5 załącznik(ów)
Oly Test Bikera - objektyw 50200 mm.
Witam.
Dzięki uprzejmości firmy Olympus Polska stałem się na krótko użytkownikiem zacnego objektywu 4/3 ZD 50-200 SWD.
O ile sam objektyw sprawił mi wielką radość swoimi możliwościami, to niestety pogoda i system pracy, trochę mój test ograniczyły.
Nie na tyle jednak żeby nie poznać jego naprawdę sporych możliwości.
Po zapięciu szkiełka do E-30 wycelowałem zestaw w mojego pupila Bruno, który "patrolował" wzrokiem osiedlowe podwórko z balkonu.
Wystarczyła krótka chwila i......
1.Załącznik 109906 Podczas wykonywania tej fotki tylko "bzyknęło" gdy AF ustawiał ostrość.
Na następną okazję do focenia musiałem poczekać do piątku 24 01.14 na który to dzień zapowiadano w Łodzi trochę słońca.
Zabrałem więc zestaw foto do pracy, a gdy z niej wracałem, wysiadłem na starym osiedlu Księży młyn. Miałem nadzieję że pięknie świecące słońce, stworzy na starych ceglanych fabrykach, ładne scenerie na fotki. I się nie zawiodłem.
Na początek wycelowałem w okno cienkoprzędnej przędzalni Grohmana...od środka.
2.Załącznik 109914 Nim wykonałem tą fotkę przetestowałem AF w różnych miejscach. Wszędzie ostrzył bardzo szybko.
Po krótkiej wizycie w starej fabryce, dotarłem na zachodnią stronę byłej fabryki Scheiblera, znanej jako Lofty. Tylko tam jeszcze zachodzące słońce tworzyło scenerie które chciałem pokazać i na niej sprawdzić sprzęt.
Mróż ok. 15 stopni trochę zmuszał do pośpiechu, co przy foceniu szczególnie wskazane nie jest. Wykonałem więc fotki w najciekawszych miejscach ze słońcem w roli głównej
3.Załącznik 109917wersja II
4.Załącznik 109918
5.Załącznik 109920
W drugiej części podsumuję tenkrótki test i załączę rawy.
Pozdrowerki
Odp: Oly Test Bikera - objektyw 50200 mm.
Żal było oddawać? Szkło jest faktycznie fajne :-) Pozdrawiam.
Ryśku żal było, ale pracowałem popołudniu, pogoda była do luftu (szaro, mroźno i silny wiatr). Nie było sensu blokować szkła, tym bardziej że może lepsi ode mnie też zechcą z niego skorzystać:grin:.
Objektyw super, może jeszcze kiedyś................:wink:
chyba jednak brakuje czasu by przetestować ; ) - Biker postaraj się o więcej wypatrzonych detali w okolicach 200mm - jestem żywo zainteresowany tym szkłem chętnie zajrzę ; )
1 załącznik(ów)
Odp: [Oly Test] Bikera - obiektyw 50-200 mm.
Obiektyw miałem do dyspozycji na 7 dni. Tak się złożyło, że musiałem w sobotę iść do pracy a gdy wracałem pogoda (mróz) i zamknięta wlla Grohmana, trochę mi plany pokrzyżowały. Chciałem zrobić fotki w willi bo tam właśnie była szansa pokazać detale.
Co by jednak nie napisać, objektywa 50-200 jest bardzo interesującym sprzętem.
Odniosłem wrażenie że z E-30 ostrzy ciut wolniej niż 12-60 ale tak naprawdę to nie ma się do czego odnieść w sensie negatywnym.
Mimo że skromny jest efekt mojego testu, jestem bardzo wdzięczny i zadowolony, że mogłem poznać jego możliwości.
Jak będzie jeszcze okazja z pewnością pożyczę go ponownie i pokażę zdjęcia o różnej tematyce z detalami włącznie.
Załączam wykonane pliki raw.
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
chyba jednak brakuje czasu by przetestować ; ) - Biker postaraj się o więcej wypatrzonych detali w okolicach 200mm - jestem żywo zainteresowany tym szkłem chętnie zajrzę ; )
warto mieć to szkło
biker - dawaj dalej. może więcej zdjęć
Oczywiście że warto. To szkiełko na pewno świetnie się sprawdzi przy detalach, portretach. W niedzielę była u mnie wnuczka. Zrobiłem jej kilka fotek i na tym mój test się skończył.
Jak przygotuję to pokażę.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Objektyw ... objektywa
Weź to popraw, pliiiiiiiiz :cry:
Dzięki Arku- za szybko pisałem.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Dzięki Arku- za szybko pisałem.:grin:
poprawione