-
E-pl1 vs. XZ1?
Coraz bardziej potrzebuję poręcznego aparatu. Dlatego pytanie, który z aparatów będzie lepszy: bezlusterkowiec E-pl1 + jakieś szkło, czy zaawansowany kompakt z jasnym obiektywem XZ1? Potrzebuję go głównie do wakacyjnego focenia lub innych okoliczności jak imieniny ciotki itp. bez konieczności noszenia e-30.
-
Odp: E-pl1 vs. XZ1?
E-PL1 daje lepszy obraz. Ale kit jest ciemny, więc problem ISO.
XZ-1 jaśniejszy obiektyw, większy zakres, ale kompaktowa matryca.
W sumie najlepiej XZ-2.
-
Który aparat będzie lepszy, to pytanie, na które musisz sobie sam odpowiedzieć, z którym Ci będzie wygodniej i bardziej przypasuje do Twoich potrzeb. Osobiście uważam, że zaawansowany kompakt będzie lepszym wyborem w Twoim przypadku - nie ma większego sensu kupować aparatu z wymienną optyką, w którym tej optyki nie zamierzasz zmieniać. W porównaniu XZ-1 vs. E-PL1 w podstawowej konfiguracji chyba poza mniejszą matrycą wygrywa ten pierwszy: mniejszy, lżejszy, dużo jaśniejszy obiektyw o większym zakresie ogniskowych, większy ekran o wyższej rozdzielczości... Do zastosowań, które wymieniasz, XZ-1 powinien być w pełni wystarczający.
-
Z kitem nie będzie wielkiej różnicy. Na plus XZ - poręczniejszy, na plus E-PL - nie musi być z kitem, może polubisz jakąś zgrabną stałeczkę, a ze stałką E-PL da lepszy obraz.
-
E-PL1 z naleśnikiem, o ile taki limit ogniskowej by nie przeszkadzał.
W przeciwnym razie bierze XZ-1 albo XZ-2 :)
-
Zasadniczo powtórzę, to co Koleżanka i Koledzy napisali powyżej, z naciskiem na wypowiedź nightelf. Mam XZ-1. Jest to naprawdę fajny sprzęt, trzebatylko mieć świadomość, że jest on "kastratem" jeżeli chodzi o możliwości jego ustawienia, np. ustawienie stopnia odszumiania.
Jakość obrazka, wg mnie, jest lepsza jednak na Pen'ach.
-
Zdecydowanie zaawansowany kompakt. Kupisz coś z wymienną optyką to za jakiś czas będzie kusić a to nowy obiektyw, konwerter czy jeszcze jakieś inne ustrojstwo ;-) A tak problem z głowy, kupujesz, zapominasz i focisz :-)
PS. Wszystko to z przymrużeniem oka bo na sprzęcie to ja się kompletnie nie znam.
-
Ostatnio sie lapie na tym, ze zaawansowany kompakt jakim z pewnoscia jest XZ-2 starcza mi w zupelnosci do dowolnych wydrukow.
Jakosc ponadprzecietna, swietna matryca, porecznosc itp.
Super aparacik, dolozylbym kazdy grosik do XZ-2 wzgledem XZ-1.
Przy braku funduszy, wybor juz dla mnie nie jest oczywisty, chyba jednak wolalbym EPL1 z kitem.
Moze dlatego , ze mam sentyment?
pozdrowionka
-
Mam oba
i jednak głownie używam epl1 ze stałkami 25/1.4 i 45,1.8 (CIEMNOkita uzywałem klka razy i kilka razy duże zuiko).
Xz1 taniej i wygodniej - ZAWSZE mialem go w kieszeni.
Epl1 ze stałkami drożej i mimo kompaktowych wymiarów zestawu (body + stalki) jednak wymaga uzywania torby.
Pozdrawiam
-
nie znam się, ale jeśli mogę .... to teoretyzując XZ-2 zbiera świtne opinie jak na kompakt :)