70-300 aktualizacja firmware. Warto?
Witam. Mam pytanie do posiadaczy ZD 70-300. Czy mogę uaktualnić firmware w obiektywie za pośrednictwem pena EP3? Oczywiście podłączonego przez przejściówkę. Druga sprawa. Czy obiektyw będzie dobrze działał z body E3 z firmwarem 1.2?
Nie chcę aktualizować firmwaru body dlatego taka okrężną droga. Obiektyw ma wersję 1.1?
Warto w ogóle to robić? Pozdrawiam k
Odp: 70-300 aktualizacja firmware. Warto?
Warto, przyśpiesza z PEN-ami.
Nie potrafię Ci powiedzieć czy okrężną drogą zadziała. Ja robiłem poprzez E-30.
70-300 jest najszybszym obiektywem starego systemu współpracującym z mikro.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Warto, przyśpiesza z PEN-ami.
Podłączę się- a jak z E 520?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Podłączę się- a jak z E 520?
Przypuszczam, że też. Z E-30 zauważalnie przyspieszył. Może to nie był jakiś wysoki wskaźnik, ale jednak widoczny.
O ile sobie dobrze przypominam, to w opisie nowego firmware dla tego szkła pisało o szybszym AF dla mikro.
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Witam. Mam pytanie do posiadaczy ZD 70-300. Czy mogę uaktualnić firmware w obiektywie za pośrednictwem pena EP3? Oczywiście podłączonego przez przejściówkę. Druga sprawa. Czy obiektyw będzie dobrze działał z body E3 z firmwarem 1.2?
Nie chcę aktualizować firmwaru body dlatego taka okrężną droga. Obiektyw ma wersję 1.1?
Warto w ogóle to robić? Pozdrawiam k
Z tego co pamiętam, to robiłem aktualizację na E-PL2. Podłącz zestaw z 70-300 do kompa i zobacz, czy program aktualizujący rozpozna obiektyw. Nie powinno być problemów.
A ktoś może wie czy przyspiesza na E3?
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
A ktoś może wie czy przyspiesza na E3?
Nie tyle przyspiesza, co częściej trafia z E3.
Mam tylko wątpliwość, czy body z firmware 1.2 zobaczy obiektyw z firmware 1.4
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Mam tylko wątpliwość, czy body z firmware 1.2 zobaczy obiektyw z firmware 1.4
Jak się boisz zaktualizuj najpierw firmware body E-3, a potem szkła do 1,4. Bez paniki.
Cytat:
Zamieszczone przez Olympus
16.02.2012 - Wersja 1.4 dla 70-300mm
- Poprawione zostało działanie obiektywu przy manualnym ustawianiu ostrości (MF).
Wersja 1.3 – 19.05.2009
- Poprawia niestabilność przy zdjęciach seryjnych w przypadku korzystania z trybu ciągłego AF (C-AF) w aparatach fotograficznych E-3 oraz E-30.
Wersja 1.2 - 18.03.2009
- Można wykorzystywać AF oparty na detekcji kontrastu, jeśli ten system pomiaru ostrości jest obsługiwany przez aparat. (Aby zabezpieczyć precyzyjne ogniskowanie, prędkość ogniskowania może zwalniać przy najdłuższych ogniskowych, zależnie od fotografowanego motywu)
jak zaktualizować firmware
Iwo, przecież pisałam, że nie chcę aktualizować E-3. Za dużo osób żałowało tej aktualizacij.