[DR5000] Olympus OM-D E-M1 - wielkie moce małego Aleksandra
Przygotowaliśmy kolejny film, tym razem dość obszernie mówimy o zawodowej pracy Olympusem E-M1, z perspektywy Nikonów D700 i D800.
Zapraszam na seans :)
http://www.youtube.com/watch?v=4L2A-yMsFGY&hd=1
Chętnie posłucham skarg, uwag, wniosków i komentarzy - wciąż uczymy się blogowania i każda opinia jest dla nas na wagę złota!
Odp: [DR5000] Olympus OM-D E-M1 - wielkie moce małego Aleksandra
2:29 do 2:43 - jakim aparatem to było kręcone?
Pierwsze wrażenie póki co: śmieszne te gestykulowanie dłońmi. Przypomina mi bagno na ulicy Wu.
Brawo! Kupuję ;-)
Materiał bardzo dobry. Pomimo 20 minut oglądnąłem z ciekawością. Prowadzący ma to coś, patrzy się z przyjemnością, nie irytuje jak w większości podobnych produkcji. Są fajne plenery, jest poczucie humoru, a przede wszystkim dużo dobrze podanych informacji o cechach aparatów bez luster. Sporo fotografujących ciągle patrzy na te aparaty jak wykastrowane z czegoś, nie dostrzegając zalet bezlusterkowców. Film mógłby być i zresztą jest świetną reklamą m4.3 - w sensie materiału zachęcającego do kupna i w żadnym razie nie jest to zarzut.
Jak już miałbym pomarudzić. Określenie "bezlustrowce" trochę mnie razi. Abstrahując od tego czy jest poprawne czy nie, przyjęło się raczej mówić (przy niemałym udziale tego Forum ;-)) "bezlusterkowce" - to też niezbyt szczęśliwe, ale jakoś mniej kole w uszy. Wydaje mi się, że zbyt pesymistycznie określono ekran - idealny to on nie jest, ale bezużyteczny na pewno nie. Z kolei określenie migawki jako super cichej - hmmm - jest ciszej niż klepanie lustra, ale IMHO w cichym pomieszczeniu nie ma mowy o całkowicie dyskretnym fotografowaniu. Ładnie i syntetycznie przedstawiono zalety bezlusterkowców, do pełni szczęścia wspomniałbym o wykrywaniu twarzy i źrenic w pracy AF, podświetleniu przepaleń jako alternatywy dla klasycznego histogramu w wizjerze, czy możliwości "focus peakingu" z manualnymi szkłami.
Reasumując - bardzo mi się podobało!
Świetny "film".
Podziękowania i pozdrowienia.
Mnie też podoba się materiał.
Cierpię z powodu braku tethering-u w studio i mam pytanie.
Jakie wady ma w studio podgląd zdjęcia i sterowanie w aplikacji OIS na iPad-dzie retina?
Zajebiaszcze !!
Najbardziej mi si podoba fragment o tłumaczeniu na forach :) Mam nadzieję że nie na optyczne ;) :D
Nistety argument jakości zdjęć przemawia głównie dla tych co zdjęcia robią. Ci co analizują wykresy jakoś nie bardzo czują co znaczy lepsza jakośc zdjęcia... ;)
Fajny materiał. Może rzeczywiście za dużo machania rękoma ( tak na przyszłość ) ale widzę to dopiero po tym jak gietrzy napisał :)
---------- Post dodany o 18:33 ---------- Poprzedni post był o 18:32 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
droplet
Cierpię z powodu braku tethering-u w studio
Ja lobbuje od pewnego czasu, żeby to nasze cierpienie doszło do Hamburga a potem gdzieś dalej bo brak współpracy z LR na kablu to nieporozumienie
A drugie nieporozumienie to brak współpracy przez Wifirifi z aplikacjami na komputery stacjonarne. Bo nawet gdybym miał korzystać z Olympus Share na PC to bym se mógł obejrzeć zdjęcie na jakowymś Eizo..
Bardzo dziękuję za ten materiał.... Pozdrawiam.
Dzięki za komentarze. Tak oględnie odniosę się do 3 kwestii:
- o ostrości będzie jeszcze film - pracujemy Voigtlanderem f/0.95 (peaking), pokażemy jak to dokładnie się różni - trochę celowo zostawiłem ten temat na później :)
- czy da się pracować poprzez iPada - no działa to bardzo sprawnie, ale wciskasz spust na tablecie, więc sprawdzi się chyba tylko i wyłącznie gdy aparat stoi na statywie, np. przy produktach w studiu
- Marcinie, Hamburg Hamburgiem, czekamy karty EyeFi, więc może rozwiążemy tę sprawę po polsku, nieco młotkiem :) Byłoby cudownie, bo mamy dokładnie ten sam ból dotyczący Eizo :|
Trochę się napracowaliśmy, ale jak widać warto było. Wielkie dzięki!
Jak rozwiązujecie kwestię błyskania w plenerze, przy czasach pon. 1/250 s? Do Olka chyba nie ma wyzwalaczy przenoszących TTL?