Niedoświetlone Rawy w EPL-1
Witam, wszystkich.
Po 4 latach wróciłam na łono Olympusa, ciesząc się z zakupu EPL-1.
Ale mam pewną zagwozdkę - robię sobie zdjęcia w JPG + RAW (trochę wkurza brak orientacji EXIF) i zauważyłam, że JPG mam bardzo ładny, dobrze naświetlony, a raw jest niedoświetlony o jakieś 1-1,5 EV. Ktoś mi powie o co tu chodzi? Oba pliki przeglądam w FS Viewer (przestawiłam w ustawieniach na wczytywanie faktycznego rozmiaru RAW), Rawy wywołuje w ACR (tam występuje ta sama przypadłość).
Czy ja powinnam w takim układzie celowo prześwietlać, jeżeli chcę obrobić RAW? Czy może poprawiać JPG? Ale to bez sensu chyba...
W Pentaxie tak nie miałam, ale z drugiej strony tam zawsze robiłam w RAW.
Aha, pomiar światła matrycowy.
Odp: Niedoświetlone Rawy w EPL-1
Czy możesz załączyć takiego RAW-a z jakiegoś serwera ? + jpg dla porwnania
Pod tym linkiem są 3 przykładowe zdjęcia:
http://januszek.info/418OLYMP.zip
i tylko w trzecim przypadku Raw jest podobnie naświetlony jak JPG (przestawiłam pomiar na centralnie ważony i w centrum był ciemny obiekt) - wygląda na to, że coś chyba robię źle.
W menu jest taka opcja, że mogę ustawić jakąś korektę do pomiaru światła - mam na 0 (ale do czego to służy?).
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
ladyhawke
Pod tym linkiem są 3 przykładowe zdjęcia:
http://januszek.info/418OLYMP.zip
i tylko w trzecim przypadku Raw jest podobnie naświetlony jak JPG (przestawiłam pomiar na centralnie ważony i w centrum był ciemny obiekt) - wygląda na to, że coś chyba robię źle.
W menu jest taka opcja, że mogę ustawić jakąś korektę do pomiaru światła - mam na 0 (ale do czego to służy?).
Uczysz się :)
Najlepiej ustaw pomiar matrycowy. Potem, jak już więcej zdjęć porobisz - sama zaczniesz się bawić w inne ustawienia.
Aparat jest dobry. Pytanie za 100 punktów - dlaczego jedziesz na tak wysokim ISO = 800 ?? :shock:
----
Pierwsze zdjęcie jest ok, nawet nie ruszałem. Jednolite tło i mały obiekt nie zmieniły ogólnego naświetlenia zdjęcia. Jest dobrze.
Drugie zdjęcie - zabawki. To jest trudniejsze. jpg jaki wypluł aparat to produkt programu w aparacie. Jest mocna poświata od okna. Porównaj co może aparat, a co można wyciągnąć z pliku RAW przy pomocy zewnętrznego programu.
Pierwsze plik jpg, drugie to skutek obróbki RAW-u
Załącznik 89625 Załącznik 89626
Zdjęcie ostatnie jest ewidentnie przepalone, nietrafione z ostrością i poruszone.
Podobnie jak poprzednio - dzięki RAW-owi można coś uzyskać.
Załącznik 89627 Załącznik 89628
Wnisek: aparat jest dobry :D
Iso 800 to czysty przypadek.
Zdjęcie ostatnie zrobiłam z premedytacją na +3EV, żeby sprawdzić, czy mam omamy wzrokowe.
Zdjęcie 2 jest ciemniejsze, więc przy obróbce podciągnełabym ekspozycje - tak na +0,7 EV, lub podciągnełabym z cieni.
Czyli wniosek jest taki, ze JPG jest wynikiem jakiegoś tam programu do wywołania rawa. No a na ekraniku cieżko ocenić, czy zdjęcie będzie doświetlone tak, że będę zadowolona - skoro aparat po zrobieniu tego zdjęcia zaprezentuje mi JPG (zobaczę, że ok, więc nie powtórzę ujęcia, a w domu będę wyklinać).
To co, mam dla bezpieczeństwa używać histogramu przy podglądzie na żywo?
Bodzip- to nie tak, że jestem zupełną laiczką w kwestii robienia zdjęć :) Po prostu Pentax nie miał takiej drastycznej różnicy EV między JPG a RAW i teraz ciężko mi wyczuć odpowiednie ustawienie aparatu. Zabrałam go na wycieczkę integracyjną, fotografowałam po zmroku z lampą wbudowaną i dla bezpieczeństwa teraz obrabiam rawy, żeby ciemne tło wyciągnąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
ladyhawke
Bodzip- to nie tak, że jestem zupełną laiczką w kwestii robienia zdjęć :) Po prostu Pentax nie miał takiej drastycznej różnicy EV między JPG a RAW i teraz ciężko mi wyczuć odpowiednie ustawienie aparatu. Zabrałam go na wycieczkę integracyjną, fotografowałam po zmroku z lampą wbudowaną i dla bezpieczeństwa teraz obrabiam rawy, żeby ciemne tło wyciągnąć.
Przepraszam :oops:
Pentax to inna bajka - inna matryca, na pewno inny algorytm wywoływania jpg-a przez aparat.
K-7, K-5, ostatnio K-30 to doskonałe aparaty, które robią świetne zdjęcia.
Taa, ale gabaryty takie, że do damskiej torebki się nijak nie zmieści :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ladyhawke
Taa, ale gabaryty takie, że do damskiej torebki się nijak nie zmieści :)
Ależ każdy aparat jest inny. Ma inny program wewnętrzny, A w ogóle umiesz robić zdjęcia na histogram? I Ciągnąc do lewej i tylko na automnacie?
Cytat:
I Ciągnąc do lewej i tylko na automnacie?
Ale że co? Bo nie rozumiem...
Na czymś chyba trzeba... bo chciałabym prawidłowo naświetlić, a nie potem ciągnąć. A podgląd JPG na LCD okazuje się zupełnie niemiarodajny.
Cytat:
Zamieszczone przez
ladyhawke
Ale że co? Bo nie rozumiem...
Na czymś chyba trzeba... bo chciałabym prawidłowo naświetlić, a nie potem ciągnąć. A podgląd JPG na LCD okazuje się zupełnie niemiarodajny.
Przepraszam do prawej... Podgląd na histogramie + prześwietlenia i niedoświetlenia. I naświetlasz na światła na granicy przepału. A kolorki potem ustawiasz sobie z RAW-a.
A na ten ekranik z EPL-1 nie warto patrzeć, tylko sprawdzić parametry naświetlenia.