Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem świeżym posiadaczem Olympusa E-PL3 i tym samym pierwszego aparatu z wymienną optyką. Chcę obok kitowego obiektywu kupić sobie naleśnika, tak abym mógł wsadzić aparat do kieszeni od kąpielówek i zabrać go na spacer. Czytałem sporo testów jednak nie mogę się zdecydować, który obiektyw wybrać:
1. Panasonic 20mm f/1.7
2. Panasonic 14mm f/2.5
3. ewentualnie M.Zuiko Digital 17mm f/2.8
Chciałbym aby obiektyw sprawdzał się w pstrykaniu podczas wycieczek w góry. Tutaj mój największy dylemat. Czy 20mm sprawdzi się równie dobrze jak 14mm w pstrykaniu krajobrazów? Czy będę czuł niedosyt przez te 18 stopni różnicy?
Będę wdzięczny za każdą opinię.
PS.
Czytałem wątki nt. naleśników w tym dziale jednak nie znalazłem tam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Odp: Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5
Do krajobrazów zostaw sobie kita, a jako stałkę weź 20-tkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Do krajobrazów zostaw sobie kita, a jako stałkę weź 20-tkę.
Jak Ci będzie za mało zawsze jest możliwość zakupu 7,5 Samyanga i poszerzysz obie horyzont. Ja mam oba kity - 14-42 T generacji i 12-50, pierwszego wcale nie używam, drugiego rzadko, raczej noszę. 20 daje świetny, równy obrazek
Wpadnij do TG, na spotkanie to przestrzelisz sobie te wszystkie szkiełka bez problemu i sam ocenisz przed wydaniem kasy.
poznaj najpierw aparat, popstrykaj obiektywem z zestawu, daj sobie czas na zakupy. kupisz 20mm i będziesz zadowolony z ostrości i jakości fotki ale braknie ci szerokości do krajobrazów. 40mm to stanowczo za wąsko do tego.
Dzięki za sugestie ale chyba idea zakupu któregoś z tych obiektywów nie jest jasna. Kupiłem bezlusterkowca od razu z zamiarem dokupienia do niego naleśnika. Chcę przez to aby całkiem zastąpił dotychczasowego kompakta. Obiektyw musi więc być naleśnikiem. Najważniejsze: musi sprawdzić się jako jedyny obiektyw zabrany na wycieczkę. Czy biorąc pod uwagę te kryteria jesteście w stanie coś doradzić?
Zakup kolejnych szkieł zostawię sobie tak jak radzicie na później, gdy poznam aparat, popstrykam tym co mam i będę wiedział czego potrzebuję.
Dzięki też za zaproszenie do TG. Pewnie skorzystam jak pogodę będziemy mieć w końcu ładną . :)
20f1.7 za światło i gabaryt,
14f2.5 za gabaryt, szeroki kąt i cenę,
17f2.8 za gabaryt, cenę i szybkość AF
zdecyduj co się dla Ciebie liczy najbardziej - j
a wybrałem 20f1.7 za gabaryt, bo chcę aparat nosić w kieszeni.
Jeżeli idziesz w góry to 17 może być świetniejsza, a do krajobrazów światła ci raczej nie zabraknie.
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Dzięki za sugestie ale chyba idea zakupu któregoś z tych obiektywów nie jest jasna. Kupiłem bezlusterkowca od razu z zamiarem dokupienia do niego naleśnika. Chcę przez to aby całkiem zastąpił dotychczasowego kompakta. Obiektyw musi więc być naleśnikiem. Najważniejsze: musi sprawdzić się jako jedyny obiektyw zabrany na wycieczkę. Czy biorąc pod uwagę te kryteria jesteście w stanie coś doradzić?
Z naleśników z zoomem możesz kupić 14-42 X Panasonica. Tyle że za jego cenę wolałbym już kupić np. LX5.
Najbardziej uniwersalnymi szkiełkami z naleśników są 20mm 1,7 Panasonica oraz szybszy i gorszy optycznie 17mm 1,8 Olka.
Jeśli brakuje Ci $$, to jest jeszcze Sigma 19mm 2,8. Nie taka zła a dużo tańsza od ww.
zostaw sobie zooma, i na próbę kup dekielek 15/f8, zobacz czy ci stałka będzie pasowała, przy odrobinie szczęścia, dekielek kupisz za ok 200zł, jeśli się "nie sprawdzi", za podobną cenę go odsprzedaż, jeśli będzie ci pasował sam zdecydujesz, czy szerzej, a może bardziej wąsko będzie to czego poszukujesz
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
zostaw sobie zooma, i na próbę kup dekielek 15/f8, zobacz czy ci stałka będzie pasowała, przy odrobinie szczęścia, dekielek kupisz za ok 200zł, jeśli się "nie sprawdzi", za podobną cenę go odsprzedaż, jeśli będzie ci pasował sam zdecydujesz, czy szerzej, a może bardziej wąsko będzie to czego poszukujesz
Za 600zł kupi jasny obiektyw Sigma 19mm 2,8, a Ty mu wciskasz dekielek F/8 za dwie stówy? Nie żartuj.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Za 600zł kupi jasny obiektyw Sigma 19mm 2,8, a Ty mu wciskasz dekielek F/8 za dwie stówy? Nie żartuj.
dlaczego mam żartować ? - ?