RawTherapee 4.1 dla każdego
W czasach społecznego przymusu posiadania rzeczy najmodniejszych, być może nie wszyscy wiedzą, że za stosunkowo niewygórowaną opłatę lub jej zupełny brak też można przeprowadzić obróbkę plików RAW. Jednym z takich rozwiązań opensource jest program RawTherapee, o którym warto wspomnieć z racji wydania wersji 4.1. Więcej informacji o tym wydaniu znajdziemy tutaj, a sam program prezentuje się i zachowuje nad wyraz przyzwoicie, by nie powiedzieć wspaniale. Nie bez znaczenia jest też fakt, że odpalimy go pod systemami Linux/Windows/OS X. Twórcy programu na potrzeby użytkowników pragnących poznać obróbkę nieco bardziej od podszewki, uruchomili Rawpedię, czyli taką wikipedię o RAWach i ich traktowaniu za pomocą RawTherapee.
Odp: RawTherapee 4.1 dla każdego
Ta nowa wersja wspiera wywoływanie plików z OM=D E-M10. Całkiem fajnie sobie z nimi radzi.
1 załącznik(ów)
Ta nowa wersja jest dla Windows też czy tylko na Linuksa?
Pobierając program opisany jako wersja 4.1 z np. dobreprogramy czy instalkipl ściąga się wersja 4.0.12.179
Załącznik 118635
Ściągnij prosto z strony rawtherapee.com tam jest też wersja dla windowsa
No tak, najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze:), dzięki. Ściągnięte.
Jak w RawTerapee odwrócić negatyw? Wie ktoś może?
Krzywymi: górny prawy punkt do górnego lewego rogu, a dolny lewy do prawego dolnego.
Ale gdzie znajdę te krzywe? Nigdzie nie mam "tabelki" z krzywą, tylko pojedyncze kanały RGB, z którymi nic nie mogę zrobić.
ps. w ACR mam dolny lewy do góry, a prawy górny do dołu. Sprawdź u siebie twoją metodę, bo chyba błędna ;)
W zakładce 'Ekspozycja' masz na dole 'Krzywa Tonalna'. Wybierz 'Własna' i przeciągnij te końce.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Krzywymi: górny prawy punkt do górnego lewego rogu, a dolny lewy do prawego dolnego.
Górny prawy do dolnego prawego, a dolny lewy do górnego lewego rogu. (jak napisał sepi19)
Załącznik 118723