EP-3 Komputer nie widzi filmów
Witam Szanownych kolegów. Otóż mam pewien problem, w związku z narodzinami maleństwa postanowiłem zakupić nowy aparat jako że wcześniej miałem Olympusa Epl-1 postanowiłem iść tą drogą i kontynuować tradycję. Wybór padł na model Ep-3 z kitowym obiektywem + dodatkowo 45mm 1.8. W związku z tym że karta się zapełniła postanowiłem zgrać zawartość na komputer i.... pojawił się problem jak w tytule po podłączeniu aparatu komputer wyświetla jedynie zdjęcia. Dodam że podłączałem zarówno aparat kablem jak i wkładałem kartę pamięci do czytnika ten sam efekt -tylko zdjęcia. Karta to 8GB Sandisc. Co dziwne W aparacie wszystkie filmy są widoczne jak i odtwarzane są poprawnie. Błagam o pomoc. Mój system to Vista jeżeli ma to jakieś znaczenie.
Odp: EP-3 Komputer nie widzi filmów
Cytat:
Zamieszczone przez
rafalzimnicki
Witam Szanownych kolegów. Otóż mam pewien problem, w związku z narodzinami maleństwa postanowiłem zakupić nowy aparat jako że wcześniej miałem Olympusa Epl-1 postanowiłem iść tą drogą i kontynuować tradycję. Wybór padł na model Ep-3 z kitowym obiektywem + dodatkowo 45mm 1.8. W związku z tym że karta się zapełniła postanowiłem zgrać zawartość na komputer i.... pojawił się problem jak w tytule po podłączeniu aparatu komputer wyświetla jedynie zdjęcia. Dodam że podłączałem zarówno aparat kablem jak i wkładałem kartę pamięci do czytnika ten sam efekt -tylko zdjęcia. Karta to 8GB Sandisc. Co dziwne W aparacie wszystkie filmy są widoczne jak i odtwarzane są poprawnie. Błagam o pomoc. Mój system to Vista jeżeli ma to jakieś znaczenie.
Zainstaluj codec z TEJ STRONY
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Dziękuje za zainteresowanie. Więc zrobiłem tak jak kolega radził i jest postęp:grin: mam jeszcze pytanie mianowicie w którym katalogu powinny znajdować się filmy ? pytam tak dla pewności, ponieważ wchodząc w tryb MTP mam tylko jedek katalog DCIM i tylko zdjęcia, wybierając tryb ZAPIS pojawiają się 2 katalogi DCIM i PRIVATE po wejściu w PRIVATE znajduje się katalog AVCHD A z kolei w nim BDMF mniemam że w katalogu STREAM powinny być filmy..... ponieważ wcześniej nic tam nie było teraz pojawiły się pliki o różnych wielkościach ale z końcówką .MTS.... Moje pytanie może dziecinne jak to otworzyć? czy to normalne i tak to powinno wyglądać? z góry dziękuje.
MTS to normalne rozszerzenie w różnych plikach HD. Jak Cię drażni :wink: zawsze możesz po skopiowaniu na pulpit zamienić rozszerzenie MTS na Mpg4 (w opcji "zmień nazwę")
też będzie działać...:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
...możesz po skopiowaniu na pulpit zamienić rozszerzenie MTS na Mpg4 ...
Nie jest to konieczne. Uniwersalne programy do odtwarzania, np. VLC Player odtwarzają pliki MTS bez jakiegokolwiek wahania.
@rafalzimnicki: jak zmniejszysz rozdzielczość na HD w formacie MOV i SD, to wtedy filmy zostaną ulokowane w katalogu DCIM -> xxxOLYMP i będziesz mógł je pociągnąć nawet za pomocą MTP.