Histogram i poprawne naświetlenie kadru
Nurtuje mnie następujący problem.
Fotografuję scenę. Histogram nie pokazuje przepaleń. Po wykonaniu zdjęcia przepalenia wychodzą. Rozumiem, że pomiar światła typu centralnie ważony lub punktowy może do takich sytuacji doprowadzić. Ale matrycowy? Jak w takim razie można poprawnie naświetlić kadr?
Odp: Histogram i poprawne naświetlenie kadru
Tryb matrycowy teoretycznie powinien załatwić sprawę. Jednak czasami potrzebne jest wyczucie matrycy i spojrzenie na to co jest w kadrze. Jeśli jest silne źródło światła, np. słońce, to nie sposób nie przepalić kadru i mieć jednocześnie zarejestrowane dobrze ciemne partie obrazu. Ponadto wspomniana kwestia "wyczucia matrycy" to zebrane doświadczenia z wielu zdjęć. Może okazać się, że standardowe odejmowanie z ekspozycji 0.3 EV (tak robię w E-500, w trybie matrycowym) da zawsze pożądany efekt.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Jak w takim razie można poprawnie naświetlić kadr?
Mierzac swiatlo w kilku miejscach tego planu.I jesli jest za duzy rostrzal i matryca nie ogarnia to albo doswietlamy za ciemne miejsca albo oslaniamy za jasne.
To raczej powinienes wiedziec.A to czy cos gdzies widac a pozniej nie czy odwrotnie to tylko niedoskonalosc jakiegos sprzetu lub ograniczona jego funkcjonalnosc.
Ps.Nawet na plazy w ostrym sloncu blyskamy,swiecimy lampa lub kilkoma albo doswietlamy odbitym osoby na planie.
hades, dziękuje za odpowiedź.
Myślałem, że może są inne sposoby. Moja matryca w E-P3 bardzo nie lubi niedoświetlenia.
Mirek54, po to jest dostępny histogram w trybie liveview, aby z niego korzystać, a nie był tylko gadżetem... Jeżeli wskazuje, że scenę mam poprawnie naświetloną to tak powinno być. Chyba, że się mylę.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Mirek54, po to jest dostępny histogram w trybie liveview, aby z niego korzystać, a nie był tylko gadżetem... Jeżeli wskazuje, że scenę mam poprawnie naświetloną to tak powinno być. Chyba, że się mylę.
I wg niego jest.Ty jednak obraz zrzucasz z matrycy a nie z wykresu.W aparacie amatorskiego przeznaczenia jest to tylko jak to nazwales gadzet,ktory pozwala na wstepna orientacje o naswietleniu.Moze tez przekaz graficzny jest nie w pelni doskonaly do wskazan matrycy,ktora zakres odwzorowania ma szerszy.
Moim zdaniem wina leży po stronie niedoskonałości "obrazowania" histogramu - mówiąc na skróty jeśli przepaleń na obrazie jest niewiele (niewielka powierzchnia) to mogą one być niewidoczne (niesygnalizowane) na histogramie.
Szybciej przepalenie widoczne jest na tzw. "zebrze" aktywowanej przepaleniem. To znaczy, że na histogramie jeszcze dobrze nie widać sygnalizacji przepalenia, a "zebra" przepalenia jest już całkiem dobrze widoczna.
Tak więc do kontroli przepaleń polecam "zebrę online", raz, że widać lepiej, dwa, że widać gdzie oraz ile jest tego przepalenia.
PS
Jeśli przepalenie jest nieduże, to z reguły można je naprawić w czasie wołania RAW za pomocą funkcji "gaszenia świateł".
PPS
Przepalenie to przepalenie i jeśli występuje to niezależnie od metody pomiaru ekspozycji. Histogram też działa niezależnie od wybranego sposobu pomiaru ekspozycji.
tymczasowy_, "zebra" mnie denerwuje, jak już do używam jej po wykonaniu ujęcia.
Odnośnie PPS - dla każdego pomiaru ekspozycji, histogram jest inny.
Czyli, wg mnie, histogram spełnia swoje zadanie, ale nie do końca. :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
tymczasowy_, "zebra" mnie denerwuje, jak już do używam jej po wykonaniu ujęcia.
Odnośnie PPS - dla każdego pomiaru ekspozycji, histogram jest inny.
Czyli, wg mnie, histogram spełnia swoje zadanie, ale nie do końca. :grin:
Można sie do zebry przyzwyczaić, ale można też wymienić aparat na któryś z nowszych z matrycą od Sony. Przybędzie 1-2 EV w zapasie i zapomnisz o problemie.
Nie używałem nigdy dłużej EPL-3, ale najczęściej na matrycach Panasonika ustawiałem kompensację od - 0,3- -1EV, by mieć z przepałami drobnymi święty spokój.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Można sie do zebry przyzwyczaić, ale można też wymienić aparat na któryś z nowszych z matrycą od Sony. Przybędzie 1-2 EV w zapasie i zapomnisz o problemie.
Nie używałem nigdy dłużej EPL-3, ale najczęściej na matrycach Panasonika ustawiałem kompensację od - 0,3- -1EV, by mieć z przepałami drobnymi święty spokój.
apz, też stale muszę kompensować -0,3EV lub -0,7EV, a że ostatnimi czasie porzuciłem RAWa na rzecz JPGa jest to dla mnie jakiś tam problem. Tak wiec szukam rozwiązania. Zdaję sobie sprawę, że zmiana aparatu jest też, po części, rozwiązaniem problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
a że ostatnimi czasie porzuciłem RAWa na rzecz JPGa jest to dla mnie jakiś tam problem.
Przepraszam, że pytanie trochę poboczne, dlaczego porzuciłeś RAW? Pytam, bo raczej wszyscy zalecają mi pokochanie RAWa