[glee] "Projekt kalendarz 2014 - Wrocławskie Dworce"
Dla własnej przyjemności i z racji tego że od początku zawodowo związany jestem z szeroko rozumianą koleją postanowiłem zaszaleć i złożyć przyszłoroczny kalendarz ze swoich zdjęć. „Projekt” nie ma charakteru ambitnego a jedynym celem jest obdarowanie znajomych czymś w znaczeniu „hand-made”.
Co do zdjęć - początkowo myślałem żeby były to jedynie budynki dworców Wrocławskich z których spora część jest zabytkowa a w niektórych przypadkach obiekty zrewitalizowano. Jednak po wykonaniu wstępnych kadrów doszedłem do wniosku że całość będzie monotonna, przewidywalna i … nudna. Dlatego w dalszym podejściu postanowiłem znaleźć i oddać charakter miejsc i tak jedynie semafory kształtowe są na Wrocław Swoczyce, przejazd w stacji Wrocław Sołtysowice skutecznie tworzy kilometrowe korki, a Wrocław Muchobór to częste miejsce docelowe dla codziennych dojazdów Wrocławian itd…
Chciałbym byście fachowym okiem orzekli czy te zdjęcia są właściwe (trzymają choć przeciętny poziom?) ?, które ewentualnie usunąć (poprawić?)… a może dać sobie spokój z całym przedsięwzięciem?
Dziękuje.
Styczeń – Wrocław Świebodzki
Luty – Wrocław Sołtysowice
Marzec – Wrocław Kuźniki
Kwiecień – Wrocław Nadodrze
Maj – Wrocław Muchobór
Czerwiec – Wrocław Swojczyce
Lipiec – Wrocław Gówny
Sierpień – Wrocław Główny
Wrzesień – Wrocław Zachodni
Październik – Wrocław Brochów
Listopad – Wrocław Leśnica
Grudzień – Wrocław Stadion
Odp: [glee] "Projekt kalendarz 2014 - Wrocławskie Dworce"
Styczniowe wyjdzie zrobić raz jeszcze. Ja bym nocne robił na własnym balansie bieli. reszta ok , może ten zawieszony semafor mniej się mi podoba. I chyba do swoich celów jednak skorygowałbym perspektywę.
Ale to Twój kalendarz. I Twoje wybory. A swoją droga fajny pomysł z tymi dworcami.
Nocne to raczej inne jak DRI mz by nie przeszly w moim kalendarzu.No i ostrosc szwankuje,chyba,ze tu nie obrabiane pokazujesz.
noc ma za zadanie udawać zimowe pory roku ; )
Mirek co znaczy DRI mz ?
a ogólnie...
Problemem Wrocławia jest temperatura barwowa światła ulicznego w całym mieście - ustalona odgórnie na bardzo nieatrakcyjną. Zdjęcia miały dobieraną ową na etapie wywoływania raw'u - i moim celem było zbliżenie jej do rzeczywistej czasem kosztem ogólnego wyglądu - wyjątkiem jest 1ka którą musiałem przesuwać w okolice 2600K by efekt był w granicach akceptacji.
Co do wspomnianej już jedynki jest to superruchliwe miejsce które opustoszało w dzień wszystkich świętych i była okazja wczesną nocą naświetlić dworzec a i tak stamping był w użytku i co uważniejsi miejscowi winni mnie ukręcić za pewne uproszczenia ; ) Nie wiem czy uda mi się podejść drugi raz ale racja po stronie apz że całość co najwyżej średnia. Za radą przewrócę perspektywę semafora i zobaczę efekt - zdjęcie jest ważne bo przedstawia coś unikalnego w skali miasta które wkrótce zostanie zamienione na semafor z komorami żarówkowymi.
Podoba mi się dobór zdjęć. Nie jest monotonnie.
Zdjęcia jak zdjęcia - jednym się spodobają, innym mniej, ale wstydu ci nie przynoszą.
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
Mirek co znaczy DRI mz ?
Jedna z technik wykonywania zdjec nocnych umozliwiajaca zarejestrowanie wiekszej ilosci szczegolow w swiatlach jak i w cieniach na zdjeciu.
Naprawde nie wiesz co to DRI????Popatrz-szybki przyklad w temacieZałącznik 104525Załącznik 104526Załącznik 104527
Popraw lipcowy opis. DRI to pewnie HDR ;) Popatrz na środkowe zdjęcie z mirkowych przykładów. Klasyczne "nocne" zdjęcia robi sie krótko po zachodzie słońca. Wszystkie światła już się pala, ale niebo nie jest czarne, tylko takie ładne granatowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
DRI to pewnie HDR ;)
DRI to na pewno nie HDR.
Ale tę wiedzę można znaleźć za pomocą google. Doskonale opisaną i zobrazowaną. Wystarczy chcieć.
W największym skrócie HDR robi się z kilku ekspozycji, DRI z jednej klatki.
Cytat:
Zamieszczone przez
diabolique
DRI to na pewno nie HDR.
Ale tę wiedzę można znaleźć za pomocą google. Doskonale opisaną i zobrazowaną. Wystarczy chcieć.
W największym skrócie HDR robi się z kilku ekspozycji, DRI z jednej klatki.
"Największy skrót" niezbyt trafiony, ilość klatek nie ma nic do rzeczy, a efekt jest jak z HDR. HDR ma tę przewagę, że ten skrót każdy kojarzy.