Nowy klubowicz potrzebne wsparcie :D
Witam mam od kilku dni OMD EM5 z 45mm F1.8 , potrzebuje osłonki i filtra UV , znalazłem tanie osłonki 15 zł silikonowa i 40zł metalowa pancake [METAL] , co byście polecili i jaki filtr żeby pasował. Ewentualnie jak był już podobny temat proszę o linka
Odp: Nowy klubowicz potrzebne wsparcie :D
Ewentualnie osłonę przeciwsłoneczną - są tanie od Chińczyków na e-bay-u,
mhm czyli te z allegro odpadają :/ , oryginał jest za miliard ... ok pomyśle nad ebay
Dzięki !
W ogóle nie kupuj takich rzeczy, nie potrzebujesz ich.
Nie do końca się mogę zgodzić, jeżeli będzie robił zdjęcia w mokrych warunkach to osłona jak najbardziej się przyda, aby nie padało/chlapało na przednią soczewkę.
Jestem nowy w olympusie ale nie w aparatach :D , oslony uratowały mi już nie raz obiektyw np. koncerty
Jeśli chodzi o filtr, to Marumi Protection daje radę.
---------- Post dodany o 14:59 ---------- Poprzedni post był o 14:58 ----------
http://fotozakupy.pl/filtry/marumi-d...-protect,9685s o taki, wybierz średnice.
Jeśli chodzi o UV http://www.fotostrada.pl/x_C_Dz__P2_42110410.html
Oczywiście najlepiej mieć i nie używać (poza na prawdę niebezpiecznymi dla przedniej soczewki warunkami).
Osłona jest bardziej potrzebna. Na e-bayu widzę albo tanie wkręcane osłony (u nas do nabycia za 20zł) albo kopie oryginalnego LH-40B za połowę polskiej ceny sklepowej. Osobiście poszedłbym w oryginał.
Osłona przeciwsłoneczna jest przydatna i warto ją mieć. Tak sie dziwię trochę to w zestawie jej nie ma i trzeba dokupić oddzielnie...
Filtra UV bym nie kupował, chyba, że robisz zdjecia w jakichś ekstremalnych warunkach np. zawody żużlowe z bliskiej odległosci. Bardziej przydatnym jest filtr polaryzacyjny kołowy.