2 załącznik(ów)
e-400 Prześwietlona lewa część zdjęcia przy iso większym jak 250
Tak jak w temacie, na zdjęciachZałącznik 88547Załącznik 88549 ISO 320 ekspozycji 1/4, przy iso800 i ekspozycji 1/80 można uzyskać podobny efekt. Czy to oznacza uszkodzoną matrycę?? Dodam, że problem dotyczy wszystkich obiektów jakie używam. Czerwona naleciałośc znika, gdy obiektyw zostanie kompletnie zakryty(pozostawiając te same nastawienia).
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam arti4-92.
Odp: e-400 Prześwietlona lewa część zdjęcia przy iso większym jak 250
a na ustawieniach "ręcznych" też tak jest? Dobre zdjęcie da się zrobić, jak rozumiem na ISO poniżej 250?
Na ustawieniach ręcznych też tak jest, poniżej iso 250 problem był niewidoczny(zakładamy, że problemu niie ma). Dodam, że zostawiając aparat bez szans na odebranie skądkolwiek światła(sprawdzałem do ekspozycji 30s) czerwonej naleciałości nie ma, nawet przy iso 400, problem pojawia się dopiero wtedy gdy jakieś światło jest, może problem z FW? Mam wersje 1.2 i nie moglem znaleźć jaka najnowsza aktualizacja jest dla tego aparaciku.
Pozdrawiam
jeśli chodzi o firmware, to sprawdzanie jego wersji odbywa się poprzez podłączenie aparatu do komputera, a ten poprzez sieć łączy się z Olympusem, pewnie są inne drogi, ale ja ich nie znam. Matryca pewnie jest sprawna skoro przy niskich czułościach zdjęcia są poprawne.
Piszesz o prześwietlonych zdjęciach, w moim pojęciu są niedoświetlone, za krótki czas w stosunku do warunków oświetleniowych, za duża przesłona, za niska czułość.