[Test] Olympus E-M1 vs. Panasonic GX7
Po kilku miesiącach w systemie przyszła pora na wybór drugiego, większego korpusu poza GM1.
W szranki stanęły:
- Olympus E-M1
- Panasonic GX7
Alternatywa jest porzucenie m43 na rzecz Fuji.
Porównanie głównie od strony użytkowej. Jakość zdjęć we wszystkich korpusach jest obecnie tak wysoka, że w niczym nie ogranicza.
Na ten moment wyniku jeszcze nie ma.
Cześć pierwsza - Olympus E-M1
1. Stabilizacja
Moim zdaniem największa zaleta Olympusa.
Absolutnie wymiata. IBIS jest znacznie lepsza niż ta w szkłach. Nawet porównując z Panasoniciem 35-100.
Pozwala utrzymać czasy zupełnie magiczne :-)
2. Konfigurowalność
Tutaj będzie banał. Da się pozmieniać prawie wszystko. Wielka zaleta tego korpusu.
A czego nie da się zrobić o tym później.
3. AF.
Tutaj też nie można niczego zarzucić. Aczkolwiek nie jest on IMHO szybszy niż ten w Panasonicu.
4. Niedociągnięcia (w porównaniu do najlepszych rozwiązań na rynku)
Nazywam to niedociągnieciami, bo żadne nie dyskwalifikuje aparatu. Są co najwyżej upierdliwe.
Focus peaking - nie wiadomo czemu nie można wybrać koloru (innego niż biały i czarny). Dodatkowo nie włącza się automatycznie przy obiektywach manualnych.
Wyświetlenie informacji w trybie portretowym.
Polecam zobaczyć jak to jest zrobione w X-T1.
Auto ISO
Przydała by się możliwość korekcji ekspozycji w trybie M oraz możliwość ustawiania maksymalnego czasu (a nie tylko 1/f).
Cena.
Czemu on jest 2 razy droższy niż Panasonic - nie rozumiem. Polityka Olympusa jest dla mnie zupełnie niejasna.
Nawet X-T1 jest tańszy.
Jakość zdjęć.
W niektórych warunkach odstaje od Fuji na minus. Ale do przeżycia.
Ogólnie po tygodniu zabawy wrażenia są bardzo pozytywne.
Ze szczególnym uwzględnieniem stabilizacji.
Wybór będzie ciężki.
Odp: [Test] Olympus E-M1 vs. Panasonic GX7
ja tu się spodziewam pierwszej :D
traktuje to jako wstęp.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Druga część będzie?
Będzie też druga i trzecia. (dojdzie E-M5).
Czekam, aż mi przesyłka dojdzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Nie.
Mam tego więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Focus peaking - nie wiadomo czemu nie można wybrać koloru (innego niż biały i czarny). Dodatkowo nie włącza się automatycznie przy obiektywach manualnych.
A powiedz mi jaka inna puszka włącza "peaking" automatycznie przy obiektywach manualnych?
PS
Moja dobra rada dla Ciebie, już nic nie testuj, kup sobie Fuji X i zacznij robić zdjęcia .... tym bardziej, że Fuji takie tanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A powiedz mi jaka inna puszka włącza "peaking" automatycznie przy obiektywach manualnych?
Zdziwię Cię - Panasonic GM1 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
PS
Moja dobra rada dla Ciebie, już nic nie testuj, kup sobie Fuji X i zacznij robić zdjęcia .... tym bardziej, że Fuji takie tanie.
A kto powiedział, że nie robię zdjęć :)
Po prostu mam rzadką okazję pobawić się sprzętem przed zakupem - więc korzystam i opisuje wrażenia.
Oraz pokazuje ciekawe rozwiązania, które są na rynku.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Zdziwię Cię - Panasonic GM1 :)
Opisz jak to działa?
Zakładasz na korpus manualny obiektyw, a ten jak kręcisz pierścieniem ostrości pokazuje peaking, a jak przestajesz kręcić to peaking znika aby ułatwić wykadrowanie?
PS
Powiększenie wycinka kadru włączasz natomiast siłą woli?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Opisz jak to działa?
Zakładasz na korpus manualny obiektyw, a ten jak kręcisz pierścieniem ostrości pokazuje peaking, a jak przestajesz kręcić to peaking znika aby ułatwić wykadrowanie?
PS
Powiększenie wycinka kadru włączasz natomiast siłą woli?
Nie. Założenie obiektywu manualnego powoduje włączenie Focus Peakingu. (jeżeli jest on włączony w menu)
Tylko, że on podświetla inaczej niż w Olympusach - nie degraduje obrazu.
Ad PS.
Do tego jest przycisk.