Odp: m43 + Samyang 85/1.4
Dla każdego aparatu określone jest maksymalne obciążenie bagnetu. Dla PEN-ów to jest zdaje się 1 kg, ale trzeba by jeszcze dokładnie sprawdzić.
Chyba nie ma takich "agentów" którzy trzymają za 300 gramowy aparat, gdy szkło waży 3-4 razy więcej ;-). Według mnie nie ma ograniczeń trzeba ino widzieć za co złapać.
realnasty - czy odpowiedzi mam wiedzieć we wszystkowiedzącej instrukcji? :)
Weasly - trzymając wszystko w dłoniach nie ma problemu ale gdy całość chcesz mieć na statywie? pojawia się problem :)
12-60 podłączone pod E-PL1 i E-M5 nie sprawiał mi żadnego problemu.
Jednak nie sama waga, a jej rozłożenie jest istotne. Problem dźwignii.
Jeśli jesteś w stanie operować tym zestawem trzymając za aparat i nic się nie wyłamuje, to wydaje mi się, że tym bardziej bagnet powinien wytrzymać na statywie. Na statywie obciążenie się przecież nie zwiększa, odpadają za to obciążenia dynamiczne.
Również podpinałem pod E-PL2 + 12-60mm nic nie trzaskało ani nie krzywiło się na statywie. Raczej problemów mieć nie powinieneś. Nie ma nic na ten temat w instrukcji ?
Cytat:
Zamieszczone przez
thedoc
realnasty - czy odpowiedzi mam wiedzieć we wszystkowiedzącej instrukcji? :)
Obawiam się, że tam możesz jej nie znaleźć :( Wydaje mi się, że kiedyś trafiłam przypadkiem na taką informację w internecie, teraz szukałam i nic nie mogę znaleźć... Nie wiem, jak w E-PM2, ale w E-PL2 jest metalowy bagnet, więc raczej nie ma się czego bać.
A dlaczego nie polozycie na statywie szkla?
Widzialem gdzies w sieci uniwersalne obejmy z mocowaniem statywowym.
Wtedy zapinasz w to szklo, przykrecasz do statywu, a body sobie wisi na szkle i nic nie jest przeciazane :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
ale w E-PL2 jest metalowy bagnet, więc raczej nie ma się czego bać.
A czasem ten metalowy wysmienity bagnet nie jest przykrecony trzema malymi srubeczkami(M1,5x3) do plastikowego elementu w korpusie??
Teraz tworzywa sztuczne sa lepsze od metali i wytrzymalsze czesto.