6 załącznik(ów)
Kenko DG Auto Extension Tube + mZD 60 Makro
Jakiś czas temu firma Kenko wprowadziła do swojej oferty komplet dwóch pierścieni makro z mocowaniem mikro 4/3. Co najważniejsze są to pierścienie przenoszące automatykę, czyli świetnie nadają się do poszerzenia możliwości systemowych obiektywów z AF.
Do tej pory system dorobił się dwóch obiektywów makro. Panasonica 45mm i Olympusa 60mm. Oba mają nominalne powiększenie 1:1.
Drugi z tych obiektywów jest już jakiś czas obecny w mojej torbie. Teraz dokupiłem wyżej wspomniane pierścienie i ochoczo zabrałem się za sprawdzanie możliwości tytułowego zestawu.
Wszystkie umieszczone fotki są robione z ręcznie ustawionym maksymalnym możliwym powiększeniem.
Na początek przedmioty, które każdym może sobie sam sprawdzić, czyli monety 50gr i 5zł.
1.Załącznik 84313 2.Załącznik 84314 3.Załącznik 84315 4.Załącznik 84316 5.Załącznik 84317
A jak ktoś wydał wszystkie monety na piwo i nie ma z czym porównać oto kapsel:
6. Załącznik 84318
2 załącznik(ów)
Odp: Kenko DG Auto Extension Tube + mZD 60 Makro
Jeszcze dwa zdjęcia z serii na szybko. Stalówka oraz śrubki (4mm wysokości razem z łepkiem).
7.Załącznik 84319 8.Załącznik 84320
Ciekawe zdjęcia dokumentujące możliwość powiększenia skali odwzorowania poprzez zastosowanie pierścieni.
Piszesz, że zdjęcia były robione z MF ustawionym na maksymalne powiększenie. Interesuje mnie jak to wygląda w drugim skrajnym położeniu czyli w ustawieniu na minimalne powiększenie. Chodzi mi o porównanie ostrości w centrum i rogach.
Dlaczego pytam? Jakiś czas temu kupiłem te pierścienie i tak na szybko zrobiłem parę porównań na różnych obiektywach. Po pierwsze można zauważyć, że płaszczyzna ostrości zamiast by płaszczyzną staje się sferą tym bardziej wykrzywioną im krótsza ogniskowa co prowadzi do tego, że jak ostro jest w centrum to rogi są mydlane. Dochodzą kolejne zjawiska jak aberacje chromatyczne itp. W efekcie ogniskowe krótkie rzędu kilkunastu mm są praktycznie bezużyteczne - w rogach kompletne mydło. Idąc w kierunku dłuższych ogniskowych sytuacja zaczyna się poprawiać. Przy ostrości ustawionej na minimalną odległość (im dalej tym gorzej) i małej dziurze da się już uzyskać ostrość na całej płaszczyźnie. Dopiero przy ogniskowych znacznie powyżej 100mm (obiektyw 40-150) obraz stawał się użyteczny w całym zakresie ostrzenia. Ciekawi mnie czy w mZD 60, jako że jest o obiektyw makro sytuacja jest lepsza.
2 załącznik(ów)
Czy chodzi ci o takie zjawisko?
9.To jest wersja z "czystego" obiektywu Załącznik 84328
10. A to wersja z minimalnym powiększeniem ustawionym z pierścieniami Załącznik 84329
Obie fotki są na f5.6.
Jak widać, jeśli nie chcemy uzyskać maksymalnych powiększeń, to lepiej zdjąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Czy chodzi ci o takie zjawisko?
Jak widać, jeśli nie chcemy uzyskać maksymalnych powiększeń, to lepiej zdjąć.
O to właśnie chodziło. Dzięki.
Wniosek taki, że trzeba pamiętać o ustawianiu MF na maksymalne lub zbliżone do niego powiększenie a przy AF zachować ostrożność lub go nie używać co też z reguły w makro się czyni. A poza tym nie wierzyć bezgranicznie w powtarzane jek mantra stwierdzenie, że pierścienie nie pogarszają obrazu ponieważ z tym jak widac różnie bywa.
W tym do tego do czego zostaly zaprojektowane nie pogarszaja, zabieraja swiatla to fakt, zmniejszaja dystans roboczy to fakt, ale nie degraduja obrazka.
To tak jakbys do UWA zalozyl jakis TC i marudzil, ze za wasko :p
pozdro
A propo dystansu, bo zapomniałem napisać. Niecałe 7cm od przedniej soczewki.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
A propo dystansu, bo zapomniałem napisać. Niecałe 7cm od przedniej soczewki.
Drobna poprawka. 6.5cm vs 8cm bez pierścieni.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Pyyanie jaki jest sens kupowania drogiego obiektywu systemowego i drogich pierscieni jesli chce sie uzywac tylko MF ...
Sterowanie przysłoną, oraz działanie pierścienia ostrzenia w MF. Nigdy nie pałałem miłościa do AF w makro, ale oczywiście działa. Cicho i powoli.