1 załącznik(ów)
Olympus Viewer 3 - czy korzystacie z tego programu.
Od niego zacząłem bo był dołączony do aparatu. Dzisiaj mandarynki tokowały i jedna wylądowała przy dziupli tuz nad moją głową. Kilka ujęć zdążyłem zrobić, ale kompletny przepał. Co można zrobić z tym tłem po lewej stronie. Czy jakaś funkcja tytułowego programu może pomóc. Czy też trzeba jakoś inaczej?
Załącznik 106860
Odp: Olympus Viewer 3 - czy korzystacie z tego programu.
Masz tę fotkę zapisaną w formacie RAW?
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Od niego zacząłem bo był dołączony do aparatu. Dzisiaj mandarynki tokowały i jedna wylądowała przy dziupli tuz nad moją głową. Kilka ujęć zdążyłem zrobić, ale kompletny przepał. Co można zrobić z tym tłem po lewej stronie. Czy jakaś funkcja tytułowego programu może pomóc. Czy też trzeba jakoś inaczej?
Załącznik 106860
Rób zdjęcia w RAW + jpg. Z RAW-a (.orf ) są zawsze większe szanse, że z przepału coś uda się wyciągnąć. Z drugiej strony taki aparat PRO nie powinien tak przepalić tła:wink:
Wszak ma ogromna rozpiętość tonalną. Bez porównania lepszą do starszych konstrukcji. (tzw. rów mariański:wink: )
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Masz tę fotkę zapisaną w formacie RAW?
Niestety, na razie robię tylko jpg.
Czy Olympus Viewer 3.0 jest tylko do M1 ? Ja mam OV 2.0 i mogłem zaktualizować tylko do wersji 1.43.
Koniecznie przejdź na foty w RAWACH. Naprawdę uratujesz dzięki temu niejedną fotkę.:grin:
P.S. Mam obie wersje OV. Ostatnio do wersji 3 była aktualizacja. Pobierzcie sobie bo warto.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Tak jak Andtor 2 radzę przestawić na zapis RAW+jpg. Zmniejszy się wtedy ilość zdjęć możliwa do zapisania na karcie, ale OV3 uaktywni nowe funkcje i łatwiej będzie zapanować nad taką fotką.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Brakuje Ci miejsca na kartach SD?
Z Rawa możesz odzyskać znacznie więcej danych, masz ponad 2 EV do odzyskiwania tła.
Mój błąd....Chcesz pomocy a wstawiasz na forum znaczki pocztowe?
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1388262131
Poproszę o całego jpg-a gdzieś w necie , a na forumie przy tej wielkości pliku zmniejszaj rozdzielczośc do 72 dpi
Nadal jest 300 dpi, czego w necie i tak nie da sie wykorzystać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Czy Olympus Viewer 3.0 jest tylko do M1 ? Ja mam OV 2.0 i mogłem zaktualizować tylko do wersji 1.43.
Możliwe, że trzeba aktualizować po kolei. Ściągnąłem OV3 po zmianie kompa od razu. Korzystam z niego do obróbki fotek z E-30, ale potrafi też czytać RAW-y z E-M1.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
...Chcesz pomocy a wstawiasz na forum znaczki pocztowe?...
Bez przesady, o ile pamiętam wstawiał za duże zdjęcia, a te ostatnie o rozdzielczości 1382x1037pix (także te w swoim wątku) ledwo mieszczą mi się na ekranie i znaczkiem pocztowym bym tego nie nazwał.