Moje zdjęcia - głównie makro, ale nie tylko
Witajcie,
w tym wątku chciałbym zaprezentować swoje prace. Jest to efekt póki co miesiąca "pracy" nad aparatem i różnymi obiektywami. Zdjęcia robię obecnie OMD EM10, wcześniej EPL5.
Bardzo pociąga mnie fotografia makro. Obiektem póki co są głównie zegarki - moje drugie hobby. Niestety mam problem, w którym może mi pomożecie. Mianowicie, mniej więcej wiem jakiej przysłony, a co za tym idzie czasu naświetlania, żeby osiągnąć dany efekt rozmycia, ostrości itp. Ale nie mam pojęcia jakiego światła użyć i jak je nakierować. RObię jakieś eksperymenty domowymi sposobami, tj. domowy namiot bezcieniowy (kosz na pranie ikEA ;) ), światło odbite (dzienne, sztuczne), stół bezcieniowy... Ale zawsze coś idzie nie tak. Zawsze mi np szkło zegarka wychodzi jakieś takie mleczne i nie wyciągam prawdziwej barwy tarczy. Poniżej zaprezentuję kilka zdjęć i będę wdzięczny za konkretne porady. Czy złe światło, jakie powinno być tło. Itp itd :)
Dodam też, że nie obrabiam zdjęć bo zwyczajnie nie umiem. Ale próbowałem i chyba brakuje mi do tego wiedzy, bo nigdy nie wiem jak maiłby wyglądać efekt końcowy i których funkcji użyć by było on lepszy niż oryginał.
No to lecimy:
1. Na poczatek makro.
---------- Post dodany o 07:46 ---------- Poprzedni post był o 07:29 ----------
2. Kilka plenerowych - tu mam problem z kadrowaniem. Chciałbym, by te zdjęcia były bardziej trójwymiarowe. Przy nudnym tle i miernej pogodzie używam efektów artystycznych z aparatu by jakość poodcinać obiekty na zdjęciach, ale chyba pora na zakup statywu i popróbowanie z innymi czasami naświetlania. Jednak główne pytanie - jak tworzyć efekt głębi.
Odp: Moje zdjęcia - głównie makro, ale nie tylko
Witaj.
Jak dla mnie źle nie jest, kadry poprawne, kolory ok. Jeżeli chodzi o "mleczne szkło zegarka" to powinien pomóc filtr polaryzacyjny.
Obróbki cyfrowej musisz się nauczyć, nie jest to coś trudnego. Zaczniesz od podstaw - podciąganie kolorów, kontrast, balans, wyostrzenie. Reszta sama przyjdzie z czasem, jak opanujesz program.
Bardzo dziękuję za pierwszą poradę :) No w sumie na to nie wpadłem... Ten filtr to jakiś konkretny? TO się jakoś dobiera (oczywiście poza wielkością pytam)?
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Ten filtr to jakiś konkretny? TO się jakoś dobiera (oczywiście poza wielkością pytam)?
Konkretny ;) polaryzacyjny kołowy, nie za "parę groszy", wiadomo jakość kosztuje.
Ok, a jakiś program? Póki co mam do dyspozycji ten z Olympusa i chyba jest ok, ale siedzę przed nim i to co mi wychodzi po zmianach jest gorsze niż to przed :D Coś czuję że tu ma winę monitor od mojego laptopa...
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Ok, a jakiś program? Póki co mam do dyspozycji ten z Olympusa i chyba jest ok, ale siedzę przed nim i to co mi wychodzi po zmianach jest gorsze niż to przed :D Coś czuję że tu ma winę monitor od mojego laptopa...
Skalibrowany monitor to podstawa. Ja używam Photoshopa, ostatnio Lightrooma.
Zdjęcia pociągu fajne. Początek całkiem udany. Czekamy na następne foty.
Pozdrawiam.
Ja niestety nie poratuję Cię żadnymi radami, zupełnie nie znam się na fotografii studyjnej i produktowej. Ale chciałabym powiedzieć (napisać), że bardzo podobają mi się te fotografie zegarków, jak na moje amatorskie oko wyglądają prawie jak z katalogu :) Może oprócz tego z owłosioną ręką ;) Świetnie, że znalazłeś sobie taką niszę i znajdujesz w tym frajdę. Co do zdjęć plenerowych, to jakoś do mnie nie przemawiają, za dużo efektów.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Ja niestety nie poratuję Cię żadnymi radami, zupełnie nie znam się na fotografii studyjnej i produktowej. Ale chciałabym powiedzieć (napisać), że bardzo podobają mi się te fotografie zegarków, jak na moje amatorskie oko wyglądają prawie jak z katalogu :) Może oprócz tego z owłosioną ręką ;) Świetnie, że znalazłeś sobie taką niszę i znajdujesz w tym frajdę. Co do zdjęć plenerowych, to jakoś do mnie nie przemawiają, za dużo efektów.
No niestety to już był wieczór zanim tam na mym bicyklu dotarłem i słońce już nie doświetlało tych maszyn. Dopiero po nałożeniu filtra artystycznego można było złapać jakieś kontrasty. Przynajmniej robiąc zdjęcia z ręki... Jak robiłem korektę EV na plus to już brakowało stabilizacji i wychodziły ruszone.
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
MikolajN
Witajcie,
w tym wątku chciałbym zaprezentować swoje prace. Jest to efekt póki co miesiąca "pracy" nad aparatem i różnymi obiektywami. Zdjęcia robię obecnie OMD EM10, wcześniej EPL5.
2. Kilka plenerowych - tu mam problem z kadrowaniem. Chciałbym, by te zdjęcia były bardziej trójwymiarowe.
Bardziej tójwymiarowe, czyli "głębsze". Albo GO albo światłem, tak żeby było widać różnicę między "poziomami" głębi, takie coś: