OM-D EM-5 alternatywa dla ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ
Witam,
Nie wiem czy temat już był czy nie. Jeśli był, to prosiłbym o przekierowanie.
Zastanawiam się jaki obiektyw zmienno-ogniskowy w przedziale powiedzmy 17-50 lub 14-55 ze stałą jasnością na poziomie 2.8 lub zmienną jasnością (ale w dobrych parametrach) można zaimplementować do systemu m4/3 w OM-D EM-5 albo natywne albo za pomocą przejściówki. Chodzi o alternatywę dla obiektywu kitowego ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ - po prostu coś o lepszych parametrach. Jeśli przejściówka to tak, by zapewniała pełną komunikacje pomiędzy obiektywem a body w kontekście autofokusa. Czy jest szansa by zebrać tutaj taką listę?
Odp: OM-D EM-5 alternatywa dla ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ
Temat o plotce był/jest. Olympus w kwietniu prawdopodobnie przedstawi światu 12-40/2.8 lub podobny zakres ze światłem 2.8-4.
Innymi słowy: jak cię kręcą zumy szykuj kasę :) bo aberracje na pewno będą mniejsze niż w 12-35X@Oly.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Jakie one beda to sie zobaczy jak szklo bedzie dostepne :) Za to wielkosc srednio optymistycznie nastraja 14 cm to nie jest male szklo
Mam od cholery stałek Oly plus jeden megazum, mam też zdjęcia ze szkieł Lumix G zrobione EPL-1... rozmiar szkła (zaocznie) mówi mi, że będzie mocne szkiełko pod (daj Boziu) większe OMG. Czy rekordowo mocne by pobić fenomenalnego 12-35X, zobaczymy.
Zastanawia mnie jedno: co będzie z 43 jak dotrzymają obietnicy i dadzą "E-M5 w większej budzie" i podpiszą E7.
"Duża Optyka" pozamiata kropy konkretnie, imho.
ps. A na temat: ztcp to kiedyś Panas opatentował konstrukcje 12-60/3.5-5.6 OIS, nie pamiętam czy z PZ czy bez.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Zastanawia mnie jedno: co będzie z 43 jak dotrzymają obietnicy i dadzą "E-M5 w większej budzie" i podpiszą E7.
Będzie to samo, co obecnie, czyli nic.
Dziekuje za odpowiedzi. Zatem pozostaje Panasonic. Czy ta informacjao nowym obiektywie Olympusa 12-40 zostal potwierdzona i teraz to tylko kwestia czasu?
Cytat:
Zamieszczone przez
zwitek
Dziekuje za odpowiedzi. Zatem pozostaje Panasonic. Czy ta informacjao nowym obiektywie Olympusa 12-40 zostal potwierdzona i teraz to tylko kwestia czasu?
Nie byla oficjalnie potwierdzona czyli nadal mozna ja uznac tylko za plotke
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
"Duża Optyka" pozamiata kropy konkretnie, imho.
Ze niby na jakiej podstawie to piszesz, ze niby jakie kropy i w jakim aspekcie pozamiata?
Jestem niezmiernie ciekaw...
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
zwitek
Kwiecień to początek roku księgowego, jeśli możesz poczekać do (teoretycznie) jego końca to poczekaj, szczególnie, że posiadasz E-M5.
Jeśli nie masz tyle* czasu zostaje 12-35X Panasa.
* - realna dostępność to mz koniec lipca.