Aparat dla początkujacego..
Mam pytanie a raczej prosbe, kolega chce kupic synowi aparat kompaktowy w granicach cenowych od 400 zeta do 600 zeta z funkcjami manualnymi, z trybami PSAM (preselaekcja czasu i przyslony).Bierze pod uwage w tej cenie aparat Fujifilm FinePix S2995 - 499zl. Nie jestem do tej firmy zbyt przekonany i bardziej sklanialbym sie do zakupu aparatu calkowicie zautomatyzowanego Nikon Coolpix L310 - 549zł.Co ma wybrac?
Moze cos z Olka byloby lepsze? :mrgreen:
Odp: Aparat dla początkujacego..
Jak duży zoom i Fuji z zacięciem "lustrzankowym" to raczej HS25EXR, lekko ponad 600,- PLN można poszukać nowego z pewną dozą szczęścia.
A musi być nowy? Czy używane też wchodzą w grę?
Jest jeszcze do rozważenia Samsung WB100.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
A musi być nowy? Czy używane też wchodzą w grę?
Nowy sprzet w tym przedziale cenowym, ktory podalem :-)
I raczej brałbym coś z trybami PASM skoro syn kolegi ma ochotę na naukę. Może nauczy się korzystania z większej ilości trybów niż tylko P i sceny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
I raczej brałbym coś z trybami PASM skoro syn kolegi ma ochotę na naukę. Może nauczy się korzystania z większej ilości trybów niż tylko P i sceny :)
Tyle że w tej cenie to pewnie uda się kupić co najwyżej coś z matrycą 1/2.3'' i stosunkowo ciemnym obiektywem, a w tym przypadku wpływ zmian manualnych na obraz jest minimalny :(
Wiem bo mam Canona A720IS i właściwie czego bym nie ustawił to jeśli tylko ekspozycja jest poprawna to zdjęcia są bardzo do siebie podobne...
Oczywiście nie chodzi mi o to żeby kupować od razu Sony RX1, tylko taki mój smutny wniosek z używania wspomnianego Canona.
Potrzebuję pomocy w wyborze aparatu kompaktowego dla 8-latka. Znajomi przeznaczyli na to tak do 2000 zł. Chcieli dzieciakowi kupić lustrzankę na komunię, a jako że jestem jedyną w ich otoczeniu osobą, która robi zdjęcia, pomyśleli że się znam i im doradzę :( I na nic moje tłumaczenia że w technikaliach jestem cienki bolek :(
Odradziłam lustro, bo myślę że dzieciak widząc coś dużego, ciężkiego i skomplikowanego bardziej się zniechęci niż zachęci. Poradziłam kompakt. No ok, ale co dalej? Tyle tego na rynku... Co dzieciakowi najbardziej się przyda? Filmiki, może makro, no i raczej prostota obsługi, nie?
Przeglądam rankingi ale mam coraz większy mętlik. Pomóżcie.
Wstępnie wyodrębniłam 3 aparaty plus jeden tańszy. Nie jest to wiążące:
- Panasonic Lumix DMC-LX7
- Panasonic Lumix DMC-FZ150
- Fuji FinePix X10
- i Fuji FinePix HS30EXR
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
a nie myślałaś o jakimś tablecie? dla dzieciaków często najważniejszą funkcją aparatu jest możliwość szpanowania wśród rówieśników. Nie wiem czy w tym wieku już się korzysta z social-media ale jeśli tak to może poszukać czegoś z z funkcjami bezprzewodowymi?
Tutaj mam ciekawe podsumowanie kilku hybryd - dla 8-latka wystarczą.
http://www.optyczne.pl/22.1-Test-Tes...%B3w_2012.html