5 załącznik(ów)
Czysta potrzeb redukcja czyli z 25-tką po Pradze
Pamiętają Państwo taką reklamę która zaczynała się słowami "z pewną taką nieśmiałością..."? Reklamy tej już ze 20 lat w telewizji nie ma a zwrot został i dziś go używam zaczynając nowy wątek...
Dlaczego z nieśmiałością? Ano powody są trzy:
Po pierwsze Praga to temat tak oklepany jak kowadło w kuźni. Proponując więc tak banalny temat muszę się liczyć z ryzykiem że będzie mi trudno Czytelników zainteresować. Tym trudniej że w sieci jest mnóstwo doskonałych zdjęć z tego miasta - czymże więc mógłbym zachwycić? Zwłaszcza przy skromnym zasobie własnych umiejętności.
Po drugie, zdjęcia zostały zrobione tak jak ich się robić nie powinno - z marszu, podążając noga za nogą podczas dwudniowej wycieczki. Więc brak tu poszukiwania kadru, zdjęć o złotej godzinie, ujęć z miejsc do których wycieczki nie docierają.
Po trzecie, pakując się do wyjazdu, całkiem świadomie wziąłem jeden aparat i jeden obiektyw - panasonikową 25/1,4. Założyłem, i jak się potem okazało słusznie, że w trybie wycieczki, przy konieczności dostosowania się do tempa grupy, nie będzie czasu na zabawę w zmianę obiektywów. Owszem można było spróbować wziąć zoom'a. Ale właśnie - Leica ma światło 1,4. Kitowy zoom zaczyna się od 3,5. Nawet gdybym zainwestował, i przed wyjazdem zakupił Panasonica 12-35, to i tak byłbym dwie działki do tyłu. A niestety, we wnętrzach czasem światła brakowało.
Chcący niechcący wyszedł test terenowy obiektywu :) Wszakże wątek zakładam w "zdjęciach początkujących" i chciałbym żeby tak był traktowany bo test, bardziej dotyczy tego czego się przez te prawie półtora roku obecności na Olympusclub nauczyłem. Mam nadzieję, że nie będziecie zbyt złośliwymi egzaminatorami. :)
No to co? jedziemy? ktoś chętny? na widoczki z Pragi? na spacer praskimi uliczkami? a może na piwko?
Drogowskazy ustawione! zapraszam!:)
1)
Załącznik 87134
2)
Załącznik 87131
3)
Załącznik 87130
4)
Załącznik 87133
5)
Załącznik 87132
Odp: Czysta potrzeb redukcja czyli z 25-tką po Pradze
Pooglądam z chęcią, ładne zdjęcia i gustowne ramki.
Skąd ja znam te uliczki :mrgreen:
Na dzień dobry, miałeś niebo jak mleko białe i deszcz. No niefajne to jest, wiem coś o tym.
I cóż... czekam na więcej :)
Dopiero o przeczytaniu całego postu zrozumiałem tytuł wątku... :mrgreen:
4 załącznik(ów)
andtor2, Bodzip, ahutta, easy_rider - dziękuję za miłe słowa, postaram się by wycieczka nie była nudna...
Wracając na chwilę do tytułu wątku. Zaczerpnąłem go z jednej z piosenek Kaczmarskiego, ten wers mnie wprost prześladował gdy w drogę się pakowałem. Owszem, kusiło zabrać rybkę Samyanga, kusiło zabrać telezooma. Ba, sporą chwilę zastanawiałem się czy zabrać 20/1,7 czy 25tką. Tak, człowiek obkupuje się sprzętem i gdzieś po drodze ginie umiejętność szukania kadru. Zamiast patrzeć, oglądać, myśleć o kompozycji i o ciekawym motywie myśli się którego obiektywu użyć.
Stąd próba narzucenia sobie pewnej ascezy i powrót do optyki najbardziej klasycznej... i nie żałuję tej decyzji choć wiele kadrów, z racji ograniczeń sprzętowych, zostało tylko w pamięci, w planach na przyszłość gdy może uda się wybrać do Pragi z takim 12/2.0 albo 17/1,4. Tak, wiem że tego drugiego jeszcze nie ma, ale ja jestem cierpliwy
Na marginesie - czasami, gdy szerokości bardzo brakowało ratowałem się panoramkami:
6) Załącznik 87174
Jeden aparat i jeden obiektyw miały jeszcze jedną zaletę. Jak zauważył Bodzip, padało. Wprawdzie niezbyt mocno, ot tak siąpiło, ale to spory komfort wiedzieć że E-M5'tce te parę kropel krzywdy nie zrobi. Podobnie obiektyw - teoretycznie nieuszczelniany, ale dosyć zwarty, z wewnętrznym ogniskowaniem sprawia wrażenie że parę kropel deszczu też mu krzywdy nie zrobi
Dosyć bajdurzenia czas na fotki...
... początkowe zdjęcia - bardzo zachowawcze, takie klasyczne motywy - jakiś skuter, okna, detal nad drzwiami...
7)
Załącznik 87173
8 )
Załącznik 87172
9)
Załącznik 87171
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dosyć bajdurzenia czas na fotki...
... początkowe zdjęcia - bardzo zachowawcze, takie klasyczne motywy - jakiś skuter, okna, detal nad drzwiami...
No dawkujesz nam napięcie :cool:
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
No dawkujesz nam napięcie :cool:
tak sobie to wymyśliłem :) jutro zabieram Was na Strahov
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
tak sobie to wymyśliłem :) jutro zabieram Was na Strahov
Pomajstrowalbyś trochę przy nasyceniu może?
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pomajstrowalbyś trochę przy nasyceniu może?
Ale w którą stronę? bo majstruję różnie, próbuję i tak i siak... ale często brak mi pewności w obranych drogach. Dlatego czekam na wszelkie sugestie i uwagi.