[Fotopolis] Panasonic Lumix GX7 - test
Po sukcesie Olympusa OM-D E-M5 na odpowiedź konkurencji musieliśmy czekać ponad rok. Panasonic Lumix GX7, bo o nim mowa, prezentuje się jednak tak, że warto było zaczekać. Nowa 16-megapikselowa matryca, wbudowany wizjer, odchylany ekran, łączność bezprzewodowa, usprawniony autofokus oraz nowa stabilizacja w korpusie. Jak poradzi sobie na tle konkurencji?
Więcej...
Odp: [Fotopolis] Panasonic Lumix GX7 - test
No i na pięknym wizerunku pojawiła się rysa - stabilizacja mechaniczna wg Testerów nie dość że nie grzeszy skutecznoścą (1EV), to jeszcze mocno (dwukrotnie) zżera baterię. No i wizjer w kółko się "buja", nie da się go zblokować w normalnej pozycji. Poza tym same superaltywy w tym teście, ale ...
testy na fotopolis zawsze pozostawiają niedosyt ... dawniej przynajmniej mieli standardowe tablice, do pomiaru szumu, teraz mają jakieś szare rozmyte tło, na którym nic nie widać, nigdy nie wiadomo czy testy odwzorowania szczegółów przeprowadzają przy standardowej redukcji szumów, czy przy wyłączonej, o pomiarze dynamiki też ani słowa. Optyczni są pod tym względem dużo bardziej wyczerpujący i konsekwentni: zawsze wyłaczona redukcja szumów, najmniejsze możliwe wyostrzanie i wyłaczona kompensacja cieni jakkolwiek ona się nazywa w różnych aparatach.
pozdrawiam
Co do wizjera przyznam dziwi mnie to: ( cyt z fotopolis) :... " Konstrukcję można odchylać o 90 stopni, w przypadku wbudowanego wizjera jest to dość dziwne rozwiązanie, które może denerwować jeżeli nosimy aparat na pasku, ponieważ wizjer samoczynnie ustawia się w dość nienaturalnej pozycji."...
Co znaczy samoczynnie? Pod wpływem swego "ciężaru"..?
Ma jakiś siłownik, silniczek, który nim steruje w zależności od położenia aparatu?
Myślę, że jak aparat "ociera" się o noszącą go osobę, to wizjer co chwila "lata", ale to oczywiście tylko spekulacja, bo aparatu w realu jeszcze nie widziałem.
Te doczepiane wizjery mają tę samą przypadłość. Potrafią się odchylić przy mocniejszym dociśnięciu do oka.
Jeśli chodzi o wizjer to powinien mieć jakiś przycisk zwalniający blokadę z położenia standardowego, jak widać nie ma i wizjer przestawia się samoczynnie.
Mnie bardziej zastanawia czemu nie ma testu dynamiki tonalnej, najsłabszego punktu panasów...
Bo dopóki ich guru czyli DxoMark nie zrobi, to fotopolis się nie wychyla :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Myślę, że jak aparat "ociera" się o noszącą go osobę, to wizjer co chwila "lata", ale to oczywiście tylko spekulacja, bo aparatu w realu jeszcze nie widziałem.
Też tak podejrzewam ale nie można wtedy używać słowa samoczynnie. Być może do tego odchylania wizjera wystarczy leciutkie jego ruszenie. Jezeli tak jest niewątpliwie jakaś wada by to była. Powinien się odchylać z pewnym oporem.
Fotopolis teraz nic nie testuje, tylko przedrukowuje test z DXO. I w sumie dobrze.
Moim zdaniem kiedyś byli lepsi. Dziś optyczni są bezkonkurencyjni.