie poczytam i pooglądam fotki z testu. Ja M10 miałem do dyspozycji niecałe 2 dni i już żałuję, że musiałem oddać.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jakim Instagramem? Wujek Google dał mi swoje zabawki w przeglądarce zdjęć :-)
no tak, Istagram to sprawka twarzoksiążki a nie wielkiego Gie
Dzień 1.
Zdobyłem się na odrobinę szaleństwa i pierwszego dnia, zamiast cieszyć się wypożyczoną zabawką, dałem aparat nastoletniej siostrze i wyciągnąłem ją na spacer. Aparat wpadł jej w oko już od pierwszego wejrzenia (podobno jest "dziewczyński" i do mnie nie pasuje), więc mając na uwadze zbliżający się Dzień Dziecka, użyczyłem go młodzieży, ciekaw reakcji i efektów w postaci zdjęć. Żeby nadać sprawie nieco szerszego kontekstu, opiszę dotychczasowe doświadczenia fotograficzne siostry: brak (nie licząc setek selfies robionych telefonem). Wiedząc, czego można się spodziewać, przełączyłem aparat w tryb iAuto, wyjaśniłem pokrótce zasady obsługi, ograniczając się głównie do wskazania włącznika, zoomu i wyzwalania migawki dotykiem oraz przeprowadziłem kurs zasad kompozycji trwający aż 2,5 minuty. Wszystkie zdjęcia zostały więc wykonane przez moją siostrę (tak, mam jej zgodę na publikację ;) ) w trybie automatycznym, pod moim czujnym okiem. Czasem tylko przypominałem, że aparat można obrócić pionowo lub użyć zoomu. Zdjęcia nie są też w żaden sposób obrobione, bez cropowania ani korekcji perspektywy, prostowania i żadnych innych kombinacji - ot, jpegi prosto z puchy zmniejszone w IrfanView.
Automat radził sobie naprawdę dobrze, zupełnie się tego nie spodziewałem. Nie było problemów z ekspozycją, chociaż w ekstremalnych przypadkach przydałaby się możliwość zastosowania korekcji ekspozycji. Niestety w E-M10 nie ma takiej funkcji - widocznie ludzie korzystający z iAuto nie używają takich "gadżetów". Aparat łapał ostrość błyskawicznie, co przy słonecznej pogodzie nie jest zaskoczeniem. Kwadracik autofocusa sobie tańczył gdzie chciał, raz pojawiając się z tej, raz z tamtej strony kadru. Innymi słowy wyręczał operatora, który i tak nie miał bladego pojęcia, gdzie powinna być ostrość, a gdzie powinno jej nie być. Zresztą przy takiej GO i tak była ona wszędzie. Wykrywanie twarzy działało świetnie, chociaż sporadycznie zdarzało się, że aparat widział wyimaginowaną twarz gdzieś w liściach drzew albo na wzorku na firance. Nie wiem, czy w automacie działała funkcja ustawiania ostrości na bliższe oko, niemniej jednak na żadnym z kilkudziesięciu "portretowych" zdjęć punkt ostrości nie był na bliższym oku - z reguły był na nosie, ustach lub brodzie. Z kitowym obiektywem nie miało to jednak najmniejszego znaczenia. Touch shutter był zdecydowanie największym hitem, nadużywanym w każdej możliwej sytuacji, gdzie prościej było użyć spustu migawki, niż angażować w to lewą rękę. Z ciekawości skorzystałem z tej funkcji kilka razy, ale za wiele okazji nie miałem, bo najczęściej odruchowo zaglądałem do wizjera, a nie w ekran. Póki co mogę powiedzieć, że działa bez zarzutów, chociaż na karcie pamięci znalazło się kilka przypadkowych zdjęć, bo niechcący dotknęło się ekranu.
Na koniec jeszcze garść moich luźnych spostrzeżeń:
- w reklamie piwa mówili o pianie na dwa palce - Olek powinien reklamować gripy na dwa palce;
- sposób zmiany ogniskowej w naleśnikowym zoomie jest strasznie irytujący;
- kilka razy niechcący wcisnąłem kciukiem przycisk MENU albo przestawiłem punkt AF w górę;
- bateria wystarczyła na 203 zdjęcia i trochę zabawy z ustawieniami;
- świetnie wykonane jest to maleństwo.
W kolejnych dniach zdjęcia będą już po mojemu :)
Cytat:
Touch shutter był zdecydowanie największym hitem
Pełna zgoda. Najbardziej efektowny ficzer zwłaszcza dla osób, które nie interesują się fotografią. Według moich spostrzeżeń.
Cytat:
Zamieszczone przez
jarovit
Pełna zgoda. Najbardziej efektowny ficzer zwłaszcza dla osób, które nie interesują się fotografią. Według moich spostrzeżeń.
eee tam... tylko do czasu jak nie znajdzie "kompozytora":!:
Patrząc na te zdjęcia doszłam do wniosku, że zazdroszczę totalnym "świeżakom":cool: