Opracowanie ramek przy pomocy GIMP-a
Poradnik
Opracowanie ramek (krawędzi obrazu) przy pomocy GIMP-a.
Pojawiały sie często w ramach forum zapytanie dotyczące metody wykonania ramki wokół fotografii.
Postanowiłem pomóc szczególnie początkującym w znalezieniu jakiegoś rozwiązania.
Nie jest to forma gotowych rozwiązań, no może w kilku przypadkach.
Podaję różne określenia i porady jak kto z nich skorzysta to już sprawa indywidualna.
Dlaczego doradzam w zakresie wykorzystania GIMP-a?.
Ponieważ zarówno mnie jak i przypuszczam wielu innych osób nie stać na Photoshop-a, a korzystanie z wersji nielegalnych nie polecam.
[i]Mamy w poradniku:
Określenia – obramowanie
- Jak skorzystać z gotowych preinstalowanych Script-Fu
- Możliwość zainstalowania dodatkowych ciekawych Script-Fu
- Efektowne ramki bez sięgania do gotowych szablonów, czyli zasoby własnej kreatywności
- Efekt zwany winietą jako obramowanie
- Passe-partout do fotografii
- Parę słów kolorom passe-partout.
Poradnik w formacie PDF
Życzę przyjemnej pracy
Zbyma72age
Poradnik nie może być publikowany w całości lub fragmentach na innych stronach www lub prasie, bez wcześniejszego kontaktu z Olympusclub.pl lub autorem poradnika oraz bez zgody na publikację.
Gimp - ramki - czy ktoś może pomóc w zrozumieniu tekstu?
Jeronimo: (drugi raz przenioslem i scalilem) podczepiłem twój post pod post autora poradnika - nie rozumiem dlaczego nie zrobiłeś tak odrazu
Witam
Jeronimo - dzięki za link i uporządkowanie mojego posta, swoją drogą nie poczuwam się do winy, ponieważ interesującej mnie informacji szukałem w dziale, który wydawał się odpowiedni: Przydatne programy, wtyczki, pluginy
Informacje o przydatnych programach wtyczkach i pluginach potrzebnych przy edycji swoich fotografii - wyszukiwajka tam nic nie znalazła.
Błąd, że nie zajrzałem tutaj: Porady dotyczące fotografii jednak każdy szukając programu (wtyczki) sugerowałby się działem wyżej wymienionym.
Teraz mam prośbę, o pomoc w zrozumieniu tekstu:
Metoda 4
Otwieramy zdjęcie, wykonujemy duplikat Ctrl+D (dalsze operacje prowadzimy na duplikacie oryginał usuwając).
Ponownie wykonujemy duplikat zdjęcia, klik na oko kopia: Tło warstwy zdjęcia - zamyka warstwę poza
duplikatem kopia: kopia: Tło
Teraz: Zaznaczenie/Zaznacz wszystko Ctrl+A,
Zaznaczenie/ Zmniejszenie zaznaczenia o np. 10 pikseli;
Edycja /Wytnij; na warstwie pozostała tylko 10 pikselowa ramka z kopia: kopia: Tło -
teraz zmieniamy Tryb warstwy kopia: kopia: Tło na Rozjaśnianie i włączamy widoczność warstwy Kopia: Tło;
i dalej Obraz/Spłaszcz obraz i oto mamy bardzo szybko wykonaną piękną ramkę z prześwitującym tłem
zdjęcia.
Teraz można jeszcze dodać skopiowaną warstwę kopia: kopia: Tło zmienić jej nazwę na Rozmyta dalej Shift
+ klik na oko tej warstwy - zamyka wszystkie pozostałe warstwy poza nią, Zaznaczenie/Zaznacz wszystko;
Zaznaczenie/ Zmniejszenie zaznaczenia o 10 pikseli; Zaznaczenie/Odwróć; Edycja /Wypełnij kolorem
pierwszoplanowym (czarny); Filtry/Rozmycie->Rozmycie Gaussa RII ok. 5 razy; Filtry/Odwzorowania ->
Mapowanie wypukłości i otrzymamy piękną ramkę 3D.
Czy ktoś byłby tak uprzejmy jak chłopu na wsi wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić ? Gubię się już tutaj:
klik na oko kopia: Tło warstwy zdjęcia - zamyka warstwę poza
duplikatem kopia: kopia: Tło
Proszę o pomoc
Pzdr