-
Jaki obiektyw?
Witam, moja znajoma kupiła sobie olka e-510. I mam do was pytanie, jaki polecić jej obiektyw? Wymogi są takie, że musi być manualny i jasny... Najlepiej na M42 lub OM.
Zdjęcia robione będą... Wszystkiemu... Krajobraz, portret, i cokolwiek innego.
Z góry dzięki.
-
Odp: Jaki obiektyw?
Do krajobrazu? jasny?.Dziwne wymogi.Niech zacznie z kitami.One tak naprawde w tej puszce wystarcza.Dobre,naprawde dobre jasne szklo jest drozsze od tej puszki.
-
Kazała mi tak przekazać to przekazuje to co mówiła ;). Więc ma nie kupować nic innego tylko te obiektywy co ma kitowe tak?
-
Witaj
Zbyt ogólnikowo piszesz, musisz bardziej sprecyzować wymagania, a jeszcze lepiej poziom wiedzy i doświadczenia znajomej ;). Inaczej będzie nam trudno sensownie pomóc, a z wątku zrobi się pseudo ranking obiektywów, który nie dość, że nie pomoże, to dodatkowo zamąci w głowie i zniechęci do fotografowania i forum.
Po pierwsze nie napisałeś, czy znajoma kupiła samo body czy może z jakimś obiektywem, czy ma/miała wcześniej aparat i jaki. Piszesz, że musi być manualny i jasny, m-42 lub OM, więc wnioskuje dwie rzeczy:
1. Ma już jakieś doświadczenie i świadomie chce rozszerzyć warsztat.
2. Fotografowała jakąś "małpką", i gdzieś wyczytała/usłyszała, że lustrzanka + manualne , jasne stałki są panaceum na super focie.
Na początek polecał bym coś niskobudżetowego, a dające stosunkowo dobre obrazki. Może na początek Helios + przejściówka bez dandeliona. W miarę uniwersalne szkiełko, koszt ok 40zł + przejściówka 30-80zł.
Jak załapie manualnego bakcyla, to wtedy można bez problemu dokupic wiele fajnych szkieł, a jak nie i okaże się, że ta zabawa nie dla niej, wtedy strata finansowa mała.
-
Bez przesady z tą drogością, przecież ma być M42 lub OM. Poza tym, niska cena, to faktycznie jedyna zaleta takiego zakupu. Głosuję na podwójny kit.
-
Oczywiscie, jeśli chodzi o m-42, zdajecie sobie sprawe z kilku niespodzianek typu problem z bolcem przysłony, czy ostrzeniem na nieskonczonosc?
---------- Post dodany o 10:45 ---------- Poprzedni post był o 10:45 ----------
Podpinam się pod głosowanie za kitami.
-
sepi19 - masz rację. Nie podałem szczegółów i już to robię :)
Kupiła body + 2x kit. 14-42 i 40-150.
Manualny dlatego, że:
- chce się nauczyć robić zdjęcia na manualu
- są sporo tańsze a nie ma wielkich budżetów
Czy miała lustrzankę? Nie, miała zaawansowanego kompakta Nikon.
Z lustrzankami i tak naprawdę w fotografią dopiero zaczyna ;). Jeśli coś jeszcze potrzeba to dopisze.
Też myślałem nad heliosem, tyle że adapter z dandelionem to koszt około 130 zł.
-
Ja bym proponował na poczatek, po prostu przełaczyc aparat na tryb M, instrukcje + ksiażki o fotografii. Obiektywy, które ma, na pewno spełnią jej oczekiwania.
Odpuście na razie dandeliona, masz podgląd LV w aparacie.
-
Może się mylę ale to chyba jednak kwestia małej GO i ceny jest DECYDUJĄCA.
Jeżeli tak to szybko sprzedać 510 i kupić najtańsze używane body nikona i 50/1,4.
Koniecznie zarejestrować się na ichnim forum i...
Ugryzłem się w język.
A najważniejsze to polecam dużo lektur o fotografii i ćwiczenia tym co się ma obecnie. To da najlepszy efekt.
Pozdrawiam
-
Okej, dzięki za radę. A tak poza tym tematem, dałoby się samemu wkleić dandeliona do adaptera? Trudne to jest? Bo ja chciałem sobie kupić właśnie taki adapter tyle ze drogi.