Fotografia dokumantalna / wojenna - bibliografia
Witam,
obecnie jestem studentem dziennikarstwa, niedługo bede zaczynał pisać pracę licencjacką. pomyślalem, ze fajnie by było ruszyć temat fotografii. mam więc parę pytań.
1. Jak, Waszym zdaniem, uchwycić temat fotografii - czy byłaby to fotografia wojenna, czy dokumentalna (obawiam sie, że w skład dokumentalnej fotografii wchodzi pewnie fotografia ślubna jako że jest to jakby reportaż, a o takim czymś pisac nie chcę). Chciałbym uchwycić temat prawdy, coś szokującego, chciałbym opisać m.in. Jamesa Nachtwey'a i innych twórców, którzy mają jakieś wpływ na kulture czy edukacje. Tylko sam nie wiem, za co się brać dokładnie - czy tylko wojenna /obawiam się ze temat może być zbyt mało wyczerpujący/, czy dokumentalna lub reportażowa /tylko jesli mówimy o tym rodzaju fotografii to jakie rodzaje zdjęć bierzemy pod uwage?/
2. Znacie jakieś ciekawe książki, publikacje które mogłyby mi się przydać - biografie, coś o fotografii wojennej - możecie mi coś polecić, a może ktoś ma coś ciekawego i chciałby sprzedać ?
z góry dzieki za wszelkie porady i odpowiedzi !