Gdzie trzymacie kopie plików?
Chodzi o bazę zdjęć, ale nie tylko. Co trochę okazuje sie, że potrzebuję zdjęć, których już nie mam.
W zasadzie to nie robię żadnych backupów plików - wiem, głupoty, ale tak jest kiedy na wszystko brakuje czasu.
Macie jakieś tanie i sprawdzone rozwiązanie?
Odp: Gdzie trzymacie kopie plików?
Skoro backup to glupoty, moze sobie je drukuj.... w sumie inne pliki tez....
Zewnętrzny dysk albo dwa ;-)
Kupuj nowe dyski zewnętrzne o umiarkowanej pojemności. Np. teraz kup 1T, jak go zapełnisz, to kup 2T, zgraj na niego zawartość pierwszego i dopełnij do 2T, wtedy kup 4T, zgraj na niego zawartość 2T, zapomnij o 1T i dopełniaj do 4T... :)
Zewnętrzny dysk twardy jest najwygodniejszym rozwiązaniem.
Tak więc popieram kolegów powyżej.
Ja chyba nie bede orginalny, i bekapy domowe trzymam na dwoch zewnetrznych dyskach, a jak cos potrzebuje i wiem ze bede czesto korzystal to mam wywalone w chmure :)
pozdro
ja takie kiedyś poczyniłem w ramach odpowiedzi na Twe pytanie
http://dobas.blogspot.com/2012/11/backup-czyli-archiwizowanie-fotografii.html
@nyny - wywalone w chmure w sensie że jakiś google drive ?? - czy o co chodzi bo ta nomenklatura mnie wyprzedza ;)
Tyle, że chmura w sensowne cenie nie ma takiej pojemności by pomieścić 1TB.
Dobre są też płyty BluRraybo DVD niestety za małe.
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Tyle, że chmura w sensowne cenie nie ma takiej pojemności by pomieścić 1TB.
Dobre są też płyty BluRraybo DVD niestety za małe.
jesli przez pojęcie chmura - rozumiemy dokładnie to samo czyli taką jakąś wirtualną przestrzeń dyskową - to nie trzymasz tam 1 TB materiału chyba że masz na prawdę zajebiste portfolio albo robisz zdjęcia na 4''x5'' a potem skanujesz..
W takim miejscu ma sens trzymanie zdjęć zacnych wywołanych do których potrzebujesz mieć dostęp jak będziesz w jakiejś Kambodży i odezwie się ktoś kto chce to nagle kupić.
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
jesli przez pojęcie chmura - rozumiemy dokładnie to samo czyli taką jakąś wirtualną przestrzeń dyskową - to nie trzymasz tam 1 TB materiału ...
Na razie tak..... za 3 lata... kto wie.