Zakup lustrzanki - co wybrać ?
Cześć,
chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze przy zakupie porządnej lustrzanki cyfrowej dla nieco zaawansowanego amatora, jeśli mogę się tak określić :)
- dysponuję budżetem 2tys. ale nie większym niż 2,5tys.
- warunkiem jest żeby był chociaż jeden obiektyw (może to być nawet kit) ale może być zestaw z dwoma obiektywami - na dodatkowe szkła będe miał tak czy inaczej osobny fundusz w niedalekiej przyszłości,
- nie może to być sam korpus
Co aktualnie warto byłoby wziąć pod uwagę ?
Odp: Zakup lustrzanki - co wybrać ?
Od razu zaznaczam, że interesuje mnie bardziej Canon, Nikon, Pentax ale rozważe i inne propozycje.
Cytat:
Zamieszczone przez
MichalPrz
Od razu zaznaczam, że interesuje mnie bardziej Canon, Nikon, Pentax ale rozważe i inne propozycje.
No to od tego trzeba bylo zaczac :)
Swoja droga na forum Olympusa takie pytanie :p
p.s. Nie wiem czy jest porzadny, ale w fotozakupach maja dobra cene na zestaw D5100+N18-105VR.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
MichalPrz
- warunkiem jest żeby był chociaż jeden obiektyw (może to być nawet kit) ale może być zestaw z dwoma obiektywami - na dodatkowe szkła będe miał tak czy inaczej osobny fundusz w niedalekiej przyszłości
Przemyśl najpierw jakie obiektywy będziesz potrzebował docelowo i w którym systemie będzie taniej i łatwiej kupić.
Jeśli o puszkę chodzi, to u Pentax'a K-30/K-50 (K-50 to K-30 w nowszej obudowie) i ja bym polecał na początek DA 35/2.4
u żółtego, to już nyny napisał..
W tej cenie to też mi się wydaje, że taki 5100 z kitem 18-105 jest dobrym rozwiązaniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
MichalPrz
Stając przed podobnym dylematem określiłem sobie jaki zakres ogniskowych mnie interesuje i do czego będę używał af. Wynik jak dla mnie jest bardzo prosty OMD Olympusa. Przekonała mnie do tego lustrzanka Sony z jasnym obiektywem, który wyglądał i ważył jak odważnik na zawodach podnoszenia ciężarów.
Może napisz, czym wcześniej fotografowałeś, co lubisz fotografować, co chciałbyś fotografować i coś więcej, niż tylko cena, na temat oczekiwań od nowego sprzęta ;). Jeśli nie określisz precyzyjniej oczekiwań co do sprzętu, to i wszelkie porady będą również malo precyzyjne i niezbyt przydatne dla Ciebie.
ps. 18-105 ma moja żona z d5000 i jej więcej nie potrzeba.
Cytat:
Zamieszczone przez
MichalPrz
Cześć,
chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze przy zakupie porządnej lustrzanki cyfrowej dla nieco zaawansowanego amatora, jeśli mogę się tak określić :)
- warunkiem jest żeby był chociaż jeden obiektyw (może to być nawet kit) ale może być zestaw z dwoma obiektywami - na dodatkowe szkła będe miał tak czy inaczej osobny fundusz w niedalekiej przyszłości,
- nie może to być sam korpus
Co aktualnie warto byłoby wziąć pod uwagę ?
Witam !
A do jakiego focenia potrzebujesz ten aparat ?
Co konkretnie ma focic ?
Pozdrawiam