Wydruk z E30 na A3 lub A2
Hej,
szybkie pytanie jak w temacie. Czy ktoś z was drukował zdjęcia we wspominanych formatach? Jaki był tego efekt? Zastanawiam się nad wydrukiem dużego zdjęcia córek do mieszkania (więc jakościowo raczej musi być dobrze).
Na różnych stronach różnie piszą.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Odp: Wydruk z E30 na A3 lub A2
Cytat:
Zamieszczone przez
janek222
Hej,
szybkie pytanie jak w temacie. Czy ktoś z was drukował zdjęcia we wspominanych formatach? Jaki był tego efekt? Zastanawiam się nad wydrukiem dużego zdjęcia córek do mieszkania (więc jakościowo raczej musi być dobrze).
Na różnych stronach różnie piszą.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Wszystko zalezy jak obrobione i u kogo drukujesz. Czy A3 Czy A0 to jest zaden problem.
Np z E510 byly druki w formacie 2,3 x3,8 metra jakosc bardzo dobra.Tak orzekali Ci co siedza w temacie
Tu masz przykladowa fotke http://www.fineartprint.de/?page=bil...&image=9435300
http://www.fineartprint.de/?page=bil...&image=9435234
Mnie jako amatora jakosc zadowala. fotki wnuków mam w formacie 65x90 i tez jakosc dobra.
ja kiedyś u nich panoramę drukowałem o długości 2m i wysokości 30cm, wydruk wyszedł świetny
http://www.fototapeta24.pl/index.php
Cytat:
Zamieszczone przez
janek222
...Na różnych stronach różnie piszą....
Co prawda nie robiłem tak dużych odbitek ale myślę, że tu jest rzeczowo wytłumaczone: klik Dla formatu A2 z 12Mpix uzyskasz rozdzielczość ok 150 dpi. i powinno dobrze wyglądać. Większe niż A2 już bym się obawiał
Ok. Dzięki za odpowiedzi. Spróbuje zatem z A2 :)
Tam gdzie Ci podawałem wysyłałem plik i automat obliczał max wielkość dobrego wydruku, oni sami też się kontaktowali ze mną co do wielkości i ewentualnego dopasowania obrazka przez ich grafika. Wydruk wyszedł bardzo dobry, niemal taki sam jak widziałem go na ekranie. Możesz tam spokojnie się pobawić zanim zdecydujesz się na usługę.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
ja kiedyś u nich panoramę drukowałem o długości 2m i wysokości 30cm, wydruk wyszedł świetny
Czy ta panorama była z jednego zdjęcia?
Tak tylko pytam bo z kilkunastu (czy więcej) zdjęć można zrobić wydruk bardzo dobrej jakości np. 10 na 4 metry:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
janek222
Ok. Dzięki za odpowiedzi. Spróbuje zatem z A2 :)
Ważne w jakiej rozdzielczości były robione zdjęcia... najlepiej najwyższej , czyli w E-30 Large fine... czy jakoś tak:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ważne w jakiej rozdzielczości były robione zdjęcia... najlepiej najwyższej , czyli w E-30 Large fine... czy jakoś tak:grin:
To akurat nie problem. Zwykle obróbke zaczynam z ORFa.
Cytat:
Zamieszczone przez
janek222
To akurat nie problem. Zwykle obróbke zaczynam z ORFa.
To tym lepiej.
Ja robiłem odbitki 30x40cm z E-30 w tym także nieco kadrowane.
Chodzi o to, by przygotować plik do odbitki o gęstości 300dpi czyli trzeba powiększyć obraz do żądanego formatu odbitki. Następnie po powiększeniu wyostrzyć i gotowe.
Najlepiej powiększać plik zapisany jako 16 bitowy tiff, wyostrzyć i dopiero konwertować do 8 bitów.
W ten sposób drukuje też odbitki z E-1 (niecałe 5mpix!) i A4 jest krystaliczne a A3 bardzo dobre.