Nowe obiektywy Panasonika

Jak donosi serwis 43R, firma Panasonik w niedalekiej przyszłości zamierza nakarmić wszystkich głodnych kolejnym naleśnikiem.
Ma to być bardzo malutki zum, kit do nowej, malutkiej puszki m43 tej firmy.
Dotychczas znane są ogniskowe: 12-32mm oraz fakt, że w nowym maleństwie zabraknie technologii PZ.
Wraz z premierą nowego mocarza (fajny zakres) zostanie zaprezentowany nowy, jasny, stabilizowany Lajkitron :mrgreen:

Odp: Nowe obiektywy Panasonika

Całkiem ciekawa sprawa z tym obiektywem - jeżeli miałby być mały, lekki, bez PZ (nie przepadam za tym) i zaczynać się od 12mm to chciałbym go zobaczyć. Pytanie na ile mógłby zachować przyzwoity obrazek i jakie miałby światło?

Cytat:

Zamieszczone przez 
adi_jm

Pytanie na ile mógłby zachować przyzwoity obrazek i jakie miałby światło?

Spodziewam się dużej korekty programowej, zaszytej w oprogramowaniu szkiełka. Światło? Obstawiam f/3.5-5.6.
Jak nie spierdzielą (jak 14-42PZ) kontroli jakości, to może być całkiem fajny obiektywik pod np. PM2/GF czy tą nową serię/puszeczkę.
Lepszy od kita bo od 12mm a z tym samym światłem tylko niech posprawdzają dokładnie jak dobrze to Chińczycy składają.
A propos. Ostatnia taka - UDANA - miniaturyzacja to 14/2.5.
 Niektórzy, tam widzą aberracje i inne mgiełki w rogach, ale zapominają o rozmiarze/wadze, szybkości AF, świetle!
Szkoda jednak, że póki co nie ma komu się zmierzyć z UWA naleśnikiem. Byłby komplet (z mZD45).

Cytat:

Zamieszczone przez 
gietrzy

...od 12mm a z tym samym światłem tylko niech posprawdzają dokładnie jak dobrze to Chińczycy składają.

No i byłaby fajna alternatywa dla kita. Pożyjemy zobaczymy :) Swoją drogą zastanawiam się jak rzeczywiście mogłyby wyglądać aparaty mniejsze niż PM2/GF, bagnet, wyświetlacz dotykowy, spust migawki i wsio? :) 
42,5mm też ciekawe szkło, ale po za moim zasięgiem.

Cytat:

Zamieszczone przez 
adi_jm

:) Swoją drogą zastanawiam się jak rzeczywiście mogłyby wyglądać aparaty mniejsze niż PM2/GF, bagnet, wyświetlacz dotykowy, spust migawki i wsio? :) 
.

Na 43rumors była kiedyś taka wizualizacja:
Naleśnik z manualnym zoomem?! No nareszcie! Od dawna czekam na taki obiektyw. Oby jeszcze tylko optycznie był przyzwoity..

Cytat:

Zamieszczone przez 
Ar2

Na 43rumors była kiedyś taka wizualizacja...

:shock: Powinni dodawać do tego taki uchwyt do mocowania statywowego jak do Leici ;) Bardzo cieszy mnie idea miniaturyzacji ale to trochę skrajne moim zdaniem. E-P1 zdaję się być przy tym gigantem!

Naleśnik zoom, czyli wysuwany do pracy?
Może być dobrym rozwiązaniem dla ludzi którzy chcą nosić aparat w kieszeni.

http://www.m43.eu/ploty/panasonic-pokaze-dwa-malenstwa-aparat-i-obiektyw/
 W tym artykule pokazują zdjęcie tego naleśnika-zooma,jeśli serio by zachował takie proporcje to myślę ,że wiele osób by sobie zachciało sobie go sprawić,jeżeli byłby w miarę ostry na szerokim kącie  :) zwłaszcza fani street foto by mieli z niego użytek gdzie rozmiar i szeroki kąt ma znaczenie :)

Hmmm..... Mnie to wygląda na 14-42 PZ z usuniętymi czcionkami ;) ale gdyby był aż takim plackiem byłoby super!

Budżetowe, zapewne ciemne 35-100mm, bez X.